Hirdetés
Új szabályok az importált gyümölcsökkel kapcsolatos vízhasználatról
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) az év elején új szabályokat írt elő a betakarítás előtti mezőgazdasági víz felhasználására vonatkozóan, az Egyesült Államokba exportált friss termékek esetében.
Az új intézkedéseket, amelyek célja, hogy azonosítsák azokat a körülményeket, amelyek ismert vagy ésszerűen előrelátható veszélyeket okoznak a termékekkel vagy az élelmiszerekkel érintkező felületeken, a Mississippi Állami Egyetem professzora, Juan Silva részletezte a 8. Jalisco Avocado Kongresszuson, amelyet Mexikóban tartottak.
Az élelmiszer-tudományi szakértő kifejtette: a szabályozás konkrétan azt kívánja meghatározni, hogy a betakarítás előtti mezőgazdasági vizekhez kapcsolódó kockázatok minimalizálása érdekében korrekciós vagy enyhítő intézkedéseket kell-e végrehajtani, és milyen időn belül.
Hirdetés
Az avokádó esetében a biztonsági kihívásokat a peszticidmaradványok és az olyan kórokozók jelentik, mint a szalmonella, amelyet bizonyos esetekben az importált termékekben is találtak.
Silva azonban azt mondta: „Szerencsére az avokádóknál a növényvédőszer-maradékok aránya nagyon-nagyon alacsony.”
Kiemelte a Listeria monocytogenes, a listeriózist okozó kórokozó baktérium kockázatát is, amely szinte mindig a csomagoláshoz vagy a már feldolgozott termékekhez, például a guacamolhoz kapcsolódik. Mint mondta, ez a kórokozó okozta a legtöbb termékelutasítást az avokádó esetében, ezért behozatali figyelmeztetés van érvényben.
„A listeria tekintetében a környezetszennyezés, valamint a csomagoló- vagy feldolgozóüzemekben való szennyeződés a fő ok” – mondta Silva.
Betakarítás előtti víz
Silva első dolga az volt, hogy meghatározza, mi a mezőgazdasági felhasználású víz, amely szerinte „az a víz, amely a termék betakarítható részét érinti. Például a rendelet szerint az öntözővíz a legtöbb esetben nem mezőgazdasági víz.
Silva elmondta a jelenlévőknek, hogy az FDA-rendelet célja az, hogy „értékeljék a vízrendszert a forrástól a felhasználási pontig, hogy azonosítsák az elosztórendszerben rejlő lehetséges veszélyeket, majd cselekedjenek”.
Ellenőrzést évente!
A gyártóknak évente ellenőrizniük kell elosztási rendszerüket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a forrás tiszta-e, és meg kell tenniük a korrekciós intézkedéseket.
Ezen túlmenően értékelést kell végezniük, amely a teljes vízrendszer elemzésére törekszik, hogy tartalmazza az adott vízrendszer azonnali és hosszú távú szennyezésének lehetőségeit.
„Először is meg kell vizsgálnunk a vízrendszer összetevőit, és értékelnünk kell azokat, mind az állatok hatását, mind a módosítások hatását, vagy a szomszédaink hatását" - mondta Silva, hozzátéve, hogy „ha van ilyen, ill. több lehetőség van a szennyeződésre az általunk végzett különböző tevékenységekben, akkor intézkedéseket kell hoznunk.”
Szennyezési tényezők
Egy vízrendszerben többféle szennyező forrás lehet, beleértve az állatállományt, a vadon élő állatokat és még a madarakat is.
Silva azt a példát hozta fel, hogy ha egy gyümölcsültetvény egy termelő tehénfarmhoz vagy csirkeólhoz kapcsolódik, ezek közvetlen érintkezés útján vagy a levegővel szennyezhetik a terméket.
„Már vannak olyan FDA-esetek, amelyekben az állatok termőföldek közelében való jelenléte szennyezte a betakarított gyümölcstermékeket" – mondta.
Az ültetvény közelében lévő szeptikus tartály is jelentős szennyeződési forrás lehet.
A közös vízforrások újabb kihívást jelentenek, mivel ezek nincsenek a gazdálkodó teljes ellenőrzése alatt, ezért Silva alternatívák keresését javasolta.
Elmondta ugyanakkor, hogy „nagyon kevés olyan eset van, amikor nem kell értékelést végezni, például ha kommunális vizet, ivóvizet használnak”.
Mi a teendő a szennyezett vízzel?
A vízelemzés szennyezettséget mutathat ki, ha például egy elhullott állat van a forrásban, vagy ha árvíz sújtja a forrást, vagy ha pozitív eredményt találnak bármely kórokozóra.
Ebben az esetben Silva jelezte, hogy a rendelet szerint „fel kell függeszteni a vízhasználatot, és korrekciós intézkedéseket kell tenniük, ami lehet alternatív forrás keresése vagy a víz tisztítása”.
A korrekciós intézkedések megtétele után a vízrendszert újra meg kell vizsgálni: meg kell bizonyosodni rólal, hogy a korrekciós intézkedések működnek.
„Az Egyesült Államoknak olyan területein, ahol magas a kórokozók előfordulása, a termelők 10 nappal a betakarítás megkezdése előtt elkezdik kezelni a vizet, hogy megakadályozzák a járványok kitörését” – mondta.
Konkrétan az új szabályozás kötelezi a gyümölcstermesztőket – a fent említett feltételek mellett – a megfelelő vízelemzések elvégzésére évente.
Nyilvánvaló szennyezési kockázatok esetén megelőző intézkedéseket kell hozni a szennyeződés kockázatának minimalizálása érdekében, és ha a terepi tesztek kórokozóira pozitív eredményt adnak, a vízforrások nem használhatók mindaddig, amíg a szennyező forrásokat ki nem javítják, és az új tesztek negatív eredményeket nem mutatnak.
(Forrás: freshfruitportal.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!
Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.
Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé
A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 105 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés