Különleges együttműködés alakult ki Brazília egy tengerparti városában a vadon élő delfinek és a helyi halászok között. Az emberek az állatok testbeszédéből olvasva tanulták meg, mikor kell bedobniuk a hálót, így jóval több halat fognak, mint a hagyományos módszerekkel halászva. Laguna városában nem most kezdődött egy szokatlan partneri viszony. A korabeli tudósításokból kiderül, hogy már 150 éve működött a palackorrú delfinek és halászok közötti együttműködés. Most azonban modern dróntechnológiával és víz alatti hangfelvételekkel is vizsgálták, hogy is működik egy ilyen közös halászat.

A Phys.org anyagára hivatkozva a Magyar Mezőgazdaság számolt be róla, hogy a kutatási eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos lapban publikálták 2023. február elején.

Különleges együttműködés alakult ki Brazília egy tengerparti városában a vadon élő delfinek és a helyi halászok között: az emberek az állatok testbeszédéből olvasva tanulták meg, mikor kell bedobniuk a hálót - Forrás: Youtube

A halászat gyakorlata

"A tanulmányunk egyértelműen megmutatja, hogy mind a delfinek, mind az emberek odafigyelnek a másik viselkedésére, és az állatok jelet adnak, hogy mikor kell kivetni a hálókat" - mondta el Stephanie King, a Bristol Egyetem biológusa, aki a delfinek kommunikációját vizsgálja, és nem vett részt a tanulmányban.

A víz, ahol egy vonuló halra, a tengeri pérre halásznak az emberek és a delfinek, eléggé zavaros. Ezért az emberek nem látják, hogy pontosan hol van a zsákmány. Ezzel szemben a delfinek az általuk kibocsátott ultrahangokkal tökéletesen tudják, merre úszik a zsákmány, mutatott rá Mauricio Cantor, az Oregon Állami Egyetem tengerbiológusa, a tanulmány társszerzője.

https://www.youtube.com/watch?v=42MpfPqWkhk
Halászat Laguna városa tengerpartján

Az emberek figyelik, mikor érkeznek a delfinek, és akkor lábalnak a tengerbe. Ezután pedig a tengeri emlősök jelére várva készenlétben állnak, hogy kivessék a hálóikat. Ez a jel általában egy ugrás, vagy egy hirtelen merülés. Minél gyorsabban reagálnak az emberek segítőik jelzéseire, annál több halat fognak.

Mi a jó ebben a delfineknek?

A bedobott háló megzavarja a halakat, és emiatt kisebb csoportokra oszlanak szét - így a delfinek is könnyebben elkapják őket. "A delfinek a hálóból is kiszedhetnek egy-két halat - a halászok néha érzik, ahogy a delfinek picit megrángatják a hálót" - mondta el Cantor.

Laguna lakosai képesek megkülönböztetni egymástól a delfin-egyedeket, és kategóriák szerint tartják számon őket: "jó", "rossz", és "lusta" - attól függően, hogy mennyire hatékonyan segítik a munkájukat. Amikor egy "jó" delfin közelít, az emberek izgatottak lesznek, hiszen nagyobb fogásban bízhatnak.

https://www.youtube.com/watch?v=Bez2whzMmis
Így működik a delfinek és az emberek együttműködése a halászat során

Az aggodalmak és a jövő

Nem egyértelmű, hogyan is indult ez az együttműködés, mely több ember- és delfingeneráción át tart. A tudást mindkét faj továbbadta az utódainak. Azonban a brazil kutatók aggódnak, hogy ez a különös együttműködés veszélybe kerül, mivel a tengerben lévő szennyező anyagok veszélyeztetik a delfineket, és a hagyományos halászati formákat kiszorítják az ipari halászflották - írták.

"Az emberek és a vadállatok közötti együttműködések eltűnnek, mivel elpusztítjuk a vadon élő populációkat" - figyelmeztet Janet Mann, a Georgetown Egyetem delfinkutatója.

A kutatók bíznak benne, hogyha felhívják a figyelmet erre a különös partnerségre, azzal segítik a fennmaradását.

"Hihetetlen, hogy több, mint egy évszázada működik - de vajon életben tudjuk tartani ezt a hagyományt ennyi változás közepette?" - tette fel a kérdést Damien Farine, a Zürich Egyetem biológusa, a tanulmány egyik szerzője.

Megosztás

További híreink

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Egy forradalmi jármű, ami megmentheti Ukrajna mezőgazdaságát az aknáktól

2024.07.14.

A Pronar, amely mezőgazdasági és kommunális gépeket gyárt, egy különleges aknamentesítő gépet szabadalmaztat.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás