Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Úgy tűnik azonban, hogy a gabonaexport felgyorsult és az aratás kezdetére kiürültek a raktárak. A betakarítás 2 héttel korábban kezdődött, így június 20-án már őszi búza eredményeket láthatunk. Az időjárás szélsőségeit lassan megszokjuk, országrészenként hol a tavaszi aszály, hol a túl sok csapadék okozott gondot. Mindkét esetben számolhatunk a kalászosban terméscsökkenéssel. Ami bizakodásra adhat okot, hogy ugyan sok helyen későn, de megérkezett a csapadék április-május hónapokban, ami a szemek telítődésére és ezáltal a HL-tömegre is jótékony hatást gyakorolt. Így sok helyen a vártnál kedvezőbbek az eredmények.

Sükösdön 8,5-9 t/ha a termés, a vetett fajta Providence. Nem messze, szintén a Duna mellett, Bátmonostoron a Complice 8,6 tonnát adott, a HL 84. Sárbogárdon szintén a Providence 9 t/ha, sikér 26%. Szentgáloskér Basilio 8,1 t/ha tökéletes minőséggel. Az Alföldön, Báránd településen Cellule 8,1 t/ha, sikér 28%. Ezek csak néhány hely adatai, de nagyon jól mutatják, hogy lehetett az idén is jó búzát termelni. Remélhetőleg az árak is jóval magasabban stabilizálódnak, mint egy évvel korábban.

Az Isterra őszi búza kínálata a legkülönbözőbb hasznosítási célokra és termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Termőképességben, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink. Erre a legjobb példa a tavalyi év GOSZ-VSZT-NAK őszi búza posztregisztrációs kísérlet, amelyben 3 fajtánkat is díjazták.

Isterra díjátadó
GOSZ-VSZT-NAK őszi búza posztregisztrációs kísérlet díjátadás 2024.

Basilio hosszú évek óta a kísérletek élmezőnyében végez. 2023-ban is a legnagyobb termésű fajtabúza lett 8,84 t/ha eredménnyel. Alacsony, erős szárú korai fajta, különböző kísérletek egyik legnagyobb termést adó fajtája. Termőhelytől függetlenül stabil malmi minőséget produkál. Alkalmazkodó képességét és stabilitását mutatja, hogy néhány év alatt az ország legnagyobb területen termesztett fajtái közé került. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

A Frenetic a tavalyi győzelme után idén is dobogós lett. korai fajta, mely a kiváló minőség és termés tökéletes kombinációja. Átlag feletti bokrosodású. A termés minősége gyakran vetekszik a javító búzák minőségével. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs kíísérlet korai csoport_2023

Celebrity új, középérésű, tar kalászú búza nagyon magas terméspotenciállal. 2023-ban a magyar posztregisztrációs kísérletek győztese. Kimagasló 9,1 t/ha terméssel 117%-kal utasította maga mögé az egész mezőnyt. Kiemelkedő bokrosodás, erőteljes kezdeti fejlődés jellemzi. Magas HL-tömegének és 45-50 grammos ezermagtömegének köszönhetően 10-12 tonna a potenciális termőképessége.

Celebrity termése a GOSZ-VZST-NAK kísérleteiben_2023. középérésű csoport

Cellule aszályos években is kiválóan teljesít. Hosszú távú sikerének egyik titka, hogy az ország teljes területén, eltérő viszonyok között is sikeresen termeszthető. Bokrosodása, állóképessége kiváló, magas hektoliter tömege garancia a kimagasló termésre. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

Complice bokrosodási képessége és télállósága is átlag feletti. Aszálytűrése kiemelkedő. Korai fajta, mely magas hozammal (melynek egyik záloga a magas hektoliter tömeg) és jó betegségellenállósággal hívja fel magára a figyelmet. (kizárólagosan az IKR Agrár Kft. forgalmazásában)

Providence 10 tonna feletti terméssel hálálja meg az intenzív technológiát. Korai vetésidővel kiváló bokrosodású. Magas termésszintje mellett malmi minőségben termelhető. Magas HL tömege és a 47-48 g-os ezermagtömege a kiváló bokrosodással együtt garancia a rekordtermésre.

Ampleur 2022-ben minősített őszi búza. Magas terméspotenciál mellett átlag feletti sárga- és barnarozsda, valamint szeptóriával szembeni tolerancia jellemzi. Gyors kezdeti fejlődésű őszi búza. A tápanyag hasznosító képessége kiváló. Az elismeréskori kísérletekben intenzív és extenzív viszonyok között is jóval átlag feletti teljesítménnyel minősítették. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)

A teljes kínálatunkat, valamint a mindenre kiterjedő agrotechnikai kísérleteink eredményeit is megtekinthetik a honlapunkon. Komplett megoldásokat kínálunk az őszi kalászos termesztéshez. https://isterra-seeds.com/

Keressék kollégánkat is bizalommal!

Virágné Pintér Gabriella
kereskedelmi vezető

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás