A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital. A termékben összesen 15 százalék arányban található biogazdálkodásban termesztett cirok. A folyamat teljes mértékben nyomon követhető termelési és gyártási lánccal valósul meg.

A Sorghum ID anyagát szemléztük.

A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital - Fotó: Sorghum ID
A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital - Fotó: Sorghum ID

Egyszerű recept, minőségi cirokból

“Keverjünk össze vizet, cirokot és egy kis sót, és máris kész egy kellemes ízű, enyhén édes, mogyorós ízű ital.” Ezt a receptet az olasz Materviva SpA cég találta ki. A Salvia márkanevű termék 2024 novembere óta kapható a kiskereskedelmi forgalomban. Ami a receptúrát illeti, az italban 15 százalék arányban található cirok. 

„De nem ám akármilyen cirok! Ez bio, olasz hántolt cirok, teljes mértékben nyomon követhető termelési és gyártási lánccal” – mondta Monia Caramma, a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó kutató, aki részt vett ennek a cirokfajtának a beszerzésében.

Sűrítő- és adalékanyagok nélkül készül

Ez a cirokital egy innovatív technológiai folyamat eredménye, amelynek egyik szakasza a zselatinizálás. A zselatinizáló eljárás során a gabonát gőz segítségével magas hőmérsékleten felmelegítik, hogy a keményítő és a fehérjék szerkezete megváltozzon. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy se sűrítő-, se pedig adalékanyagot se kelljen felhasználni a gyártás során.

“Az egészségükre egyre nagyobb figyelmet fordító fogyasztók szemében ezek rendkívül fontos tényezők. Az egészségtudatos fogyasztók egyre kevésbé keresik a magolajokat, különösen a napraforgóolajat tartalmazó italokat, éppen az Omega 3 és 6 közötti egyensúlyhiány miatt. Bár számos ipari eljárás során a gyártók mesterséges aromákat és sűrítőanyagokat, például xantángumit, guart vagy szentjánoskenyeret használnak a receptjeikben, a fogyasztók köszönik szépen, de ezekből már nem kérnek” - fogalmazott Monia Caramma.

Biogazdálkodásból származó, egészséges és fenntartható cirokital

A Materviva SpA számára alapvető, hogy a termékek címkéi tökéletesen átláthatóak legyenek, és hangsúlyt fektet az összetevők eredetének nyomon követhetőségére. „A fogyasztók az átláthatóságnak köszönhetően megalapozott döntéseket hozhatnak” – mondta Monia. 

A környezetterhelés és a helyi gazdák támogatása

„A cirkot helyi gazdáktól szerezzük be, hogy támogassuk a helyi mezőgazdaság fejlődését, miközben a helyi gazdák tudása minket erősít. Ami a cirok kiválasztását illeti az italreceptúrában, Monia rámutatott, hogy ez a cirokmag alacsony nikkeltartalmának köszönhetően támogatja az egészséget: ez a tulajdonsága ugyanis előnyös az allergiás vagy intoleráns emberek számára. Ráadásul ez a növény nagyon kevés vizet és inputanyagot igényel, ezért kíméletes a környezettel is. Ellentétben például a mandulával, amelynek termesztéséhez nagy mennyiségű nitrogénre és vízre van szükség” – magyarázta a kutatónő. 

Ami a kókusz alapú italokat illeti, a szállítás, és így a karbonlábnyom, valamint a rovarirtószerek tömeges használata az, amit gyakran kritika tárgya azokkal kapcsolatban. A rizs vagy zab használata rengeteg cukor hozzáadásával jár. Ezért joggal mondható, hogy a növényi alapú italok közül a cirok alapú italok a legfenntarthatóbbak” –  fogalmazott Monia Caramma.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Súlyos hiányosságok és illegális termékek miatt azonnal felfüggesztette egy túrkevei húsüzem működését a Nébih - videóval

2025.02.14.

Egy túrkevei húsüzem ellenőrzésén több súlyos élelmiszerhigiéniai hiányosságot tártak fel a Nébih szakemberei.

Nagyra nyitják a modern mezőgazdaság ajtaját Debrecenben

2025.02.14.

Nemzetközi oktatási környezet, kiváló oktatók, modern laborok, átfogó tehetséggondozó program és széles körű szakmai partnerhálózat: ezeket kínálja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

Harc az aszály ellen: már a vízkészletek védelme a legfőbb feladat a hazai vízügy számára

2025.02.14.

Új korszak kezdődött a magyar vízügy történetében, ezután már a vízkészletek védelme a legfőbb feladat

Miért éri meg a gazdáknak acélcsarnokot építeni?

2025.02.13.

A könnyűszerkezetes acélcsarnok a fenntarthatósági célok elérésében is a mezőgazdasági termelők eszközrendszerének része lehet.

Gödöllőn, Kaposváron és Keszthelyen lesz tavaszi állományszemle a bemutató üzemi programok keretében

2025.02.13.

Bemutató üzemi programokat tart a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. három telephelyen: Gödöllőn, Kaposváron és Keszthelyen lesz tavaszi állományszemle februárban.

Nagy pénzt lehet kaszálni a magyar báránnyal, viszont vannak veszélyek is

2025.02.13.

A bárány ára magasan van, de ez várhatóan nem lesz mindig így, és a juhtartásban már jóval nehezebb a jövedelemtermelés.

Partnerhírek
Partner

Akár 35 millió Ft-os támogatással megjelent az új kertészeti pályázat

2025.02.11.

Megjelent a legújabb kertészeti pályázat, így most a kertészeti gazdaságok figyeljenek. Az új Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása (KAP-RD01a-1-25) pályázatra áprilistól lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.

Partner

Lombtrágyák, már 460 Ft/liter-től - VulcanAgro 2+1 IBC-akció

2025.02.11.

Lassan vége a 2. IBC után a 3. IBC ajándék akciónak. Ha olcsón, jó minőséget szeretne, akkor keresse a VulcanAgro szaktanácsadóit.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Vinasz műtrágya, lombtrágya, növénykondicionáló AÖP 1 pont
Győr-Moson-Sopron, Győr

Vinasz műtrágya, lombtrágya, növénykondicionáló AÖP 1 pont

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
BioNutria Bór lombtrágya, Dánia
Győr-Moson-Sopron, Győr

BioNutria Bór lombtrágya, Dánia

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 171 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás