A mezőgazdaságot továbbra is számos, a gazdálkodók ellenőrzésén kívül eső esemény érinti. Például az éghajlati és geopolitikai válságok, amelyek továbbra is nyomást gyakorolnak a gazdákra. Ezek hatással vannak a termelékenységre, a kereskedelemre, a fogyasztói keresletre, az árakra és végső soron a gazdálkodás, gazdálkodók jövedelmére.

A legutóbbi rövid távú kilátások (2023. ősz) óta és az inputköltségek néhány kedvező, de korlátozott mértékű alakulása ellenére az árak, beleértve az energiát, a műtrágyákat és az állati takarmányt is, jelentősen meghaladják a Covid előtti szintet.

A viszonyok általában jónak bizonyultak a legtöbb téli kultúrnövény és gyep esetében, de a nedvesség kihívást jelenthet a gazdálkodás terén az EU egyes északnyugati részein. (Fotó: Pixabay)

Kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárás

A gazdálkodók számára bizonytalanságot okoznak a kiszámíthatatlan szélsőséges időjárási események, a mezőgazdasági piacokra nyomást gyakorló geopolitikai konfliktusok, valamint a gazdasági tényezők. Például a továbbra is magas kamatok és a megnövekedett munkaerőköltségek. Az élelmiszerárak továbbra is magasak, ami az alacsony gazdasági növekedési kilátásokkal együtt korlátozza a fogyasztói kereslet élénkülésének kilátásait.

Az Európai Bizottság által közzétett, 2024 tavaszi jelentés a legfontosabb mezőgazdasági piacok legújabb trendjeit és kilátásait mutatja be.

Költségek, jóval a Covid előtti szint felett

Számos kihívással néznek szembe az inputköltségekkel kapcsolatban az uniós gazdálkodók továbbra is, ezek jóval a Covid előtti szint felett maradnak. Annak ellenére, hogy néhányuk esetében a közelmúltban csökkenő tendenciát mutattak. Az EU műtrágyatermelése továbbra is élénkül, de az import továbbra is magas szinten marad.

Az év eleje óta az Európai Bizottság egy sor rövid és hosszú távú intézkedést hozott az uniós gazdálkodók támogatására és aggályaikra, különösen az adminisztratív terhekkel és az élelmiszer-ellátási láncban elfoglalt helyzetükkel kapcsolatban. A Közös Agrárpolitika (KAP) kiszámítható biztonsági hálót is biztosít a gazdálkodók számára, valamint támogató keretet az ágazat fenntarthatóbb felé való átmenetéhez.

Csökkent a termelői árindex

Az EU mezőgazdasági termelői árindexe csökkent a 2022-es szinthez képest, de ez a csökkenés még nem hárult át teljes mértékben a feldolgozói és fogyasztói élelmiszerárakra. Ez további könnyítést jelenthet a fogyasztóknak. Míg az EU fogyasztói élelmiszerár-indexe 2023 márciusa óta stabilizálódott, átlagosan 43%-kal nőtt 2015-höz képest. Egyes EU-országokban a növekedés jelentősebb volt, például Lengyelországban (+65%) vagy Litvániában (+69%).

Az időjárási viszonyok általában jónak bizonyultak a legtöbb téli kultúrnövény és gyep esetében, de a nedvesség kihívást jelenthet a gazdálkodás terén az EU egyes északnyugati részein. Tekintettel a szélsőséges időjárási események kiszámíthatatlanságára és az elmúlt évben tapasztalt hirtelen változásokra, az aktuális jelzéseket óvatosan kell kezelni.

Szántóföldi növények

2024/25-re az EU gabonatermelése az előrejelzések szerint körülbelül 278,5 millió tonnára nő (+3% az előző évhez képest), elsősorban a jobb hozamoknak köszönhetően. A nedves körülmények 2023/24-ben hatással voltak a gabonatermesztésre, és esetenként megnehezítették a gazdálkodók számára, hogy földjeiket tavaszi kalászos vetésére állítsák át. Összességében az EU gabonaimportja 2023/24-ben (2023. július-2024. június) 17%-kal maradhat magasabb az 5 éves átlagnál. A fekete-tengeri folyosó jobb logisztikája azonban megkönnyíti az ukrán gabona exportját a globális piacokra, és kevesebb ukrán gabona kerül az EU-ba.

A szójabab és a napraforgómag termőterülete és hozama növekszik 2023/24-ben. Az olajos magvak és a fehérjenövények termelése 2024/2025-ben várhatóan növekedni fog a szójabab, a mezei borsó és a zöldbab növekedése miatt. Az EU cukortermelésének fellendülése 15,6 millió tonnára rúg. A magas uniós cukorár azonban eddig korlátozta a fogyasztás fellendülését.

Speciális növények

Az EU olívaolaj-termelése 2023/24-ben (2023. októbertől 2024. szeptemberig) várhatóan enyhén fellendül a tavalyi rekordalacsony termés után. A csökkenő kínálat továbbra is emeli az árakat. Ez arra készteti a fogyasztókat, hogy áttérjenek más olajokra és zsírokra, vagy csökkentsék az olajok általános bevitelét. Ennek eredményeként az EU fogyasztása 2023/24-ben kerülhet a történelmi legalacsonyabb szintre.

A bortermelés Olaszországban és Spanyolországban jelentősen csökkent 2023/24-ben (2023. augusztus – 2024. július) a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Az EU borfogyasztása továbbra is csökkenő tendenciát mutat, mivel a fiatalabb generációk a fogyasztók alacsonyabb vásárlóereje mellett más típusú alkoholos italokat, például söröket vagy koktélokat részesítenek előnyben. Az Európai Bizottság által 2023 nyarán engedélyezett válságlepárlást több uniós országban is bevezették, hogy mintegy 33 millió hektolitert vonjanak ki a piacról. A beavatkozás és a termelés visszaesése ellenére a készletekben várhatóan nem lesz változás.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok negatívan befolyásolták az EU alma- és narancstermesztését is. Az EU friss alma- és narancsexportja várhatóan meredeken csökken, a narancsimport pedig növekszik, ami nagyobb nyomást gyakorol a hazai termelőkre.

Tej és tejtermékek

A folyamatosan csökkenő tejelő tehénállomány (-0,5%) ellenére az EU tejellátása az előrejelzések szerint 2024-ben viszonylag stabil marad (+0,4%). Ezt a növekvő hozamok (+0,9%) támogathatják. Az EU-országok ellentétes helyzeteket tapasztalnak, ezeket az időjárás vagy a folyamatban lévő szerkezeti változások eltérően befolyásolják.

Az EU sajttermelése és -exportja továbbra is erős, és 2024-ben tovább növekedhet. Az EU vajexportja is pozitív maradhat stabil belső fogyasztás mellett.

Hústermékek

Az állattenyésztési ágazat strukturális változásokon megy keresztül. Ennek hátterében elsősorban a fogyasztói preferenciáknak a marhahúsról a baromfira való eltolódása és a környezeti korlátok állnak. Az EU egy főre jutó marhahús-fogyasztása 2023-ban 9,7 kg-ra csökkent (-4,7% az előző évhez képest). A fogyasztás 2,8%-os visszaesése 2024-ben folytatódhat. Az EU marhahústermelése tovább csökkenhet, és ez fenntarthatja az uniós marhahúsárakat.

Az EU sertéshústermelése hasonló csökkenést mutatott 2023-ban -6,6%-kal. A csökkenés 2024-ben 0,4%-ra lassulhat.

A baromfihús mint olcsóbb fehérjeforrás iránt továbbra is nagy a kereslet. Az EU egy főre jutó fogyasztása 3%-kal nőtt 2023-ban, és további 2%-kal nőhet 2024-ben. A baromfiimport továbbra is magas.

A 2023/24-es gazdasági évre vonatkozó frissített mérlegek szerepelnek a legfrissebb rövid távú kilátásokban, és elérhetők az agrár-élelmiszeripari adatportálon is.

(Forrás: agriculture.ec.europa.eu)    

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás