Nem előnyös, ha az élelmiszertermékekre – például a húsra – vonatkozó állatjóléti címkézés az állatok tartási körülményein alapul – álítja az Anses, a francia Élelmiszer-, Környezet- és Munkahelyi Egészségügyi és Biztonsági Ügynökség. Az értékelésnek tudományos mutatókra kell épülnie, amelyeket közvetlenül az állatok szintjén mérnek. Egy ilyen rendszernek nemcsak az élelmiszert termelő állatok életkörülményeit kell figyelembe vennie, hanem azok szüleiét is.

Az Anses szerint a fogyasztók egyre inkább aggódnak az élelmiszer-termeléshez használt állatok életkörülményei miatt. Az Anses ezért útmutatásokat ad ki az állati eredetű termékek címkézéséhez, különös tekintettel a haszonállatok jólétére. Az ügynökség szerint ennek a javaslatnak a végrehajtása harmonizálná a jelenlegi és jövőbeli címkézési rendszereket.

Az állatjóléti címkézés rendszerei, amelyek célja, hogy tájékoztassák a fogyasztókat az élelmiszer-termelő állatok jólétéről, egyre népszerűbbek Európában. (Fotó: Pixabay)

Folyamatos növekedés

Az állatjóléti címkézés rendszerei, amelyek célja, hogy tájékoztassák a fogyasztókat az élelmiszer-termelő állatok jólétéről, egyre népszerűbbek Európában. Azonban a használt kritériumok széles skálán mozognak az egyes címkézési rendszerek között. Ez nagyfokú zavart teremt a fogyasztók körében. Az Európai Unió tervezi a címkézések harmonizálását. Az Anses azért végzett el egy szakértői értékelést, hogy tudományos alapot teremtsen az állatjóléti címkézéshez, amelyet előterjeszthet az állattenyésztési ágazat szereplőinek.

5 jóléti szint

Egy öt jóléti szint alkotta rendszert javasol az Anses, a legmagasabb (A) és a legalacsonyabb (E) szint között. Az E szint kizárólag az európai állatjóléti jogszabályok által előírt követelmények betartását jelenti, legyen szó akár tenyésztésről, szállításról vagy vágásról. Ez a besorolás, amelyet a fogyasztók könnyen megértenek, segíthet a termelőknek is fokozatosan jobban figyelembe venni az állatok jólétét.

Az állatok jóléti állapota

Az Anses szerint a jelenlegi állatjóléti címkék többsége csak a használt tenyésztési módszereket és az ezek javítására tett intézkedéseket veszi figyelembe. „Ez nem elég” – magyarázza Julie Chiron, az értékelés koordinátora: „Lehetnek például ülőrúdak egy tojótyúkfarmon, de ha a tyúkok nem használják, mert nehéz elérni őket, akkor ez a funkció nem járul hozzá a jólétükhöz.”

Ezért azt javasolják az Anses munkacsoportjának tudósai , hogy a mutatóknak elsősorban az állatok jóléti állapotára kellene összpontosítaniuk. Azaz az állatok szintjén végzett mérésekre kellene épülnie. Ez a rendszer az Anses által 2018-ban javasolt állatjóléti definíción alapul: „Az állat jóléte az állat pozitív mentális és fizikai állapota, amely összefügg fiziológiai és viselkedési szükségleteinek és elvárásainak kielégítésével. Ez az állapot az állat helyzetéről alkotott észleléstől függően változik.”

Szelektív tenyésztés és reprodukciós farmok

Továbbá, az állatjóléti értékelésnek magában kell foglalnia a szelektív tenyésztést és a reprodukciós farmokat is. Ezek célja a genetikai jellemzők javítása és az élelmiszer-termelő állatok ellátása. „Egyes ágazatokban a tenyészállatokat külföldön nevelik, és keveset tudunk az életkörülményeikről” – magyarázza Julie Chiron. „Ez a kritérium megköveteli az ágazatoktól, hogy biztosítsák az ilyen információk meglétét. Nem állíthatjuk, hogy egy termelési folyamat tiszteletben tartja az állatjólétet, ha semmit sem tudunk az előző generáció életkörülményeiről, amelyek különös korlátozásoknak, főként egészségügyi korlátozásoknak vannak kitéve.” Ha nincs információ a szülőkről, a szakértők suerint a termékek nem kaphatnak a C szintnél magasabb besorolást.

Keretrendszer

„Az elkészült munka elsősorban a francia és európai tudósoknak, valamint az érintetteknek szól. Olyanoknak, akik egy állatjóléti címkézési referencia-keretrendszer kidolgozását tervezik” – pontosítja Florence Étoré, aki az állategészségügyi és jóléti kockázatok értékeléséért felelős egységet vezeti. „Ezt a keretrendszert az érintett ágazatoknak vagy állatkategóriáknak megfelelően kell testre szabni, és közösen kell kidolgozni az ágazat különböző szereplőivel: az állattenyésztési szakemberekkel, az állatvédelmi egyesületekkel és a tudósokkal.”

A keretrendszernek hozzáférhetőnek és átláthatónak is kell lennie, hogy a fogyasztók tájékozódhassanak az állatjóléti mutatókról, és összesített pontszámot kaphassanak. Végül, a szakértők hangsúlyozzák, hogy az állatjólét javításának és értékelésének költségeit minden érintett félnek viselnie kell, tekintettel az etikai kérdésekre és a társadalom növekvő igényére.

(Forrás: pigprogress.net)   

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás