A tárolás és tartósítás környezeti feltételei alapvetően meghatározzák, hogy a takarmányok milyen minőségben jutnak el az állatokig. Ennek kapcsán kérdeztük Takács Tamást, a NOACK Magyarország Kft. takarmányozási értékesítési vezetőjét, aki bevezeti olvasóinkat a legújabb savas és baktériumos tartósítási technológiák világába. Megtudjuk tőle, miért válik egyre népszerűbbé a 15–16 % szárazanyag-tartalmú szemestermény-tárolás, valamint hogyan gyorsítják a pH-érték csökkenését homofermentatív tejsavbaktériumok és pufferolt savak. Interjúnkból az is kiderül, hogy a hektikus időjárási viszonyok között miért nélkülözhetetlen a baktérium-sav kombináció, hogyan spórolhatunk költséget és energiát, és milyen gyakori hibákat érdemes elkerülni a silózás és bálázás során.

Hogyan befolyásolják a tárolás környezeti feltételei, például a hőmérséklet, páratartalom, a takarmányok minőségét és milyen megoldásokat javasolnak ezek optimalizálására?

A szemes tartósításnál az utóbbi időben egyre fontosabbá vált, hogy ne kelljen megszárítani terményt, például, a kukoricát vagy a búzát az állatoknak, hanem 15-16 százalékos szárazanyagtartalom mellett savval tudjuk azokat tartósítani. Ezáltal könnyebben hasznosítható az állatok számára, kevesebb energiafelhasználás mellett, hiszen nem kell szárítani, sem annyit mozgatni a takarmányt.

Milyen savról van itt szó?

Takács Tamás_Noack
Takács Tamás, a NOACK Magyarország Kft. takarmányozási értékesítési vezetője

A gabonáknál és a tömegtakarmányoknál, legyen az rozs- vagy lucernaszenázs, akár silókukorica, homofermentatív tejsavbaktériumot, pufferolt propionsavat vagy hangyasavat vagy ezek kombinációját használhatjuk. A homofermentatív tejsavbaktérium kedvező, a tejsavas irányba indítja el az erjedést, a sav pedig segíti ezt a folyamatot annak érdekében, hogy minél gyorsabban elérjük a 4-es pH alatti tartományt, ahol már a különböző negatív baktériumok nem tudnak szaporodni, és így egy irányított erjedést tudunk végrehajtani. Ehhez a Dr. Pieper vállalat által gyártott kijuttató berendezéseket biztosítjuk, 50-től 200, de akár 1000 literes IBC-tartállyal, amit a silozó gép hátuljára kell felszerelni.

takarmány tartósítása Bio-Sillel

Tömegtakarmány készítésénél mi általában külön-külön tartályba adagoljuk a baktériumot és a savat, mert így biztonságosabb tartósítást tudunk elérni, ami az utóbbi években tapasztalt hektikusan változó időjárási körülmények között igen lényeges.

Van továbbá egy, a lucernabálázásnál alkalmazható technológiánk, amivel a bálázási időt tudjuk megnyújtani. A még harmatos lucernában lehet kezdeni a műveletet, így kevesebb lesz a levélpergés, viszont a tejsavbaktérium vagy a propionsav ilyenkor is gátolja a penészgombák elterjedését. A kijuttató berendezések továbbfejlesztett változataiban van digitális átfolyásmérő, pontosan látható és szabályozható a kiadagolt mennyiség. Sőt, mindez egy applikáción keresztül is nyomon követhető, ezáltal az emberi hibát minimalizálni lehet.

Mitől függ, hogy baktériumot vagy savat ajánlott használni?

Megfelelő szárazanyag-mennyiség és normál időjárási viszonyok mellett elegendő a baktérium. Extrém időjárás és alacsonyabb szárazanyag-tartalom esetén viszont mindenképpen a kettős megoldást javasoljuk. De, például, lucernánál a baktérium és a hangyasav kombinációjában érdemes gondolkodni, mert a sav nagyon gyorsan lecsökkenti a pH-t, ezáltal magasabb lesz a lucerna cukortartalma, ami később az állatok számára hasznosítható.

Mit érdemes tudni a javasolt baktériumról?

A BIO-SIL homofermentatív tejsavbaktérium már közel 15 éve itt van Magyarországon, természetes közegből izolálták. Mivel nagyon aktív, gyorsan szaporodik, így rövid idő alatt csökkenti a takarmányok pH-értékét. A takarmány egy tonnájához egy grammra van szükség belőle. Előnye, hogy silókukoricánál, lucernánál és rozsnál egyaránt használható.

Zacskós kiszerelésben áruljuk. Egy zacskóban 100 gramm található, aminek az ára 25-32 ezer forint, tehát tonnánként 250-300 Ft-os elenyésző költséggel számolhatunk.

Bio-Sil

Az általunk forgalmazott sav pedig Hollandia egyik legnagyobb savelőállítójának, az FF Chemicalnak a terméke.

A magyar gazdatársadalom mennyire figyel oda a takarmányok tartósítására? Hol tartunk most és van-e ebben valamiféle változás?

A top 20% hozzáállása profi, odafigyel erre is. A maradék 80%-nak még van mit javítani, főleg gépkapacitásban, hogy az utóbbi években jellemző időjárási helyzetben minél gyorsabbak lehessenek.

Milyen tipikus hibákat követnek el a gazdálkodók a takarmányok tartósítása, tárolása során, amelyek minőségromláshoz vezethetnek?

Először is, nagyon fontos a megfelelő fenofázisban történő betakarítás. Egyáltalán nem mindegy, hogy még fél-egy kiló szója- vagy napraforgó-fehérjét hozzá kell-e keverni a takarmányhoz, vagy megmarad tömegtakarmánynak.

Másodszor, sok esetben nem megfelelően takarított a hely, amit a tárolásra használnak.

Harmadrészt, spórolnak a baktériumon és/vagy a savon, pedig az előbb már említettem, hogy milyen alacsony a költsége a megfelelő beavatkozásnak.

Negyedrészt, pedig, sokan későn gondolkoznak. Érdemes előre betárolni mind a baktériumot, mind a savat, hogy amikor szükség van rá, rendelkezésre álljanak.

takarmány tartósítása

De szerencsére, nem mindenki követ el ilyen hibákat…

Egy húsmarhatartó partnerünk, akinek Angus tehenei vannak, és lucernabálákat csomagol, gyakran kilyukadt a fóliája és bepenészesedtek a bálái. Miután átbeszélte velünk a teendőket, rendelt egy adagolót és némi baktériumot, majd ezeket használni is kezdte, ezzel minimálisra csökkentve a veszteségét: egy-két bálára, a korábbi 5-10 százalék helyett.

Egy másik gazdaság pedig már 7-8 éve használja a baktériumainkat az összes tömegtakarmányánál, és mindig nagyon homogén tömegtakarmányokat tud előállítani, mind a pH, mind a beltartalmi érték tekintetében.

Változtak, változnak a minőségmegőrzés kihívásai a globális klímaváltozás fényében? Szükség van-e valamilyen új megközelítésre?

Az időjárás változáshoz való alkalmazkodás miatt át kell alakítani a vetéstervünket és tartósítási szokásainkat. Egyre gyakrabban felmerülő probléma a Clostridiumok és a toxinok (például aflatoxin) felbukkanása. Odafigyeléssel tudunk ellenük védekezni. Arra kell ügyelni, hogy minél kevesebb föld jusson be kintről, minél tisztábban takarítsunk be, és persze használjuk a baktérium és sav megfelelő kombinációját, valamint a takarmányt mindig védjük és takarjuk megfelelően.

Milyen jövőbeli fejlesztések várhatók a közeljövőben a Noack háza táján?

Reményeim szerint hamarosan megkezdjük egy új, kiváló minőségű fólia forgalmazását, aminek lényegesen kisebb az oxigénáteresztő képessége és jobb az UV-stabilitása, mint a piacon lévő konkurenciáé, ráadásul a szakítószilárdsága is nagy. A terveink szerint idén nyáron már tudunk vele próbatakarásokat végezni.

Noack logó

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A jelenlegi 1-ről 2 hektárra növelnék Romániában az egységes mezőgazdasági támogatáshoz szükséges minimális földterületet

2025.07.10.

A jelenlegi 1 hektárról 2 hektárra növelnék Romániában a minimális földterületet, mely után egységes mezőgazdasági támogatás jár a gazdáknak.

Ingyenes öntözővíz, milliárdos megtakarítás: vízvisszatartó beavatkozások zajlanak országszerte

2025.07.10.

Elindult a Vizet a tájba! program, amelynek keretében jelenleg napi 450–460 ezer köbméter víz kerül visszatartásra, így már 178 millió köbméternél tart az összes betárolt mennyiség.

Mérgező popcorn? – Visszahívta népszerű termékeit a Popz!

2025.07.10.

A magyar vásárlók körében közkedvelt Popz popcorn több ízesítése is visszahívásra került, mivel a csomagolóanyagban egészségre veszélyes vegyületeket találtak.

Egyre több magyar gazda használja a biostimulátorokat az AKI számvetése szerint

2025.07.10.

A biológiai termésnövelők használata egyre több pozitívumot mutat az idő múlásával, a gazdák is egyre inkább megtapasztalják általuk a talajok lassú regenerálódását.

Partner

Fejlesszen velünk! Pályázzon a Poliexttel az öntözésfejlesztési forrásokért!

2025.07.10.

2025 szeptemberétől ismét elérhetők lesznek az öntözésfejlesztési és vízmegtartási, illetve a vízfelhasználási hatékonyságot javító KAP pályázati lehetőségek. Ne hagyja ki, a támogatás mértéke az elszámolható költségek 50%-a, 65%-a vagy akár 70%-a, célterületektől függően.

Mikor jöhet a várt magyar agrárfordulat a mélyütések sorozata után?

2025.07.10.

Az elmúlt időszakban a vállalati hitelezés megtorpanni látszott, és nem volt ez másként a mezőgazdaságban sem.

Partnerhírek
Partner

Fejlesszen velünk! Pályázzon a Poliexttel az öntözésfejlesztési forrásokért!

2025.07.10.

2025 szeptemberétől ismét elérhetők lesznek az öntözésfejlesztési és vízmegtartási, illetve a vízfelhasználási hatékonyságot javító KAP pályázati lehetőségek. Ne hagyja ki, a támogatás mértéke az elszámolható költségek 50%-a, 65%-a vagy akár 70%-a, célterületektől függően.

Partner

Tarlókezelési gyakorlatok változó környezetben

2025.07.09.

A HALVETIC® gyomirtó szer amellett, hogy a csökkentett talajművelési rendszerek alkalmazásának egyik alapvető eleme lehet, kiválóan illeszthető az őszi kalászosok termesztéstechnológiai rendszerébe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 213 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás