Egyetemistaként vásárolta első földterületét, mára pedig családi vállalkozása a gyenge minőségű homoktalajokat feljavítva évről-évre mindig halad előre a hozamokban és a hatékonyságban is. A Szentpétery Szabolcs által irányított cég Növénytermesztés kategóriában nyerte el nemrég az Agráriumért OTP Díjat. A Somogy vármegyei családi vállalkozás fő tevékenysége a szántóföldi növénytermesztés: 2300 hektár szántót művelnek, valamint 300 hektár gyep és egy 500 hektár körüli erdő tartozik a birtokukhoz. 

A BHV Mezőgazdasági Kft. az 1950-es évek óta létező és nagy hagyománnyal rendelkező vízvári Tsz., illetve egy nulláról indult saját vállalkozás 2010-es összeolvadásával jött létre. – idézte fel a kezdeteket Szentpétery Szabolcs, a cég tulajdonos-ügyvezető igazgatója, aki kisgyerekkora óta szeretett volna egy gazdaságot. A Somogy vármegyei családi vállalkozás fő tevékenysége a szántóföldi növénytermesztés: 2300 hektár szántót művelnek, valamint 300 hektár gyep és egy 500 hektár körüli erdő tartozik a birtokukhoz. Emellett van egy kisebb húsmarha- és egy szintén nem nagy, őshonos hidegvérű lótenyésztő ágazatuk - írta az OTP Agrár.

A Szentpétery Szabolcs által irányított cég Növénytermesztés kategóriában nyerte el nemrég az Agráriumért OTP Díjat. A Somogyi cég 2300 hektár szántót művel - Fotó: OTP Agrár

A család ereje működteti a gazdaságot

Szentpétery Szabolcs valódi családi vállalkozásként gondol a cégre, amit feleségével együtt vezetnek, a gyerekeiket pedig kiskoruk óta arra nevelik, hogy ha jól dolgoznak, akkor ebből szépen meg tudnak élni. „Azt szeretném, ha az unokáim és a dédunokáim és az ő dédunokáik is művelnék ezeket a földeket és a legjobb eredményeket érnék el” – vázolta fel sokgenerációs vízióját. Ennek megvalósulásáért már a cégalapítás előtt is sokat tett, hiszen első földterületét még egyetemistaként vásárolta, a hétvégenként végzett fizikai munkával megkeresett pénzéből.

A gazdálkodásban 2011-es és 2012-es, rendkívül alacsony termésátlagok hatására kezdett el új utakat keresni. Mint mondta, rendkívül homokos, rossz állapotban lévő talajokat vett át az elődöktől, amelyeken mára nagy mértékben tudtak javítani, de ehhez máshogy kellett művelniük a földet, mint korábban. A vállalkozás nagy értékének tartja a természeti erőforrásokat: a horvát határ mellett három oldalról erdők veszik körül földjeiket, egybefüggő, nagy tábláik vannak, ezért hatékony, nagy munkaszélességű eszközökkel tudnak dolgozni. Az erdők, valamint a határfolyó Dráva által megteremtett izolációt, a BHV vetőmag-előállítással fordítja az előnyére - írták.

A fejlesztés útján járnak

A másik nagy érték számára az ember, „a kollégáim, a családom és a csapat megszerzett tudása, amit nem lehet egyik napról a másikra felépíteni. Ha valahol látok valami újat, amit nálunk is lehetne alkalmazni, akkor megpróbáljuk a kollégákkal kitalálni, hogy lehetne itthon megcsinálni” – utalt arra, hogy a közös munka és a fejlesztés náluk napi gyakorlat. „Ehhez pedig olyan munkatársakra van szükség, akik évek óta ismernek, tudják, hogyan gondolkodom, és előbb kitalálják, hogy mire gondoltam, minthogy én azt kimondanám” – tette hozzá.

https://www.youtube.com/watch?v=NSwpD0raPa0

Így talán nem is meglepő, hogy a cég hatékonysága folyamatosan javul, beleértve a hektáronkénti profitot is. Azon dolgoznak, hogy minden munkafolyamatot egy kicsit jobban, gyorsabban, olcsóbban tudjanak elvégezni, mint a megelőző évben, egy kicsit kevesebb gázolajból, egy kicsit kevesebb input anyagból, és minden évben egy picit jobb termésátlagot érjenek el. 

Új dimenziót nyitott az öntözés

Kiugró eredményként említette, hogy amikor beállították az egyik öntözőberendezést, két év alatt három extra termést is le tudtak hozni egy tábláról: először 23 tonna csemegekukoricát, majd ezt követően közel 5,8 tonna repcét, végül 24 tonna csemegekukoricát. „Remélem, hogy ezek nem megismételhetetlen eredmények” – mondta, ezzel is jelezve, hogy nem szeret a babérokon ülni. Az öntözés szerinte új dimenziót nyit a magyar agráriumban, a saját gazdaságában pedig 2-3 év alatt szeretne közel 1800-2000 hektárt öntözhetővé tenni.

Mindezek mellett a fenntarthatóságot is fontosnak tartja, mondván, hogy a vegyszerekkel, műtrágyával és az új technológiákkal is élni kell, de mindennel okosan. Ugyancsak a fenntarthatóságról való gondolkodását jelzi, hogy szerinte a földtulajdon, a földhasználat, a vadgazdálkodás és az öntözés nem különülhet el egymástól. Mint mondta, Dél-Somogyban különösen jellemző lehet, hogy szóba kerülnek a vadkárok, de a vadaknak is itt kell élni, nekik is helyük van itt - fogalmazott. Ezt a gondolkodást segíti, hogy nála egy kézben van a föld és az erdő is, de általában is igaznak kell lennie, hogy egymást erősítve, együtt kell dolgozni, és akkor a földtulajdonos és a földhasználó is megtalálja a számítását, és a vadállomány is élni tud.

Magáról úgy fogalmazott: „nem biztos, hogy velem olyan könnyű együtt dolgozni”, de szerencsére az OTP Agrár munkatársainak sikerült. Pedig az általa kitűzött célok elérése ökonómiailag, szimplán a számok alapján nem mindig levezethető, de a banknál igyekeznek megérteni azt is, ami a számok mögött van – fogalmazott, hozzátéve, hogy az is látszik: az OTP Agrárnál nem csak őt értik, hanem az agráriumot is. Jelenleg több jelentős, a bank által finanszírozott beruházásuk zajlik: egy állattenyésztési telep korszerűsítése, egy magtárfejlesztési beruházás, a növénytermesztés technológia-fejlesztése (gépek beszerzésével és a digitális átállással), a legnehezebb és a legnagyobb csomag pedig az öntözésfejlesztés finanszírozása - írták.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás