Az alapélelmiszer-árrés korlátozásának meghosszabbításáról és kiterjesztéséről döntött a román kormány - közölte a bukaresti Mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium még az ősszel. A rendelkezés így 2024. január 31-ig marad érvényben. A jogszabály 20 százalékra korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést, a nagybani forgalmazók pedig (az adásvételek számától függetlenül) együttesen legfeljebb 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel. Bővült az érintett termékek köre.

Az augusztus 1-én bevezetett sürgősségi rendelet 14 alapélelmiszer árát korlátozta: meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, telemeára (román sajtféleség), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozott. A Portfolio cikkét szemléztük.

Néhány hónap áll Románia rendelkezésére, hogy az árkorlátozás hatályvesztéséig kiküszöbölje a piactorzuláshoz vezető törvényi hiányosságokat - a képen Kolozsvár egy része

November 1-től a korlátozást újabb hét termékre terjesztették ki Romániában:

  • meghatározott kiszerelésű kerekszemű rizsre,
  • kalácsra,
  • sűrített paradicsomlére,
  • meghatározott zsírtartalmú tejfölre,
  • margarinra,
  • élesztőre,
  • körtére,
  • fokhagymára és
  • darált húsra.

A bukaresti kormány ugyanakkor 5 százalékra korlátozta a bizonyos importból származó és feldolgozásra nem kerülő termékek esetében alkalmazható kiskereskedelmi árrést. A rendelkezés meghatározott kiszerelésű étolajra, cukorra, lisztre, kukoricadarára, sertéshúsra, csirkehúsra és marhahúsra vonatkozik.  

"A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az intézkedés meghozta a várt hatást. Megállítottuk az élelmiszerek túlzott drágulását, sok érintett terméknél jelentős árcsökkenés figyelhető meg. Ezért minden okunk megvan arra, hogy folytassuk ezt az intézkedést, amely különösen az alacsony és közepes jövedelmű családokat védi" - mondta egy korábbi kormányülésen a román miniszterelnök.

Megnéztük, mi várható még a romániai árkorlátozáshoz kapcsolódóan. 

Nem tartható fenn sokáig az élelmiszerek és a kötelező biztosítás árának korlátozása a Versenytanács elnöke szerint

Elérte a célját az alapélelmiszerek kereskedelmi felárának korlátozása: a legnagyobb mértékben a tej, a tejtermékek, a gyümölcsök és a zöldségek ára csökkent, a legkisebb mértékben a húsáruké – jelentette ki novemberben a bukaresti Versenytanács elnöke az erdélyi Krónika cikke szerint.

Ehhez pedig támpontot nyújthat más uniós államok – például Görögország vagy Franciaország – eljárása. Közölte, hogy a Versenytanács egy önkéntességen alapuló mechanizmust javasolt az élelmiszerárak féken tartására. Ez szerinte rugalmasabb, nem zavarja meg a gazdasági viszonyokat, a kiskereskedőket és különösen a termelőket. Chiriţoiu emlékeztetett arra, hogy az alapélelmiszerek kereskedelmi felárának korlátozása a jövő év elején véget ér. 

Mi fog működni január 31-e után?

„A rövid távú intézkedések elérték céljukat, és olyan mechanizmust kell találni, amelyik az elkövetkező időszakban is működni fog” – jelentette ki a versenyhivatal vezetője. Chiriţoiu arról is beszélt, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árának korlátozását a piac megfelelő működését lehetővé tevő intézkedésekkel kell majd helyettesíteni, mert a biztosítások szabályozásának hiányosságai vezettek az RCA piacának válságához. 

A Versenytanács elnöke kifejtette, az RCA drágulásának az inflációtól eltérően nincs köze az energiaválsághoz, és Románia az egyetlen EU-tagállam, amelyik kénytelen volt beavatkozni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacába. Most pedig néhány hónap áll a rendelkezésre, hogy az árkorlátozás hatályvesztéséig kiküszöbölje a piactorzuláshoz vezető törvényi hiányosságokat.

Reményét fejezte ki, hogy a parlament megfontolja majd ennek a jogszabályjavaslatnak az elfogadását, és az RCA árának korlátozását a piac megfelelő működését lehetővé tevő intézkedésekkel fogja helyettesíteni. A Versenytanács jelentése szerint mindkét gépjármű-biztosítási piacon csökkent a verseny az előző évhez képest. Ezt a biztosítási ágazatnak az elmúlt három évben végbement jelentős átalakulása okozta, ami a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiányhoz vezetett. A kormány október elején hagyta jóvá az RCA árának korlátozását év végéig meghosszabbító rendeletet - írták.

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás