A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital. A termékben összesen 15 százalék arányban található biogazdálkodásban termesztett cirok. A folyamat teljes mértékben nyomon követhető termelési és gyártási lánccal valósul meg.

A Sorghum ID anyagát szemléztük.

A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital - Fotó: Sorghum ID
A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital - Fotó: Sorghum ID

Egyszerű recept, minőségi cirokból

“Keverjünk össze vizet, cirokot és egy kis sót, és máris kész egy kellemes ízű, enyhén édes, mogyorós ízű ital.” Ezt a receptet az olasz Materviva SpA cég találta ki. A Salvia márkanevű termék 2024 novembere óta kapható a kiskereskedelmi forgalomban. Ami a receptúrát illeti, az italban 15 százalék arányban található cirok. 

„De nem ám akármilyen cirok! Ez bio, olasz hántolt cirok, teljes mértékben nyomon követhető termelési és gyártási lánccal” – mondta Monia Caramma, a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó kutató, aki részt vett ennek a cirokfajtának a beszerzésében.

Sűrítő- és adalékanyagok nélkül készül

Ez a cirokital egy innovatív technológiai folyamat eredménye, amelynek egyik szakasza a zselatinizálás. A zselatinizáló eljárás során a gabonát gőz segítségével magas hőmérsékleten felmelegítik, hogy a keményítő és a fehérjék szerkezete megváltozzon. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy se sűrítő-, se pedig adalékanyagot se kelljen felhasználni a gyártás során.

“Az egészségükre egyre nagyobb figyelmet fordító fogyasztók szemében ezek rendkívül fontos tényezők. Az egészségtudatos fogyasztók egyre kevésbé keresik a magolajokat, különösen a napraforgóolajat tartalmazó italokat, éppen az Omega 3 és 6 közötti egyensúlyhiány miatt. Bár számos ipari eljárás során a gyártók mesterséges aromákat és sűrítőanyagokat, például xantángumit, guart vagy szentjánoskenyeret használnak a receptjeikben, a fogyasztók köszönik szépen, de ezekből már nem kérnek” - fogalmazott Monia Caramma.

Biogazdálkodásból származó, egészséges és fenntartható cirokital

A Materviva SpA számára alapvető, hogy a termékek címkéi tökéletesen átláthatóak legyenek, és hangsúlyt fektet az összetevők eredetének nyomon követhetőségére. „A fogyasztók az átláthatóságnak köszönhetően megalapozott döntéseket hozhatnak” – mondta Monia. 

A környezetterhelés és a helyi gazdák támogatása

„A cirkot helyi gazdáktól szerezzük be, hogy támogassuk a helyi mezőgazdaság fejlődését, miközben a helyi gazdák tudása minket erősít. Ami a cirok kiválasztását illeti az italreceptúrában, Monia rámutatott, hogy ez a cirokmag alacsony nikkeltartalmának köszönhetően támogatja az egészséget: ez a tulajdonsága ugyanis előnyös az allergiás vagy intoleráns emberek számára. Ráadásul ez a növény nagyon kevés vizet és inputanyagot igényel, ezért kíméletes a környezettel is. Ellentétben például a mandulával, amelynek termesztéséhez nagy mennyiségű nitrogénre és vízre van szükség” – magyarázta a kutatónő. 

Ami a kókusz alapú italokat illeti, a szállítás, és így a karbonlábnyom, valamint a rovarirtószerek tömeges használata az, amit gyakran kritika tárgya azokkal kapcsolatban. A rizs vagy zab használata rengeteg cukor hozzáadásával jár. Ezért joggal mondható, hogy a növényi alapú italok közül a cirok alapú italok a legfenntarthatóbbak” –  fogalmazott Monia Caramma.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A John Deere elektromos traktorral is előrukkolt a CES 2025-ön

2025.01.19.

Az amerikai mezőgazdasági gépgyártó, a John Deere, több autonóm gépet is bemutatott a 2025-ös Consumer Electronics Show (CES) kiállításon Las Vegasban. Ezek között volt egy elektromos traktor is, amely 130 lóerős teljesítményre képes.

Újból ellátási aggályok merültek fel – megugrottak a kakaó- és kávéárak

2025.01.19.

A Világbank italárindexe 18 százalékkal emelkedett decemberben, miután a kávé és a kakaó ára is megugrott az újból felmerülő ellátási aggályok hatására. Az index, amely 2024 harmadik negyedévében (negyedéves összevetésben) 6 százalékkal csökkent, továbbra is körülbelül 91 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

Kutyák és macskák – házi kedvenceinket sem kíméli a cukorbetegség

2025.01.19.

Egy háziállat cukorbetegségének diagnózisa sokkoló lehet. Sajnos a cukorbeteg macskák és kutyák körülbelül 20%-át elaltatják a diagnózist követő egy éven belül, mivel ez hatással van az állatok egészségére, valamint a gazdáik életmódjára és pénzügyeire.

4 alacsony szénhidráttartalmú étel, ami növeli az energiát, elősegíti a fogyást és javítja az emésztést

2025.01.19.

Az alacsony szénhidráttartalmú ételek alapvetővé váltak azok számára, akik javítani szeretnék egészségüket, és nem véletlenül. A megfelelő alacsony szénhidráttartalmú lehetőségek beépítése az étrendbe számos előnnyel járhat, például növeli az energiaszintet, elősegíti a fogyást, és javítja az emésztést. Ha tápanyagban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú hozzávalókra összpontosítunk, hatékonyan táplálhatjuk a testünket, miközben támogatjuk az általános jóllétünket.

Új nagyhatalom született a szőlő világpiacán

2025.01.18.

A perui asztali szőlőé az egyik leggyorsabban növekvő ágazat, amelynek termelése a 2019–2020-as 400 000 tonnáról 2022–2023-ra 622 000 tonnára emelkedett. A Fluctuante piackutató cég nemrégiben közzétett egy jelentést az agrárexportokról, ez elemzi a perui szektor jelenlegi állapotát.

 Hilda, a génmódosított marha, kevesebb gázt fog kiengedni magából a környezetvédelem érdekében

2025.01.18.

 Hilda, a génmódosított marha kevesebb gázt fog kiengedni magából a környezetvédelem érdekében.

Partnerhírek
Partner

Új pályázat a láthatáron: fejlessze terménytároló vagy vetőmagüzemét acélcsarnokkal

2025.01.16.

2025-től új lehetőségeket kínálnak a „Terménytisztítók, tárolók, szárítók és vetőmagüzemek fejlesztésének támogatása” programok, amelyek célja az üzemkapacitások növelése. A Frisomat, acélcsarnokokat gyártó szakértő cég példáján keresztül mutatjuk be, miért érdemes acélszerkezetes épületekben gondolkodni, ha tartós, funkcionálisan tervezett és energiahatékony fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Partner

Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal

2025.01.13.

A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Agromésztej
Pest, Nagytarcsa

Agromésztej

7 075 HUF / flakon

+ áfa
Kiemelt
FitoNatur Huminart
Pest, Nagytarcsa

FitoNatur Huminart

18 120 HUF / flakon

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 155 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás