A MATE Szőlészeti és Borászati Intézete az országban elsőként náluk elérhető képzést indít, ez a Pezsgőkészítő mester szakirányú továbbképzési szak. A képzés célja olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek kibocsátása a szőlő-bor ágazatban, specifikusan a szénsavtartalmú borok készítéstechnológiájára vonatkozó ismeretekkel, akiknek átfogó szaktudása, szakmai ismeretei főként a pezsgőüzemben folyó termelésre vonatoznak, de elsajátítja a kapcsolódó analitikai, műszaki, gazdasági, jogi és kulturális ismereteket is. A kapcsolódó közös sajtótájékoztatón új borok és pezsgők is bemutatkoztak Budapesten.

„A mai nap mérföldkő a MATE megújulásának folyamatában” – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az intézmény és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közös sajtótájékoztatóján, ahol bemutatkoztak a MATE új bor- és pezsgőkülönlegességei is - írta az intézmény közleménye.

A MATE Szőlészeti és Borászati Intézete az országban elsőként náluk elérhető képzést indít, ez a Pezsgőkészítő mester szakirányú továbbképzési szak - Fotó: MATE
A MATE Szőlészeti és Borászati Intézete az országban elsőként náluk elérhető képzést indít, ez a Pezsgőkészítő mester szakirányú továbbképzési szak - Fotó: MATE

A két szervezet még 2024 szeptemberében kötött együttműködési megállapodást, ami kapcsán Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kijelentette, hogy az egyetem számára rendkívül fontos minden olyan közös munka, ami az oktatást és a piaci szereplőket összeköti. „Szintén nagyon fontos célja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával megkötött megállapodásnak a Tanács és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös gondozásában megjelenő Borászati Füzetekben való szerepvállalásunk. Fontosnak tartjuk azt, hogy magyar nyelven a szakmai ismereteket hitelesen tudjuk átadni, továbbadni a szakembereket a szakmának, és ehhez egy nagyon jó platformot, felületet jelent az 1869 óta megjelenő magazin” – mondta.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kijelentette, hogy az egyetem számára rendkívül fontos minden olyan közös munka, ami az oktatást és a piaci szereplőket összeköti - Fotó: MATE
Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kijelentette, hogy az egyetem számára rendkívül fontos minden olyan közös munka, ami az oktatást és a piaci szereplőket összeköti - Fotó: MATE

Amint arra Dr. Gyuricza Csaba is rámutatott, az elmúlt három évben 58 új szak indult a MATE-n, melynek során komoly fejlődésen ment keresztül a szőlészeti, borászati képzés is. „A mai nap egy mérföldkő ezen a területen, hiszen az intézet is kiveszi a részét abból, hogy a piaci igényeknek megfelelve megújítsa és modernizálja a képzési palettáját” – tette hozzá. 

Új képzés indul

A MATE Szőlészeti és Borászati Intézete egyedülálló, az országban elsőként itt elérhető képzést indít Pezsgőkészítő mester szakirányú továbbképzési szak megnevezéssel. 

A képzés célja olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek kibocsátása a szőlő-bor ágazatban, specifikusan a szénsavtartalmú borok készítéstechnológiájára vonatkozó ismeretekkel, akiknek átfogó szaktudása, szakmai ismeretei főként a pezsgőüzemben folyó termelésre vonatoznak, de elsajátítja a kapcsolódó analitikai, műszaki, gazdasági, jogi és kulturális ismereteket is. A 3 féléves képzés lehetősége a Törley Pezsgőpincészettel, a Garamvári Pincével, illetve a Royalsekt Pezsgőpincészettel való kiváló együttműködésnek köszönhetően jött létre.

Fejlesztések és újdonságok

A sajtótájékoztatón bemutatott borkülönlegességek kapcsán megjegyezte: „büszkék vagyunk arra is, hogy az egyetlen olyan kutatóhely vagyunk Magyarországon, amely a szőlő-bor ágazat területén új termékekkel tudott az elmúlt időszakban megjelenni.”

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszédében üdvözölte a MATE innovatív hozzáállását. „Az az innovációs tevékenység, ami a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet is jellemzi, megsüvegelendő és üdvözlendő. Azt gondolom, hogy az Agrárminisztériumban joggal számítunk kiemelten a MATE-ra és intézeteire. Nem véletlenül van számos együttműködésünk. Támogatjuk az egyetem innovációs törekvéseit, beleértve a MATE szerepvállalását a borászati innovációkban” – hangsúlyozta. 

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is beszélt a borászati fejlesztések fontosságáról - Fotó: MATE
Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is beszélt a borászati fejlesztések fontosságáról - Fotó: MATE

A sajtótájékoztatón Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója és Szmilkó Gabriella, a Hegyközségek Nemzeti Tanács szakmai igazgatója is méltatták az eddigi szakmai együttműködést, egyúttal reményüket fejezték ki a közös munka folytatása kapcsán. A rendezvényen Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campus főigazgatója, egyúttal a Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója szakmai előadásában bemutatta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem új borait, köztük az alkoholcsökkentett, vegán- és narancsborokat, illetve egy meggypezsgő különlegességet is.

Rendezvények és további képzések

A MATE és a HNT együttműködésének eredményeként több közös szakmai rendezvény is megvalósulhat. Magyarország legnagyobb borversenye, az Országos Borverseny sikeres megrendezéséhez már az elmúlt években is jelentősen hozzájárult a MATE hallgatóinak szakmai közreműködése, mely idén is megtörténik, 10 szőlész-borász hallgató két napig, gyakorlat keretén belül segít a verseny lebonyolításában. Mindezek mellett a HNT aktívan részt vesz a MATE hallgatói szakmai gyakornoki programjában, április-május hónapban egy szőlész-borász hallgató szakmai gyakorlat keretén belül segíti az Országos Borverseny előkészületeit.

Új borok és pezsgők kóstolására is volt lehetőség a rendezvényen - Fotó: MATE
Új borok és pezsgők kóstolására is volt lehetőség a rendezvényen - Fotó: MATE

Kutatás, eredmények és kommunikáció

Amint a rendezvényen is elhangzott, az egyetemek elsődleges feladata az oktatáson kívül a kutatás, ami kapcsán pedig közismert mondás, hogy „nem csak az asztalfióknak kutatunk”. Ezért rendkívül fontos, hogy a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetében lévő kutatások a szakma érdekeit szolgálják, továbbá választ adjanak a felvetődő problémákra és kérdésekre. 

Mindezek mellett kiemelt jelentőséggel bír a kutatási eredmények közlése. A borászati kutatások magyar nyelvű publikációinak legfontosabb megjelenési lehetősége a HNT égisze alatt és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában megjelenő Borászati Füzetek, melyet a Magyar Tudományos Akadémia „A listás” tudományos folyóiratként jegyez.

A február 14-én megvalósult innovatív borbemutató is több éves kutatómunka sikere, aminek eredményeit először a már említett Borászati Füzetekben jelentették meg - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A 6 legjobb hely a muskátlik beltéri nevelésére

2025.03.23.

Bár a muskátlik elsősorban szabadtéri növények, ideális körülmények között beltéren is remekül fejlődhetnek. Összeállításunk szerint a következők a legjobb helyek a muskátlik nevelésére a lakásban.

Csökkentenék a termékkárokat – „népszámlálást” tartanak a majmoknál, páváknál és óriásmókusoknál

2025.03.23.

Srí Lanka vadállatszámlálást indított a majmok, pávák és óriásmókusok populációjának felmérésére, hogy kezeljék a gazdálkodók által jelentett mezőgazdasági veszteségeket.

Önvezető traktort építene a hagyományosból? Adunk hozzá egy kis segítséget

2025.03.23.

Craig Rupp, a Sabanto vezérigazgatója és az autonóm mezőgazdaság úttörője osztja meg nézeteit az autonómia gyakorlati realitásairól a mezőgazdaságban. Mivel az elsők között üzemeltetett autonóm traktorflottát, Rupp egyedi betekintést nyújt abba, hogy egy szabványos autonóm traktor miért lehet gyakran hatékonyabb, mint egy dedikált mezőgazdasági robot.

Centi-pontos térképezés drónnal: új megoldás a precíziós mezőgazdaságban

2025.03.23.

A cseh agtech startup, a Skymaps, fejlett drónalapú térképezési megoldást indított el CultiWise platformján keresztül, alternatívát kínálva a gazdálkodóknak a hagyományos műholdképekkel szemben.

A baromfiipar jövője: egy brit farm átírja a szabályokat

2025.03.23.

Egy brit kutatási projekt az íróasztal melletti kutatásokat kis léptékű kísérletekkel kombinálja annak érdekében, hogy feltárja a kettős hasznosítású, legelőn nevelt baromfi fenntarthatóságát és gyakorlati megvalósíthatóságát. A shropshire-i Planton Farms úttörő projektbe kezdett, amely a brit farmok számára integrált vállalkozási lehetőség lehet.

Igyunk sok sört, ha nem akarjuk, hogy összeomoljon a világgazdaság!

2025.03.23.

A söripar 2023-ban 840 milliárd euróval járult hozzá a globális GDP-hez, 33 millió munkahelyet támogatva. A szektor jelentős multiplikátor hatással bír, segítve a helyi gazdaságokat és mezőgazdaságot is.

Partnerhírek
Partner

Műtrágya helyett baktériumok? Egy gazda tapasztalatai, amelyeket érdemes megismerni

2025.03.20.

Szavai József neve jól ismert a Drávaszabolcs környéki gazdák között. A Baranya vármegyei termelő 90 hektáron gazdálkodik, és az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a technológiáját, hogy javítsa a terméseredményeit és csökkentse a költségeit. Bár már régóta foglalkozik növénytermesztéssel, az innovatív megoldásokra mindig nyitott volt: néhány éve kezdett el biológiai készítményeket használni, és jelentős előnyöket tapasztalt a talajegészség és a terméshozam tekintetében.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 192 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás