Új korszak a talajjavításban: hogyan segítik a mikroorganizmusok a gazdálkodást?
A talajélet és a biológiai talajjavítás ma már nem csupán elméleti fogalmak, hanem egyre inkább a fenntartható mezőgazdaság alapkövei. A Terragro kereskedelmi vezetője, Ország Csaba szerint egy új korszak küszöbén állunk, ahol a mikrobiológiai megoldások szerepe felértékelődik. De mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan segítik a talajbaktériumok a terméshozam növelését és a talaj minőségének javítását? Interjúnkban ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
A honlapjuk főoldalán ez a szlogen olvasható: Új korszak a talajfejlesztésben. Mit értenek ez alatt?
Az új korszakot a talaj javítására fókuszáló biológiai megoldások jelentik, amelyek egyre gyorsuló ütemben terjednek. Itthon az AÖP erősíti a folyamatot, de ez a termékkategória a világ más részein is mintegy 10-12 százalékos növekedésben van.
Maga a talaj nagyon hangsúlyos téma lett az utóbbi években, és mi ezt új, biológiai módszerekkel próbáljuk javítani. Egy olyan technológiai háttér áll a rendelkezésünkre, amivel a talaj szerves részét képező talajbaktériumokat szelektáltan elő tudjuk állítani. Továbbá, azonosítani tudjuk, hogy a talaj számára melyek képesek hasznos tevékenységet kifejteni, és ezeket szaporítva, majd a talajba visszajuttatva, a hasznos hatásokat fel tudjuk erősíteni.

Tehát, célzott regeneratív biológiai tevékenységet tudnak kifejteni.
Mi a véleménye az AÖP-ről?
Az AÖP, de a Green Deal is, nagyon jelentős mértékben felpörgette a biológiai készítmények felhasználását is Magyarországon. A növekedés dinamikája sokkal nagyobb, mint bármilyen más kategóriáé a növényvédelemben. Most már azok a gazdák is használják ezeket a termékeket, akik korábban nem érdeklődtek iránta, mert esetleg hiányzott az ismeret és a tapasztalat ezekkel kapcsolatban. Mivel viszonylag új keletű megoldások, így sok évnek kell eltelnie a bizalom kialakulásához, hiszen a gazdák elsősorban tapasztalati alapon gondolkoznak.
A forgalom növekedését és a termékek kipróbálásához a „bátorságot” egyértelműen az AÖP-támogatás generálja, hiszen kisebb kockázattal lehet megismerkedni az újdonsággal. Ezek a termékek 3-5 év alatt eredményeznek észlelhető változást a talajban, viszont az AÖP ezt teljesen végigkíséri, mivel az egy hétéves akció. Ha rendszeresen alkalmazzák a gazdák és érezhetően javul tőle a talajminőség, könnyen kialakul a bizalom iránta.
Mennyire nyitottak a gazdák erre az újdonságra, különös tekintettel arra a tényre, hogy most nagyon jellemző rájuk a takarékoskodás?
A gazdák egy része, az innovatív beállítottságúak, nyitottak erre. Gazdaságmérettől függetlenül vannak olyanok, akik mindig azon törik a fejüket, hogyan lehetne az adott talajból és az adott körülményekhez képest a legjobbat kihozni. Ők általában a mintagazdák. Ha az ő tevékenységüket látják és figyelemmel követik a környezetükben gazdálkodók, akkor ez a működő technológia, néhány év után teret fog nyerni.
A gazdák nagyobb része mindig is feltételekkel kezelte az új technológiák alkalmazását, csak abban bíznak, amit korábban már évtizedeken keresztül használtak.
Milyen érveket használnak, hogy meggyőzzétek a szkeptikusokat a mikrobiológiai készítményekkel kapcsolatban?
Ismert, hogy a hazai agráriumra az utóbbi 50-60 évben az extenzív gazdálkodás volt jellemző. Az is köztudott, hogy – ennek következtében – a talajaink állapota leromlott. Így, ha összehasonlítjuk a bolygatatlan talajt a megművelt területekkel, nyilvánvalóvá válnak a talajszerkezet különbségei, ami a szervesanyag-tartalom csökkenéséből, valamint a talajbiológia megváltozásából fakad. Az egészséges talajért a talaj szervesanyag-tartalma és mikrobiológiai gazdagsága felel. A növények gyökerének fejlődése során ezek egy olyan komplex, növény-talaj mikrobiális, kölcsönös együttműködési rendszert képeznek, amit elég nehéz vizuálisan elképzelni, viszont a rizoszférában betöltött jelentősége nagyon fontos.
A legtöbben csak a gombák és baktériumok patogén vonalát ismerik, a hasznos fajtákat és hasznos tulajdonságaikat nem. Így jellemzően a nulláról kell elkezdünk egy olyan ismeretanyag átadását, amit sem az egyetemeken, sem más fórumokon korábban nem tanítottak. Ez egy olyan úttörő tevékenység, ami nagyon sok időbe telik, de a támogatás miatt, illetve mivel a gazdák érzékelik, hogy a talajok szerkezete és minősége folyamatosan romlik, ez rávezeti őket az új precíziós megoldások alkalmazására. Az a tapasztalatunk, ha részletesen, de érthetően elmagyarázzuk a mikroorganizmusok működését, hitelesekké válunk a szemükben. A szakmai ismeretek megbízhatóságát a BIOFIL mikrobiológusokból, biomérnökökből és növényvédelmi szakmérnökökből álló kutatócsapata első kézből tudja számunkra biztosítani. Ez a szaktudás a területi szaktanácsadó kollegákon keresztül közvetítve jut el a gazdákig.
Miben tudnak a szójatermesztőknek segíteni a termékeitekkel?
A szója nem őshonos Magyarországon, viszont egy olyan kultúrnövény, aminek a termesztését tudjuk támogatni a készítményeinkkel. Gyökereiben Rhizobium baktériumok élnek, amelyek a növények gümőképződéséért felelősek. Ezek képesek nitrogént megkötni a levegőből, ami elősegíti a szója növekedését és tápanyag-ellátottságát. Azokban a talajokban viszont, ahol korábban nem termesztettek szóját, nincsenek jelen ezek a baktériumok, oda muszáj kijuttatni ezeket.
A szója mellett mely kultúrák profitálhatnak a leginkább a termékeik által?
Elsősorban a fő szántóföldi kultúrnövényeket, kalászosokat, kukoricát, napraforgót és repcét célozzuk, de a talaj irányából. A baktériumaink ugyanis nem kultúrnövény-, hanem talajspecifikusak. Kivéve a szója és borsó gümőzését segítő készítményeink. Azok, természetesen, kifejezetten növényspecifikusak. A készítményeinkben megtalálható összes baktériumtörzs stresszteszten megy keresztül, hogy szélsőségesebb talaj-pH, sós körülmények, valamint hidegebb hőmérsékleti viszonyok közé kerülve is erőteljesen tudjanak működni. Ezek a tényezők ugyanis, nagy mértékben befolyásolják a kijuttatott baktériumok hatékonyságát. Tehát, mi a talajt kezeljük. Ismerve a hazai talajviszonyokat, mindig az adott környezethez megfelelő baktériumtörzseket választjuk ki és rakjuk bele a termékekbe.
Néhány éve került forgalomba a Resid® MG mikrogranulált biológiai talajoltó készítményük, amely a hazai piacon új és egyedülálló mikorrhiza gombafajt tartalmaz. Mit lehet erről tudni?
Ezt a terméket egy spanyol partnerünktől vásároljuk. Ők egy olyan izolátumot fejlesztettek ki, ami száraz körülmények között is nagyon jól működik, így a melegedő klímánkon nagy segítséget jelent a kultúrnövényeinknek. Ezt a száraz körülmények között izolált mikorrhizatörzset mikrogranulátum, illetve csávázó por formájában lehet kijuttatni a területre. Foszfort és egyéb tápanyagokat juttatnak közvetlenül az anyanövény gyökér sejtjeibe, másrészt pedig a gombafonalak olyan mértékben átszövik a gyökér környezetében lévő talajt, hogy ezáltal a talajszerkezet morzsalékossá válik, a vízháztartás pedig fokozottan javul. Tehát, a készítmény nemcsak a tápanyag-, hanem a vízfelhasználást is segíti. Egy mikorrhizált gyökérzettel rendelkező növény, sokkal inkább képes átvészelni a nehezebb időszakokat és javul a tápanyagfelvétele is.
Milyen további elemeket emelne még ki a portfóliójukból?
A cégünknél egy 15-20 főből álló kutatócsapat folyamatosan azon dolgozik, hogy a változó piaci igényeket kiszolgáljuk. Míg korábban csak olyan baktériumkészítményeket volt képes előállítani az iparág, amelyeket állandóan hűteni kellett, ezzel nagy kihívásokat állítva a disztribúció, a raktározás és a kiszállítás elé, mára már szobahőmérsékleten tárolható, stabil, 1-2 évig elálló termékeink is vannak. Jelentős innováció, hogy termékeinkkel a korábbi hatékonyságot eltartható formában, csökkentett dózisigény mellett tudjuk produkálni. Most már nem szükséges 5-10 litert kilocsolni hektáronként, elegendő fél liter vagy ennél kisebb mennyiség is.
Ezen túl a baktériumkészítmények kiegészítőjeként létezik egy úgynevezett prebiotikum termékünk, aminek kettős funkciója van: egyrészt tápanyagul szolgál a baktériumoknak, másrészt védelmet nyújt az UV-sugárzással szemben.
A tápanyagszerep azért fontos, mert a kora tavaszi, vetés előtti alkalmazás során a talajban lévő baktériumflóra még elég szegényes. A növényeknek viszont a korai fejlődéséhez, a korai gyökeresedéshez elengedhetetlen, hogy megfelelő baktériumállomány legyen a gyökér környezetében. Mivel mi ebben az időszakban juttatjuk ki ezt a „baktériumfröccsöt”, így szükség van olyan tápanyagra, amit, ha mellé rakunk, akkor a kijuttatás után táplálékul szolgál és segíti a szaporodást.
Magát a terméket ki kell locsolni a talajfelszíne, majd bedolgozni, ami nagyon sok gazdának problémát okoz. Nem biztos ugyanis, hogy a kijuttatással egy menetben el tudják ezt végezni, így a talajfelszínre került baktériumtermék a napsugárzás következtében károsodhat. Vizsgálataink szerint egy-két órán belül két nagyságrenddel csökken az élő baktériumok száma. Viszont az említett prebiotikummal, a Biofil® Extra-val együtt kijuttatva, az UV-védelem is megoldott: több órán keresztül megmarad a kívánatos sejtszám.
(x)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni
2025.03.20.Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatDurumbúza C-komplex technológia gombaölő hatással, réz + kén + cink
1 020 HUF
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 192 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés