Különleges szakmai szövetség jött létre 2024. június 7-én. A MATE 100 Klub a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem száz legjelentősebb ágazati és piaci vállalatának vezetői számára teremt új együttműködési platformot. E közösség fontosságát Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora részletezték.

Amint az a Balatont átszelő Szent Miklós hajó fedélzetén tartott rendezvényen is elhangzott, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szerepe túlmutat a hagyományos egyetemi feladatkörökön - írta az intézmény cikke. Oktatási, kutatási és szolgáltatási tevékenysége mellett kiemelten fontos, hogy aktív résztvevője és alakítója legyen a hazai és nemzetközi agrárium kapcsolati hálójának. A vidék népességmegtartó képességének növelése, valamint az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében hatékonyan kívánja szolgálni a gazdaság és a munkaerőpiac igényeit, valamint a térségek dinamikus fejlődését.

Csányi Sándor a precíziós gazdálkodás terjedésének fontosságáról is beszélt
Csányi Sándor a precíziós gazdálkodás terjedésének fontosságáról is beszélt

Csányi Sándor köszöntőjében az egyetem kulcsterületeit érintően elmondta, hogy „mi képviseljük az élvonalat.” Hozzátette, hogy már nem csak itthon, de külföldről is „egyre több pozitív visszajelzést és elismerést kapunk. A jövőben is úgy szeretnénk tevékenykedni, hogy miközben folytatjuk a tudományos és kutatómunkákat, jelentős segítséget is szeretnénk nyújtani a gazdálkodóknak.” 

Az egyetem céljai között kiemelte, hogy kutatásai és oktatási tevékenysége révén elősegítse, javítsa a magyar élelmiszergazdaság versenyképességét, hatékonyságát és válságtűrőségét, valamint a jövedelmezőségét.

Az agrárdigitalizáció szerepe növekszik, a terjedése gyorsul

„Nagyon fontosnak tartom a precíziós gazdálkodás minél gyorsabb elterjedését, amiben szintén élen akarunk járni” – mondta Csányi Sándor, hozzáfűzve, hogy olyan oktatást kívánnak biztosítani a jövő szakembereinek, mely tudással a legkorszerűbb eszközökkel és technológiákkal is hatékonyan tudjanak érvényesülni. Véleménye szerint a MATE jó úton jár és bízik abban, hogy a most megalakult klub tagjai számára – hagyományteremtő módon – évről évre újabb és újabb eredményekről fognak tudni beszámolni a jövőben.

Dr. Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem létrejöttének célkitűzéseit felidézve emlékeztetett arra, hogy minden addigi hagyománnyal szemben indultak el. „Olyan formabontó integráció mellett döntöttünk, ami azonnal határozott irányokat és változásokat szabott meg, amiket a piac, a társadalmi élet, az ágazati szervezetek és a nemzetközi trendek vártak és várnak el tőlünk a mai napig” – mondta. 

Mint részletezte, a felsőoktatás és a piaci igények rendkívül messze kerültek egymástól, amik azonnali és drasztikus beavatkozásokat követeltek meg a 2021-ben útjára indított MATE-től. Ezen kihívásokra felelve „minden egyes szakterületen stabil, erős kapcsolatokat kezdtünk kiépíteni a meghatározó gazdasági szereplőkkel. Pontosan azért, hogy megrendelőként szálljanak be a képzésbe, hogy tapasztalataikkal és igényeikkel segítsék a képzéseink alakítását.”

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora szólt a MATE 2030 elnevezésű cselekvési tervről is, amely az évtized végéig előirányozza mindazokat az elérendő célokat, amelyeknek köszönhetően a MATE már a világ 200 legjobb agrár-felsőoktatási intézménye közé került. 

„A legnagyobb agrárfókuszú egyetem vagyunk Közép-Európában, de a legerősebbek is szeretnénk lenni. E munkában számítunk azokra a gazdasági szereplőkre, akikkel az eddigieknél is szorosabb együttműködésre léphetünk” – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba.

A MATE 100 Klub keretében az egyetem hat kiemelt területen kínál különböző együttműködési lehetőségeket, bízva azok hosszútávú sikereiben, egyúttal hozzájárulva a magyar agrárium eredményes és fenntartható fejlődéséhez. Ezen területekről tartottak tájékoztató előadásokat a MATE vezetői a megjelentek számára.

Nagy László, a Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóság vezetője a vállalatok és az egyetemek közös munkájának innovációs térben betöltött szerepéről beszélt, felmutatva azokat a területeket a témában, ahol a MATE együttműködésre invitálja a gazdasági szereplőket. Békési Dávid, a Nemzetközi Igazgatóság vezetője a nemzetközi együttműködési lehetőségekről és azok a versenyképességben betöltött szerepéről tartott előadást. Dr. Tóth Krisztina, a Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ vezetője azon képzési formákról beszélt, amelyek a piaci igényeknek megfelelően innovatív szakmai ismeretekkel, munkaköri kompetenciafejlesztéssel, gyakorlatorientált oktatási módszerekkel és a résztvevők igényeihez igazodó időbeosztással segítik a jelentkezőket.

A MATE 100 Klub a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem száz legjelentősebb ágazati és piaci vállalatának vezetői számára teremt új együttműködési platformot
A MATE 100 Klub a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem száz legjelentősebb ágazati és piaci vállalatának vezetői számára teremt új együttműködési platformot - A képen a Jövő Vezetői Program vezetője, Dr. Szabó Katalin

Céges partnereivel együttműködve a MATE a tehetséges hallgatók támogatására vállalati ösztöndíjakat alapít. Az új ösztöndíjak segítik a vállalatokat abban, hogy még a munkaerőpiacra lépés előtt megismerjék a hallgatókat, ezáltal előkészítve a saját munkaerő-utánpótlásukat - többek között erről beszélt előadásában Balogh Barbara, a Hallgatói Szolgáltatások Központ vezetője.

A Jövő Vezetői Programról, ami a változó környezeti és társadalmi kihívásokra választ adva, a magyar agrárium új vezetői generációjának kinevelését tűzte ki célul - Dr. Szabó Katalin, a program vezetője adott részletes tájékoztatást.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás