A szezon kezdete óta a kedvezőtlen időjárási viszonyok Európa több részén is negatívan befolyásolták az őszi vetéseket. Északnyugat-Európában a kipusztult táblák egy részét sem sikerült tavaszi kalászosokkal újravetni. Hazánkban az időjárást tekintve kettészakadt az ország, és a tavalyinál keményebb növényvédelmi helyzetre figyelmeztetnek az európai elemzők. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet. Ugyanakkor a tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne csapadékra.

Magyarországon az őszi vetések jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Az Alföld északi részén a korábbi belvízfoltokban a vetések kipusztultak. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is bőségesen találnak nedvességet. Ugyanakkor a tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne csapadékra, a magágy előkészítéshez és a csírázáshoz jelenleg túl száraz a talaj. Sokféle gyümölcsfa már elvirágzott, több jelenleg virágzik, ezekre a száraz, meleg idő kedvező - írta a Met.hu.

Magyarországon az őszi vetések jó állapotban vannak, a növények két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, a tavaszi vetések pedig elkezdődtek

Zalában is indulnak a vetésekkel

Április közepén megkezdődik a kukorica, a napraforgó és a szója vetése Zala vármegyében. A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 30 ezer hektár, a napraforgóé pedig meghaladja az 5 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.

A gazdálkodók csaknem 12 ezer hektáron szóját szeretnének termelni. A vetési szándék szerint 700 hektáron cukorrépa, közel 600 hektáron pedig zab kerül a földbe - jelezte Sabján Krisztián.

Tavasz elején az árpát közel 2 ezer hektáron, míg a búzát 225 hektáron vetették el. A vármegyében több mint 20 ezer hektáron őszi búzát, közel 10 ezer hektáron pedig káposztarepcét termelnek - ismertette a NAK vármegyei elnöke.

Az őszi vetésű gabona és a káposztarepce a megfelelő mennyiségű csapadéknak köszönhetően szépen fejlődik. A vármegye dél-nyugati részén azonban - a belvízzel érintett területeteken - rossz állapotban van, illetve kipusztult az állomány - fűzte hozzá Sabján Krisztián.

A túl korai felmelegedés miatt a gazdák kiemelt figyelmet fordítanak növényvédelemre, ugyanis szeretnék megelőzni a rovarkártevők elterjedését. A gabonabetegségek közül eddig a rozsda és a levélfoltosság fertőzés jelent meg a táblákon. Az árpaföldeken a barna és a hálózatos levélfoltosság tüneteit tapasztalták.

A repce állományokban is zajlik a gombabetegségek és a rovarkártevők elleni védekezés. Az olajos növény fejlettségi szintje változatos képet mutat; a legtöbb állomány zöld- és sárgabimbós állapot közötti állapotban van - mondta el az MTI-nek Sabján Krisztián.

Az európai helyet a következő

Arról már a Mezőhír cikke számolt be, hogy tágabb kitekintésben ősz óta Északnyugat- és Kelet-Európa nagy része túlzottan nedves volt, ami negatívan befolyásolta a vetést, a kelést és a növények fejlődését. A tartós vízállás a tavaszi munkákat is akadályozta: a gazdálkodók nem tudtak időben kijutni a földekre a műtrágyával és gyomirtó szerrel, és nem tudták elvégezni a magágykészítést, illetve a vetést azokban a táblákban, ahol a kipusztult őszi kultúrát kellett volna tavaszi kalászossal pótolni.

Ezzel szemben Románia és Bulgária mezőgazdaságilag fontos területein tartós csapadékhiánytól szenvednek a növények, ami különösen az őszi repcét érinti, ennek lényegesen csökkent a terméspotenciálja az elemzők szerint. Ezzel szemben Románia középső területein túlzottan csapadékos volt az időjárás, ami szintén kedvezőtlen feltételeket teremtett a növények fejlődéséhez - közölték.

Kicsit távolabb tekintve Szicíliában és a Maghreb-szigeteken kifejezett aszály van, ami leginkább Marokkót érinti. Oroszország déli, európai részén a növények sekély hótakaróval erős fagyhatásnak voltak kitéve, ami károkat okozhatott.

Az áprilisra, májusra és júniusra vonatkozó hosszú távú időjárás-előrejelzés meleg időjárásra utal, amely Európa nagy részén akár 1 °C-kal is meghaladja a 24 éves éghajlati mediánt (Dél-Európában 2 °C-kal is). A csapadék mennyisége áprilisban az Ibériai-félszigeten és Franciaországban az Atlanti-óceán part menti régióiban az átlag felett lehet 50 mm-rel, míg júniusra ugyanitt és Olaszország egyes részein átlag alatti lehet - írta a cikk.

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás