Ebes község Hajdú-Bihar vármegyében, a Hajdúszoboszlói járásban van, ez a Szender Kert otthona is. A több mint 10 éve, 2013-ban alapított családi őstermelő vállalkozást a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósította meg. Eleinte főleg fűszernövényeket és mikrozöldeket termesztettek éttermek számára, aztán bővítették kínálatukat. Ma már sokféle zöldség és gyümölcs termelésével, szaporításával, valamint állattartással is foglalkoznak.

Az Agrárágazat cikkét szemléztük. 

Ebes község Hajdú-Bihar vármegyében, a Hajdúszoboszlói járásban van, ez a Szender Kert otthona is, ahol saját termelésből készítenek ételeket
Ebes község Hajdú-Bihar vármegyében, a Hajdúszoboszlói járásban van, ez a Szender Kert otthona is, ahol saját termelésből készítenek ételeket - Fotó: Szender Kert FB

Így indult és fejlődött az ebesi vállalkozás 

„Már annak idején is a mostani kertet láttunk magunk előtt. Az volt az elképzelésünk, hogy egy olyan kertet hozzunk létre, amelyik nemcsak esztétikus, de bőtermő is” - mondta a szakember. 

Tíz évvel később a falusi vendégasztal-szolgáltatás keretein belül a vendéglátásba is belefogtak, a teraszukra és maguk után Szender Kertre keresztelt álomvilágukba várják a kulináris élményekre és a mezőgazdaság sajátos tálalására is nyitott közönséget. A vendégeket a falusi „Kádár-kocka” 1000 m2-es kertjében két üvegház, veteményes, gyümölcsös, baromfiudvar, kerti tó, de még folyamirák-tenyészet is fogadja. Sajátos közegben, „kicsiben”, mégis kézzelfogható a palántanevelés folyamatától a komposztáláson és mulcstechnológián át a baromfikeresztezés ugyanúgy, mint a vegyszermentes növényvédelem, a permakultúra, a fűszernövény-termesztés vagy épp a csibe-, a fürj-, a fácán- és kacsakeltetés - írták .

A Szender Kert fiatal megálmodóihoz közben csatlakozott még két őstermelő család, így közösen igyekeznek előállítani minden alapanyagot, amire szükségük lehet, valamint a faluban még másik hasonló kertet is művelnek, összesen 2000 m2-en.

A Szender Kert egy része Ebesen - Fotó: FB
A Szender Kert egy része Ebesen - Fotó: FB

Nem iskolában tanulták a gazdálkodást, autodidakta módon, saját tapasztalataik alapján alakítottak ki egy körforgásos rendszert, amelyben minden általuk ültetett növény az saját maguk begyűjtötte magról vagy dugványról lett szaporítva. Kertjükben saját komposztot és trágyát használnak, saját termelésű magkeverékeikkel etetik a jószágaikat, így állataik, növényeik, saját elkészítés után a látványkonyhájukból kerülnek hétvégente a hozzájuk betérő vendégek tányérjára. Ilyen módon termel évente akár 3000 palántát, 2000 vendéget vagy akár 300 folyami rákot is két ebesi gazdálkodó.

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút 

A Szender Kertben egy kisebb fűtött üvegház, és egy nagyobb légtérű fűtetlen fólia található - írta a vállalkozás honlapja. A nagyobb fűtetlen fóliában (ahol napsütéskor egyébként szintén meleg van) az olyan zöldségeket nevelik tavasszal, amik már bőven kinőttek a magonc korból, és már sejttálcában vannak.

A fűtött, körülbelül 6 négyzetméteres polikarbonát üvegházban telelnek át a rákjaik, ezért is szükséges időnként fűtést alkalmazni. Télen, jó idő esetén nem szükséges fűteni, hiszen kellően megfelelő hőmérséklet alakul ki (nagyjából 10-15 fok), azonban egy kis légmozgást ilyenkor is biztosítani kell. Alul a víztartályokban élnek a rákok, a tenyészállatok. Számukra egy 22 fok körüli vízhőmérséklet télen is szükséges biztosítani - közölték. 

A fűszerúton rozmaring, zsálya, illetve levendula bokrok találhatók. Egy olyan mediterrán hatású utat alakítottak ki, ami mind kinézetben, mind illatával Toszkánát idézi az úton végigsétálók számára. Amellett, hogy egy szép, hasznos is, hiszen a konyhába is előszeretettel használják a fűszerúton található növényeket.

Ebesen elég agyagos a talaj, ezért szükséges volt egy talajcserét végezni, hiszen a mediterrán fűszernövények nem szeretik a nagyon kötött talajt, szegényes, kavicsos-sóderes-homokos talajban érzik igazán jól magukat. Ezért beleástak annak idején elég sok homokot és sódert a földbe, ezzel érték el azt, hogy nem áll a gyökerük vízben - írták.

Megosztás

További híreink

Az űrben termesztik a paradicsomot, a római saláta után másodikként

2024.10.13.

„Jelenleg a NASA-val közös kísérleti tervünk véglegesítésén dolgozunk” – mondja Martha L. Orozco-Cardenas, Ph.D., a Riverside-i Kaliforniai Egyetem Növénytranszformációs Kutatóközpontjának igazgatója. „Célunk, hogy a paradicsomot az Advanced Plant Habitat Mission 08 (APH08) során dobjuk piacra” – mondta Orozco-Cardenas, aki Robert Jinkerson docenssel együttműködve fejlesztette ki a paradicsomot.

A csokoládészőlőtől a selyemakácon át az édesgyökérig – különlegesből elterjedt kerti növénnyé válhatmak

2024.10.13.

A Földön körülbelül ötvenezer, az emberek számára elfogyasztható növény él, és hogy közülük melyik mikor és mennyire lesz felkapott, senki sem tudja. Hazánkban jelenleg is vannak olyan különlegességek, amelyek később lehet, hogy elterjedt kerti növények lesznek, vagy mégsem. Vannak dísznövények, sőt akváriumi növényként ismert fajok, amelyek egyben gyógynövények is.

Mesterséges intelligenciával ritkítja a salátát

2024.10.13.

A Niqo Robotics, a mesterséges intelligenciával hajtott mezőgazdasági technológia vezető vállalata a Niqo RoboThinner piacra dobásával terjeszkedik az észak-amerikai piacon. Ezt a pontpermetezőt a saláta ritkításának automatizálására tervezték, így a gazdálkodók számára pontos és hatékony módszert kínál a termés egyenletességének javítására.

Kevesebb szenet tárol a mezőgazdasági művelésű terület, mint a más típusú földhasználat

2024.10.13.

Legyen szó gyepekről, erdőkről, természeti területekről, parkokról vagy kertekről, ezek a földtípusok hasonló mennyiségű szenet tárolnak hektáronként. A Flandria (Belgium) legnagyobb területét lefedő mezőgazdasági területek azonban lényegesen kevesebb szenet tárolnak.

A növényi betegségek kimutatásában is segít a mesterséges intelligencia

2024.10.12.

A ChatGPT-től az időjárás-előrejelzésig a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásai folyamatosan bővülnek. A londoni székhelyű növénytermesztéssel foglalkozó HSAT cég a közelmúltban bejelentett egy „úttörő technológiát”, amely képes javítani a betegségek észlelését és a termés előrejelzését az AI segítségével.

Teljes robotizáció válthatja fel a munkásokat a baromfiágazatban

2024.10.12.

A robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia sok kihívásra hoz megoldást a baromfi termékpályán is

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás