Egyre nagyobb teret nyer a brojlertermesztésben a gazdaságon belüli keltetés, de az in-ovo szexeléssel a tojótyúkok esetében is megoldást jelenthet. Az in-ovo szexing egy új technológia, amely lehetővé teszi a tojástermelők számára, hogy a keltetés korai szakaszában szétválogassák a hímeket és a nőstényeket, és így csak a nőstényeket keltessék ki.

Bár ezt a technológiát eredetileg azért fejlesztették ki, hogy véget vessen a hímivarú csibék selejtezésének, további technológiák, például a gazdaságon belüli keltetés felszabadításával drámaian javíthatja a jólétet, a fenntarthatóságot és a hatékonyságot.

A brojlerágazatban egyre nagyobb teret hódít a gazdaságon belüli keltetés, mivel a takarmányhatékonyság, az antibiotikum-felhasználás és a keltethetőség, valamint az olyan jóléti mutatók, mint a lábtáji bőrgyulladás és a stressz szintje miatt előnyös (Forrás: poultryworld.net)

A közelmúltig a hímeket és nőstényeket kézzel kellett szétválogatni a keltetőben, ami lehetetlenné tette a gazdaságban történő keltetést. Az in-ovo szexelés azonban szükségtelenné teszi ezt a keltetés utáni szortírozást.

Havonta bővül a kapacitás

Becslések szerint jelenleg az európai tojóállomány 10-20%-át in-ovo nemesítik, és a kapacitás havonta bővül. Ahogy az in-ovo szexelés egyre szélesebb körben elterjedt Európában, néhány tojástermelő már közvetlenül a nevelési környezetben próbálja ki a tojások keltetését.

Hagyományosan a megtermékenyített tojásokat a 18. napig a keltetőgépekben keltették, majd a keltetéshez külön inkubátorokba helyezték őket. E megközelítés egyik kihívása, hogy a csibék nem jutnak azonnal táplálékhoz és vízhez. Ezenkívül a kikelés utáni feldolgozás, mint például a nemesítés, a vakcinázás és a szállítás, különösen káros lehet a csibékre nézve, és munkaigényes a termelő számára. A gazdaságban történő keltetés esetén a tojásokat a 18. napon közvetlenül a gazdaságba szállítják.

A gazdaságban történő keltetés

A brojlerágazatban egyre nagyobb teret hódít a gazdaságon belüli keltetés, mivel a takarmányhatékonyság, az antibiotikum-felhasználás és a keltethetőség, valamint az olyan jóléti mutatók, mint a lábtáji bőrgyulladás és a stressz szintje miatt előnyös.

Tanulmányok és nagyszabású terepvizsgálatok azt mutatják, hogy a gazdaságban kikelt brojlercsibék egész életük során következetesen nagyobb súlyt mutatnak, ami annak tudható be, hogy a csibék azonnal elkezdenek táplálkozni. Ezek miatt az előnyök miatt a gazdaságban történő keltetést ma már széles körben alkalmazzák a brojlercsirkék esetében Európában, és a kanadai és oroszországi gazdaságok is átvették.

Szeretik, ha jól érzi magát a tyúk

A tojótyúkok esetében e megközelítés úttörője a Rondeel BV, egy hollandiai tojófarm, amely innovációjáról és az állatjólét hangsúlyozásáról ismert. „Szeretjük azt tenni, ami a legjobb a tyúkoknak, mert hiszünk abban, hogy minél jobban érzi magát a tyúk, amikor felnő és gondozzák, annál jobb teljesítmény várható” – mondja Peter Koelewijn, a Rondeel BV vezérigazgatója.

Miután áttértek a gazdaságban történő keltetésre, megfigyelték a keltethetőség 4%-os növekedését és a vírusfertőzést követő alacsonyabb elhullási arányt. Koelewijn azt is megjegyzi, hogy a gazdaságban keltetett tyúkjai ellenállóbbnak tűntek a bélproblémákkal szemben, és hamarabb kezdtek tojni, bár szerinte még túl korai lenne megmondani, hogy tovább tojnak-e majd, mint a hagyományos módon keltetett tyúkok.

Koelewijn hangsúlyozta, hogy a gazdaságban történő keltetés egyértelműen „természetesebb és kevésbé stresszes” kezdetet jelent a csibék életében. A csibék tiszta környezetben, jó megvilágítással és a keltetőhöz kapcsolódó hangos zajok nélkül kelnek ki. A kiscsibék azonnal hozzáférnek táplálékhoz és vízhez, és nem kell átesniük a gazdaságba szállítás stresszes élményén.

Két vállalat fejleszt olyan technológiákat, amelyek megkönnyítik a gazdák számára a gazdaságban történő keltetést: A Vencomatic Group és a belga NestBorn. Freek Leijten, a Vencomatic Group termékmenedzsere szerint megközelítésük egy egyszerű kérdésre vezethető vissza: „Mit tehetünk másképp, hogy javítsuk a naposcsibék minőségét?”.

A Patio és az X-Treck

Ennek érdekében a Vencomatic Group két gazdaságon belüli keltetési megoldást kínál: a Patiót és az X-Trecket. A Patio megoldásnál az istállóban függőleges platformok vannak egymásra elhelyezve, amelyeken a csibék kikelnek és élnek. Minden egyes platformon tojótálcák vannak felfüggesztve az alomágy fölé, amelyre a keltetéskor a csibék esnek. A Rondeelben használt X-Treck rendszer esetében a tojótálcák a mennyezetről függenek le, és az istálló könnyű takarítása érdekében visszahúzhatók.

A Vencomatic Group rendelkezik egy in-ovo szexing technológiával is, a Genus Focusszal, amely MRI segítségével nem invazív módon szexeli a tojásokat. A NestBorn olyan gazdaságon belüli keltetési megoldást is kínál, amely nem igényel módosításokat a létesítményben. Ezzel a technológiával a keltető egy gépet hoz a gazdaságba, amely kíméletesen tojásokat rak a földön lévő alomágyra.

Vigyázat!

Dr. Michael J. Toscano, a Berni Egyetem Állatorvosi Közegészségügyi Intézetének kutatója, aki a keltetőkörnyezetnek a tojótyúkok teljesítményére gyakorolt hatását tanulmányozta, óvatosságát fejezi ki, hogy még mindig sok mindent nem tudunk.

A brojlerekkel ellentétben, amelyeket általában 6 hét után levágnak, a tojótyúkoknak egész életük során produktívnak kell maradniuk. Ezért sokkal fontosabb megérteni az új keltetőkörnyezet hosszú távú viselkedési hatásait.

A keltetés stresszes a csibék számára

Toscano megjegyzi, hogy a keltetés stresszes a csibék számára, és „hozzájárulhat a sok jóléti problémához, amit látunk, legyen az toll- vagy lábujjcsipkedés, agresszió a kevésbé domináns madarakkal szemben, vagy más problémák”. Másrészről viszont hosszú távon előnyös lehet az alacsony szintű korai életkori stressz, ha az jobban felkészíti a fiókákat a későbbi életre.

„Alkalmazzuk-e az ezüstkanál-komplexust, ahol az állatot minden stresszhatástól megvédjük? De akkor az állat valószínűleg kedvezőtlenül reagál, amikor olyan kihívásokat tapasztal, mint például a termelő, aki végigsétál az istállóban, hogy ellenőrizze az állatokat, vagy a pukkanónyílás kinyílik.” - folytatja Toscano. „Nyilvánvalóan meg kell találnunk az egyensúlyt a stresszes események minimalizálása és az állat felkészítése között, hogy megbirkózzon az élet kihívásaival.”

Meggyőződés

E bizonytalansági területek ellenére Koelewijn meg van győződve arról, hogy ez a tojótyúkok jövője. A tollpikkelyezéssel kapcsolatban azt mondja: „A gazdaságban kikelt tyúkok tökéletes tollfedéssel rendelkeznek, ami nem mindig van így”. Megállapít néhány viselkedésbeli javulást is: „A gazdaságban kikelt tyúkok jobban eloszlanak a rendelkezésükre álló területen, kisebb az esélye a fulladásnak, és a gazdának is könnyebb végigjárnia az állományt.”

Az ágazatnak alkalmazkodnia kellett

Ahogy az in-ovo szexelés világszerte egyre elterjedtebbé válik, a gazdaságon belüli keltetés nem az egyetlen dolog, ami ezzel együtt növekedhet. Koelewijn rámutat az in-ovo vakcinázásra, mint egy másik új lehetőségre a tojók esetében. Leijten egyetért azzal a gondolattal, hogy az in-ovo szexelés számos hasznos új gyakorlatot tesz lehetővé: „Kezdetben [az in-ovo szexelés] inkább a szabályozásról szólt; az ágazatnak alkalmazkodnia kellett” – mondta, utalva a hímivarú fiókák selejtezésének tilalmára, amely korábban az in-ovo szexelés bevezetését ösztönözte Európában. „Most azt tapasztaljuk, amikor a keltetőüzemekkel és a döntéshozókkal tárgyalunk, hogy látják a lehetőségeket, amelyeket az in-ovo szexing jelent.”

(Forrás: poultryworld.net)

Megosztás

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás