Az elmúlt időszak egyre nagyobb kihívás elé állítja a növénytermesztőket. A megdrágult inputanyagárak, a tavalyi aszály, a 2023-as évi magas termésátlagok ellenére eredménytelen gazdálkodás, a kihívásokkal teli terményértékesítés új irányt vetít a gazdák elé. A kulcsszó az alkalmazkodás, méghozzá mihamarabb. A szója termesztése aktuálisabbá vált, mint valaha, ezért arra kértünk négy szakembert hogy hozzanak fel erős érveket a szója termesztése mellett.

Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője

Az „érzékeny” növényként emlegetett szója, a 2022-es, rendkívüli szélsőséges évben, hazánkban kétszer jobban* teljesített a kukoricához képest, de még a napraforgó teljesítményét is lekörözte.

A szója hazánkban és az egész Európai Unió területén is keresett növény. Ennek egyik oka, hogy mind Magyarországon, mind pedig az EU-ban is lényegesen kevesebbet termelünk annál, mint amire szükségünk van. Ez még az Ukrán terméssel együtt kalkulálva is igaz.

A szója a nagy területen vetett tavaszi kultúrákhoz képest kevesebb inputanyaggal is beéri, korai fajták vetése esetén pedig a szárítási költség is megtakarítható így a szója olcsóbban termeszthető.

A Karintia Kft. által hazánkban felkarolt, N-mentes termeszthetőség elterjesztése tovább erősíti a takarékosabb szemléletet.

A termelési költség 20-25%-át kitevő szemes fehérje támogatás segítségével termeszthető. Ez 2022-ben elérte a 74.760 Ft/ha-t, az idei évben pedig várhatóan meghaladhatja a 90.000 Ft/ha összeget.

De van még néhány további érv is. Termesztése nem igényel pótlólagos gépberuházást. Kedvező utóvetemény hatás 0,5-1t kalászos többletterméssel. A munkacsúcsok optimalizálhatók termesztésével. A szója értékesítése a problémamentesebb minőség miatt is könnyebb. A 2024-től induló EU-fehérjeprogram fókuszában a szója termesztésének ösztönzése szerepel.


Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai vezetője

Megfelelő ökológiai feltételek mellett, kellő szaktudással hazánkban is érdemes szóját termeszteni, de a sikeres termesztés precíz, pontos agrotechnikát igényel. A szója a vetésszerkezetbe könnyen beiktatható, termesztéséhez speciális gépekre, eszközökre nincs szükség. A növény talajra gyakorolt hatása kedvező, gyökérzete talajszerkezet-javító hatású, gyökér- és szármaradványai növelik a talaj szervesanyag- és nitrogénkészletét. A szója gyökérgümőin Rhizobium japonicum baktériumok élnek szimbiózisban a növénnyel, hektáronként évente 40-60 kg hasznosítható nitrogénvegyülettel gazdagítva a talajt.

A BactoFil Szójaoltóval további (R. japonicum) baktériumokat kell kijuttatni a talajba vetés előtt vagy azzal egymenetben, melyek a hajszálgyökereken további nitrogénkötő gümőket képeznek, amivel biztosítanak mintegy 800-1200 kg/ha többlettermést (MSZFE saját mérés) a közepes és/vagy kései érésű fajtáknál. A többlettermés mértéke bőven fedezi a ráfordítást és többletprofitot eredményez.


Tóth Milena, a Yara Hungaria Kft. dél-dunántúli szaktanácsadója

A szója jövedelmező termesztéséhez, a termesztéstechnológia hatékonyságának növeléséhez sok tényező együttesét kell figyelembe venni. A tápanyaggazdálkodás tekintetében a Yara a következő szempontokat mérlegelését javasolja:

A termőhelyi adottságok ismerete (talajviszonyok, csapadék mennyisége, eloszlása, hőmérsékletviszonyok) és komplex értékelése kulcs a megfelelő termőterület kiválasztásához.

A talaj magas nitrogénellátottsága, vagy a túlzott nitrogénkijuttatás alacsony gümőképzést, így gyenge nitrogénkötést eredményezhet.

A szükséges nitrogénmennyiségnek 30-50 %-át a talajoldatból veszi fel, a fennmaradó igényét a vele szimbiózisban élő Bradyrhizobia japonicum nitrogén kötése fedezi. A gümők kifejlődését, aktivitását sok tényező befolyásolja – talaj, időjárás, fajta, agrotechnika- vetésváltás, talajművelés, stb.

Fontos a fenológiához kötött felvételi igény ismerete. A termésfejlődés legérzékenyebb szakasza a virágzás kezdete és maximális szemméret kialakulása között van. A mag feltöltése ebben a növekedési szakaszban jelentős vizet és tápanyagot igényel.

A talajvizsgálatra alapozott harmonikus tápanyagellátás kiemelt jelentőségű.

A hiánytünetek azonosítására, a növény tápláltsági állapotának ellenőrzésére végeztessünk levélanalízist.


Kosztya Norbert, az UBM kereskedője

A népesség és az állatpopuláció is folyamatosan növekszik a világban, különösen Ázsiában, míg Európán belül – a fenntarthatóság jegyében - egy átstrukturálódás figyelhető meg: Nyugat-Európából Kelet-Európába tolódik át az állattartás és a húselőállítás súlya. Ennek az a logikája, hogy, például, Magyarország sokkal közelebb van az alapanyaghoz, magához a táphoz, illetve a takarmány-alapanyagokhoz, míg, például, Dániában vagy Hollandiában mindent importálni kell. Látva ezeket a trendeket, az UBM éppen ezért nyitottunk a sertéshízlalás felé, és építünk egy modern telepet.

Úgy gondolom, hogy helyben szinten tudjuk tartani, sőt talán még növelni is tudjuk majd 3-5 év alatt a takarmány-alapanyag felhasználását. Ehhez pedig szójára van szükség. Viszont a jelenlegi, átlagosan, évi 150 ezer tonnás belföldi termelés még a jelenlegi igényeket sem fedezi, közel ugyanannyi importtal egészül ki. A jövőben pedig várhatóan még több szójára lesz kereslet. Mi a GMO-mentes szójababból full-fat szóját, illetve egy SoyPreme®-nek nevezett bendővédett szóját állítunk elő.

*A szója termésátlaga az 5 év átlagához képest 2022-ben 24%-al csökkent, míg a kukorica termésátlaga 52%-al, a napraforgó termésátlaga pedig 34%-al csökkent.

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás