A tavaly ősszel és télen elejtett három aranysakál után néhány hete újabb méretes példányt lőtt le egy vadőr Jászkisér határában. A legutóbbi egyed esélyes arra, hogy aranyérmes legyen a trófeabírálaton, aminek vizsgálata még tart. A ragadozók egyre gyakoribbak a területen, többek között ezért is előzi meg a bajt kutyáival az egyik helyi állattartó gazda. Megkérdeztük Borda Istvánt, mi történik a portája közeli erdőkben, ahol a vadmacska és az aranysakál jelenléte is bizonyított.

Az állattartó gazdát telefonon értük el. Borda István elmondta, hogy az aranysakál évek óta jelen van a tőlük légvonalban egy kilométerre lévő erdőben, korábban az ott elhelyezett vadkamera is rögzítette, ahogy egy fiatal példány elhaladt előtte. A helyi vadőr kis időn belül már a negyediket lőtte ki az aranysakálok közül, ősszel három kant terített le, amikből az egyik ezüstérmes lett a trófeabírálaton, nemrég pedig szintén egy jókora kan sakál került puskavégre. A vadőr a szukákat eddig még csak távcsővel látta, mert jóval rejtőzködőbbek, mint a kan - meséli István.

Ez az aranysakál ólálkodott a jászkiséri legelők közelében - akár aranyérmes is lehet a trófeabírálaton, aminek eredményére még várnak
Ez a három aranysakál kan került terítékre tavaly ősszel szintén a Jászkisér közeli erdőkben
Több száz állat védelméről kell gondoskodni Jászkisér határában

A gazda tanyája közelében 16 darab magyar tarka húsmarha, 5 bivaly, 7 magyar szürke, 14 szamár, 10 magyar hidegvérű ló, 30 kecske és 350 juh (60-as törzsállomány fekete és fehér hortobágyi rackából, 21 egyedes törzsállomány cigájából, a többi pedig árutermelő állat) legel összesen mintegy 300 hektáron, egy erdőszéllel érintkező területen. A közeli tölgyesben sok a búvóhely, a nádas, mocsaras, szikes részek remek helyeket adnak a rejtőzködésre és az utódnevelésre is. A vadőr is ott lőtte a méretes aranysakál kant, és találtak már ott vadmacska kotorékot, no meg rengeteg vaddisznó járja azt a részt. Nagyobb ragadozó; medve, farkas szerencsére nincs a környéken. Juhász Tibor természetvédelmi őr vette fel tavaly a vadmacska kotorék adatait, amiben jelenleg nincs lakó. Van egyéb ragadozó, de az nem veszélyes a nyájra; a ritka rétisas fészkére is bukkant itt Borda István.

Borda István és kuvasza, Csodás
Az országot átszelő medve a közelben trappolt

Viszont az a híres medve, aki átsétált az országon, és a Pétervására főutcáján tartott futásáról is emlékezetes, minden bizonnyal a közelben, Jászkisér és Jászberény között haladt el Szolnok felé, ahol később a Tisza ártérben látták úszni. A Pétervásárán a nagyragadozókról tartott lakossági fórumról itt olvashatja helyszíni riportunkat.

A kuvaszok megelőzik a bajt

Nálunk egyelőre nem támadta meg a jószágokat, mert kutyákkal őrizzük őket. A legelő körül ugyan fasor van, ám a legelők nyitottak, ilyenen általában nem jellemző a ragadozók támadása. Villanypásztorunk nincs, mert éjszakára és delelni is behajtjuk a nyájat a hodályba, oda pedig nem megy utánuk az aranysakál, mert sok kutyánk van. Három kuvasz dolgozik velem, az egyik, a Csodás névre hallgató ingázik a tanya és a legelő között, a másik kettő van a tanyán egy nagy közép-ázsiai kutya társaságában. A legelő jószágot sinkák kísérik, a marhákkal és a juhokkal 2-2 jár ki, a kuvasszal együtt. Összesen több, mint 10 kutya védi a birtokot és a jószágot - meséli a gazda.

A Csodás névre hallgató kuvasz és 2 sinka kíséri a 350 juhból álló nyájat az aranysakál járta legelőkön
Széttépett őzek, farkaskaland Komlóskán

Ha jószágot eddig szerencsére nem is, őzeket találtak már szétszedve a környékükön, idén január-február tájékán 3 példány maradékát hagyták ott valamilyen ragadozók, amik vagy kóbor kutyák, vagy aranysakálok lehettek. Ezeket tartják távol a haszonállatoktól a kuvaszok, akik a kétlábú tolvajok ellen is hatásos védelmet adnak, mert nem lehet őket se elriasztani, se megvesztegetni. A kuvaszok közül Csodás a Kuvasz-Őr nagyragadozóvédelmi program részeként, Szép Ábrahám programvezető közreműködésével került Jászkisérre. A egyikük, Dézi pedig annak a két komlóskai kuvaszfiúnak az anyja, akik az erdész-vadász gazdájuk elmondása és a nyomok tanúsága szerint a 2017-2018-as télen találkoztak farkassal, és nem engedték át azt a villanypásztoron a nyáj közelébe.

Csurja Zsolt
agrármérnök

Megosztás

További híreink

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Egy forradalmi jármű, ami megmentheti Ukrajna mezőgazdaságát az aknáktól

2024.07.14.

A Pronar, amely mezőgazdasági és kommunális gépeket gyárt, egy különleges aknamentesítő gépet szabadalmaztat.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás