Már 25 milliós bírságnál tart a CBA üzletekben is érdekelt Klenáncz József, akinek virágmézei megtalálhatóak a hazai áruházak polcain, de akácméze is kapható volt a Tesco üzleteiben. A SPAR-nál az összes Klenáncz-akácméz rendelhetőségét lezárták, tételazonosítótól függetlenül. Idén a 2023-as lejáratú akácmézekből az A2, A3, A4 tételazonosítójú termékeket, a 2022-es lejáratú termékekből, az A5 tételazonosítójú termékeket kellett visszahívni.

Négy különböző akácmézét hívta vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a CBA-üzletekben is érdekelt Klenáncz Józsefnek az idén – tudta meg a 24.hu. Az élelmiszerláncok továbbra is árulják termékeit, a Tesco még az akácmézében is bízott egészen addig, amíg a portáltól nem írtak a cégnek. A cikk szerint Klenáncz a kamu akácmézeivel bukik meg visszatérően, miután a termékeiről nem lehet megállapítani, hogy milyen alapanyagok felhasználásával készülnek, és azt sem, hogy ezen alapanyagok honnan származnak. Éppen ezért a Nébih időről időre egészséget veszélyeztető, nem biztonságos élelmiszernek minősíti akácmézeit.

Már 25 milliós bírságnál tart a CBA üzletekben is érdekelt Klenáncz József, akinek virágmézei megtalálhatóak a hazai áruházak polcain

A történet alakulása

Klenáncz mézeiről már több cikket írtak, most azért kezdtek el ismét foglalkozni a témával, mert egy Spar-üzletben készült fényképet kapott a szerkesztőségük. Ezen egy vásárlói tájékoztató volt látható arról, hogy az élelmiszerlánc kivonta a forgalomból az alábbi három Klenáncz-terméket:

  • Kosher szelepes akácméz (500 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4),
  • Mackós akácméz (350 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4),
  • Spar akácméz (500 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4).

Az anyag szerint az kevésbé volt meglepő, hogy Klenáncz újabb mézekkel bukott meg, az viszont már érdekesebb, hogy ezek a jogsértések nem szerepeltek a Nébih oldalán. A gyakorlat szerint a jogsértéseket mindig feltöltik a szervezet honlapjára, az A4-es tétel kivonása viszont nem szerepelt a dokumentumok között.

A Nébih a kérdésükre azt írta, hogy „technikai probléma miatt nem látható ez a jogsértés”, majd megköszönték a jelzésüket, és feltöltötték a májusi dokumentumot. Hozzátették, hogy ettől függetlenül az eljárás teljes körűen lezajlott és „a vállalkozás megtette a hatóság által előírt követelményeket, így a termékek visszahívását is teljesítette” - írták.

Még maradt a polcokon

A Spartól azt a tájékoztatást kapták, hogy üzletláncuk május 10-én kapott levelet Klenáncz Józseftől, hogy az A4 tételazonosítóval ellátott, 2023-as lejárati idejű termékekkel is probléma van, és a Nébih zárolást, visszagyűjtést, valamint fogyasztóktól való visszavásárlást rendelt el. A Spar tavaly év végén azt írta a 24.hu-nak, hogy az összes Klenáncz-akácmézet tételazonosítótól függetlenül eltávolítják a választékukból, és már nem forgalmazzák ezeket.

Mostani válaszukban megerősítették, hogy 2021. november 12-én az összes Klenáncz-akácméz rendelhetőségét lezárták, tételazonosítótól függetlenül. A termékekből pedig azóta sem rendeltek, amíg azonban az A4-es tételazonosítójú termékkel nem volt probléma, azt a polcokról nem vették le. Miután ezen termékekből tavaly év vége óta nem rendeltek újabb szállítmányokat, azok csupán a raktári és az áruházi készletek erejéig voltak megtalálhatóak az üzleteikben. Áruházaikban jelen pillanatban Klenáncz-virágméz kapható csak, a Klenáncz-akácmézeket nem is tervezik újra forgalmazni – tették hozzá.

A Tesconál viszont online továbbra is kapható volt a Klenáncz-akácméz, kétezer forintért lehetett rendelni belőle még október közepén is. Az élelmiszerláncot levélben megkérdezték arról, hogy mi az oka ennek. A cégtől öt nappal később egy rövid válasz érkezett, amiben arról írtak, hogy nem forgalmaznak Klenáncz-féle mézeket, más szállítókkal dolgoznak együtt. Ekkor ismét felmentek a Tesco webáruházába, ahol akkor már valóban nem lehetett rendelni Klenáncz-akácmézet. 

A 24.hu szerint nem nehéz kitalálni, hogy mi történhetett: "a Tesco jelzésünk után levette a Klenáncz-akácmézeket az oldalról. Miután jeleztük nekik, hogy előző nap még tudtunk volna rendelni a termékből, újabb választ küldtek:"

A Klenáncz akácméz egy adminisztratív hiba miatt volt elérhető a Tesco Otthonról felületén, ahogy korábban említettem, áruházainkban nincs forgalomban Klenáncz-féle termék. A hibát tegnap sikerült javítanunk, vásárlóinktól elnézést kérünk a kellemetlenségért.

Válaszuk alapján tehát ha megrendelik is, nem tudták volna kiszállítani a terméket – csak nem törölték azt időben az online felületről - írták.

Az Auchan és a CBA webáruházában Klenáncz-akácmézet nem, csak Klenáncz-virágmézet találtak a portál munkatársai.

Már 25 milliós bírságnál tart Klenáncz

Idén a 2023-as lejáratú Klenáncz József akácmézekből az A2, A3, A4 tételazonosítójú termékeket, a 2022-es lejáratú termékekből, az A5 tételazonosítójú termékeket kellett visszahívni – írta válaszában a Nébih. Kiderült az is, hogy

a hatóság a vállalkozás felé eddig az összes eljárást figyelembe véve több mint 25 millió forint bírságot szabott ki (az eljárási költséget is beleszámítva).

A Nébihtől azt is megkérdezték, hogy Klenáncz ebben az évben mekkora büntetést kapott, ezért azt feltételezték, hogy válaszuk erre vonatkozott. Legutóbb tavaly év végén érdeklődtek a vállalkozót érintő büntetésről, azt követően, hogy három termékét is kivonták a forgalomból. Akkor így fogalmaztak: „a hivatkozott, a jogsértés listán elérhető ügyben a bírság összértéke meghaladta a 2,5 millió forintot”.

A kérdés az, hogy ha valaki folyamatosan olyan mézet juttat el a hazai élelmiszerláncokba, amit rendszeresen vissza kell hívni, akkor miért nem tiltják el a tevékenységétől.

A Nébih egy korábbi cikkükben általánosságban azt írta ezzel kapcsolatban, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy a hatóság

  • legfeljebb egy évre teljesen vagy részlegesen felfüggessze vagy korlátozza a tevékenységet,
  • a működést legfeljebb három évre megtiltsa,
  • az újbóli működést feltételhez kötheti a feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével. Ezt a szankciót hatóság jellemzően a szabályos működés visszaállításáig alkalmazza.

A Nébih az év elején arra is hivatkozott, hogy a „kockázat mértéke és jellege” nem egyenlő az alapvetően azonos jellegű, csak más-más tételekben feltárt jogsértések számával. Az üzemben eddig végzett számos ellenőrzés alapján a Nébih végül arra jutott, hogy „az akácmézeken kívül a további termékcsoport(ok) gyártásának korlátozása nem lenne arányos az akácmézzel kapcsolatos elkövetett jogsértések szankciójaként. Ezzel együtt mivel hatóságunk kockázatértékelési rendszere a számos jogsértés miatt az érintett vállalkozás tevékenységét – az előállított termék fajtájától függetlenül – fokozott kockázatúnak minősítette, a létesítmény ellenőrzése és termékeinek mintavételezése az eddigieknél gyakrabban fog megtörténni és az esetleges ismétlődő jogszabálysértés esetén a szankciók mértéke is jelentősen emelkedik” – írta a Nébih a 24.hu-nak áprilisban.

Majd egy hónappal később Klenáncz József újabb kamu akácmézét hívták vissza, de ez – ahogy azt fent írták – „technikai okok miatt” lemaradt a Nébih oldaláról.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás