A fogyasztói reakciók bizonyos fokú aggodalmat mutattak, de a legtöbben még mindig hajlandóak tehéntejet inni. Egy dán tanulmány szerint csak minden ötödik ember nem hajlandó meginni a fejlett tenyésztésből származó spermával tenyésztett tehenekből származó tejet. A Koppenhágai Egyetem Élelmiszer- és Erőforrás Tanszékének professzora, Thomas Lund vezetésével a kutatók keresztmetszeti vizsgálatot végeztek.

A tudósok megkérdezték a fogyasztókat az asszisztált reprodukciós technológiákhoz és a tejelő tehéntenyésztésben alkalmazott genetikai technológiákhoz való általános hozzáállásukról. Megállapították, hogy a résztvevők többsége kritikusan viszonyult a hormonkezeléssel járó tehénnemesítéshez és a klónozott magzatok beültetéséhez.

Az a tény, hogy a fogyasztók egy része aggódik a tejtermékek fogyasztása miatt, arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fenntartható tejipari alternatívákat fejlesszenek ki (Fotó: Pixabay)

A tejelő tehéntenyésztési módszerek

Ezután egy vignettakísérlet segítségével azt vizsgálták, hogy a tejfogyasztás elfogadása és hajlandósága változik-e attól függően, hogy a tenyésztők milyen technikát alkalmaznak a tenyésztési munkájuk során, valamint hogy milyen tulajdonságokra ügyelnek, figyelembe véve 5 különböző összetettségű tenyésztési módszert.

A résztvevők véletlenszerűen kaptak személyre szabott tájékoztatást az 5 tenyésztési módszer közül 1 módszerről. A tájékoztatás pontosította, hogy a tejtermelők saját fejlett technológiáinak alkalmazása a gazdaságban a mesterséges megtermékenyítésben használt spermára korlátozódik. Az itt érintett potenciális technológiákat nem a gazdaság szintjén alkalmazzák, hanem a mesterséges megtermékenyítésben használt spermában vannak jelen, mivel a tenyésztők a tehenek és bikák korábbi generációinál használták őket a magasabb genetikai értékű sperma kifejlesztésére.

Az eredmények sokkal kevesebb aggodalmat mutattak a technológiák közvetett használatával kapcsolatban. Csak minden ötödik résztvevő tartotta elfogadhatatlannak a legfejlettebb módszert – a géntechnológiával és klónozással járó tenyésztési módszerekből származó sperma felhasználását.

Az ilyen tenyésztési módszerrel előállított tehenekből származó tej fogyasztásával szembeni ellenérzés szintén szerény volt (18%), és nem sokkal magasabb, mint a természetes megtermékenyítéssel előállított tehénből származó tej fogyasztásával szembeni ellenérzés (10%). A kutatók úgy vélték, hogy a 18%-os arány azért ilyen alacsony, mert az emberek a géntechnológiát a végterméktől távolinak tartják.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a nagy gyakorisággal biotejet fogyasztók kritikusabbak a fejlett tenyésztési módszerekkel szemben: 28%-uk nem hajlandó olyan tehenekből származó tejet inni, amelyeket korábbi generációs tehenek és bikák génszerkesztéssel és klónozással tenyésztett spermájával termékenyítettek meg. Ez azt mutatta, hogy a rendszeres biofogyasztók nagyon idegenkednek a természet manipulálásától.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a biogazdálkodási ágazatnak esetleg úgy kellene gondoskodnia erről az alcsoportról, hogy biztosítja a biogazdálkodók által teheneik mesterséges megtermékenyítéséhez használt sperma nyomon követhetőségét.

Tejpótlók

Az a tény azonban, hogy a fogyasztók egy része aggódik a tejtermékek fogyasztása miatt, arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fenntartható tejipari alternatívákat fejlesszenek ki. A MOMA Foods, egy brit zabtejgyártó, a Teesside Egyetemmel együttműködve optimalizálja zabtejét, hogy feltárja az új termékcsaládokban rejlő lehetőségeket.

A projekt célja, hogy új módszereket dolgozzon ki a zabtej minőségének helyszíni vizsgálatára egy új ellenőrző eszköz kifejlesztésével, amely a zsír- és fehérjetartalmat elemzi. A projekt a beszállítókkal együttműködve optimalizálja az összetevőket, és új módszereket keres a zab lebontására szolgáló új enzimtörzsek kifejlesztésére.

A részben az Innovate UK által finanszírozott projekt segít az összetevők finomításában annak biztosítása érdekében, hogy az enzimek megfelelő kombinációját használják a zabban lévő keményítő lebontásához, és olyan terméket kapjanak, amely képes habzani, és nem hasad szét, amikor forró folyadékhoz adják.

Tom Mercer, a MOMA Foods alapítója elmondta: „A zabtej hihetetlenül fenntartható alternatívája lehet a tejtermékeknek, segíthet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a tejelő állományokból származó metán csökkentésével, és olyan összetevőket használ, amelyek könnyen termeszthetők ebben az országban."

(Forrás: dairyglobal.net)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Kreinbacher nagyköveti minősítést kapott a győri Apátúr Sörház

2024.07.20.

Győrben először a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonában lévő Apátúr Sörház nyerte el a Kreinbacher nagyköveti minősítést, és ezzel csatlakozott a Kreinbacher Ambassador Programhoz.

Kedvezményeket kapnak a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodók az eÁFA-rendszerben

2024.07.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is.

Egyszerre támogatják a méhek és a biodiverzitás megőrzését a mikorrhiza gombák

2024.07.19.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

A szokásosnál hosszabb lesz a magyar kajszibarack szezon

2024.07.19.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás