A 2023-ban induló új Közös Agrárpolitika szabályokban idén is sok újdonság, finomítás és változtatás van. A feltételesség és az AÖP tekintetében, valamint a beadás-ellenőrzés folyamataiban is módosultak a részletek. Ezek közül érdemes megnézni a kérelem beadásáról és a parlagot érintő részleges derogációról szóló szabályokat. Az egységes kérelem beadásával idén is 44 jogcímen jelölhető támogatás igénylés, tehát nem csak a sima területalapú, hanem a termeléshez kötött támogatásokat, így az AKG és az ÖKO kifizetéseket is itt lehet igényelni, ezért kiemelten fontos a precíz kitöltés.

A Növénydoktor írt róla, hogy 2024. június 10-ig adható be a kérelem szankciómentesen. Nincs külön szankciós időszak, 10-én zárul a lehetőség, ami addig bement, a továbbiakban az módosítható. A módosítással új területet már nem lehet majd bevinni és új támogatás igénylést sem bejelölni. Törölni, visszavonni és növényeket változtatni viszont lehet.

A 2023-ban induló új Közös Agrárpolitika szabályokban idén is sok újdonság, finomítás és változtatás van; a feltételesség és az AÖP tekintetében, valamint az egységes kérelem beadás-ellenőrzés folyamataiban is módosultak a részletek - Fotó: Magro.hu, CSZS, Nógrád vármegye

A cikkben a parlag, más néven a nem termelő területek tavaly őszihez képest könnyített előírásairól írtak.

A derogáció 2024-ben nem ugyanazt jelenti, mint 2023-ban

Tavaly teljes derogáció volt, ami azt jelentette, hogy élelmiszercélű kultúrát is jelölhettek nem termelőnek, most azonban ezt nem lehet megtenni.

2024-ben részleges derogációt kapnak a termelők, ami azt jelenti, hogy a 4 százalékon nem termelő területet nem csak parlag terület jelölésével, hanem nitrogénmegkötő növény, vagy ökológiai másodvetés termesztésével is meg lehet oldani.

Jönnek sorban a megoldások a 4 százalékra:

 • Parlagként az a terület számolható el, ahol nem történik termelés január 1. és augusztus 31., tehát a (pihentetési időszak) között.

A pihentetési időszak alatt gondoskodni kell a talaj takarásáról, amire alapvetően három lehetősége van a gazdálkodónak:

 1. talajtakaró növényzet vetése, vagy telepítése, (kizárólag az Agrárminisztérium közleményében lévő keverékekkel) – Elfogadható az AKG zöldugar, a nem AKG-s zöldugar keverék és az ideiglenes gyep is. Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha a gazdálkodó már elvetette a növényt 2023 őszén, és az nem szerepel a közleményben, abban az esetben a 2024-es EK időszakig egyszer szárzúzást kell végeznie a területen, és azt be kell jelentenie.
 2. Méhlegelő vagy vadvirágos keverék vetése (Méhlegelő: AÖP rendeletben ismertetve 8 fajból áll), április 15.-ig kell(ett) elvetni. Vadvirágos keverék (VAD01): olyan legalább három fajból álló keverék, amelynek összetevőit a rendelet gyepalkotó és egyéb takarmánynövény fajok melléklete, vagy az ökológiai jelentőségű másodvetésként elismerhető fajok melléklete, továbbá a vadvirágokat tartalmazó melléklet tartalmazza úgy, hogy a vadvirágok aránya a teljes keveréken belül
  legalább a 10 százalékot eléri.
 3. Harmadik pedig a tarlómaradványok és spontán megjelenő növények meghagyása. Ez esetben a spontán megjelenő zöld növényzetnél kaszálással vagy szárzúzással meg kell akadályoznia a virágzást, a gyomosodást a teljes táblán.
 • Ökológiai másodvetés
  Legalább két fajból álló keverék, mely 60 napig a területen van, vetése október 1-ig megtörténik. A vetést és a beforgatást 15 napon belül az EK felületen be kell jelenteni. Fontos, hogy nem lehet sem az előtte, sem az utána lévő főnövénnyel azonos nemzetségbe tartozó növény (keverékben sem). Tilos növényvédő szert használni, beleértve a csávázott vetőmagot is. Jó hír, hogy ez esetben egyszeres szorzóval számolnak (a korábbi rend szerint 0,3-as szorzóval számoltak, azaz 1 hektár ökológiai másodvetés csak 0,3 hektárnak felelt meg, most egy az egyben számít a területe) Fontos, hogy AKG-s zöldtrágyázás nem felel meg ökológiai másodvetésnek.
 • Nitrogénmegkötő növénnyel bevetett terület
  A növényvédőszer használata – valamint a csávázott vetőmag használata itt is tilos.

Csak minősített vetőmagokat fogad el a hatóság a másodvetések, a méhlegelő és a vadvirág keverék tekintetében is. Ezeken a területeken a termeléshez kötött támogatás nem vehető igénybe. A parlag miatt is kötelező a napló vezetése, az e-GN beadás még kérdéses (jelenleg nincs letisztázva hol, milyen felületen kell majd beküldeni naplót - írták.

Mentesülnek a feltételek betartása alól:
 • A legfeljebb 10 hektár szántóterülettel rendelkezők
 • A támogatható mezőgazdasági terület több, mint 75%-a állandó gyepterület
 • A szántóterület több mint 75%-át gyep vagy egyéb egynyári takarmánynövény termesztésére, parlagon hagyott földterületként, hüvelyes növények termesztésére vagy e célok közül többre is használják

További híreink

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Kreinbacher nagyköveti minősítést kapott a győri Apátúr Sörház

2024.07.20.

Győrben először a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonában lévő Apátúr Sörház nyerte el a Kreinbacher nagyköveti minősítést, és ezzel csatlakozott a Kreinbacher Ambassador Programhoz.

Kedvezményeket kapnak a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodók az eÁFA-rendszerben

2024.07.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is.

Egyszerre támogatják a méhek és a biodiverzitás megőrzését a mikorrhiza gombák

2024.07.19.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

A szokásosnál hosszabb lesz a magyar kajszibarack szezon

2024.07.19.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás