A Kukorica Kör Egyesület – aminek a Magro.hu is tagja – 2023. évi Kukoricázz velünk! termelési versenyének keretében 23 gazda vállalkozott országszerte arra, hogy az általa folytatott kukorica termesztési technológiát bemutassa. A megmérettetés célja az, hogy megtudjuk, közülük ki termel a legjobban, a leghatékonyabban, azaz a legnagyobb profittal. Az alábbiakban az augusztusi Tolna vármegyei gazdalátogatásokon tapasztaltakból és az ott elhangzottakból osztunk meg három kukoricatermesztési technológiát.

Bakó Norbert, forgatás nélküli talajműveléssel gazdálkodik barna erőtalaján Fácánkert környékén. Jelenleg 250-270 hektáron termeszt kukoricát, ami jellemzően gabona, ritkábban kukorica után kerül elvetésre. Gabona elővetemény után mélylazítót, kukoricatarlóra tárcsát és grúbert használ. A talaj minőségének javítására baktériumtrágyát, jellemzően Bactofilt is kijuttat.

Idén április 20-án vetett Dekalb, Pioneer és Syngenta hibrideket, rosszabb minőségű földeken 62 ezres, de átlagosan 72 ezres tőszámmal. Mindig a 300-as és 400-as éréscsoportú vetőmagok közül választ. Ősszel kálisót, tavasszal pedig foszfortúlsúlyos komplexet, valamint MAS 27-et szórt ki. Utóbbi alkalmazását a sorközökben is megismételte.

Növényvédelmi szempontból a varjak és pockok, valamint az atkák okoztak nagyobb problémákat, a kukoricabogár, illetve kukoricamoly kártétele nem volt jelentős. Gyomszabályozásra Laudist használt.

Bakó Norbert
Török János

Török János Zomba környékén gazdálkodik. Kukorica előtt kukorica vagy kalászos az elővetemény. A kukoricatarlót szántja, a búzatarlót lazítóval műveli és mindkét esetben hektáronként 2 mázsa NPK 8-24-24 műtrágyát is kijuttat még az ősz folyamán. Tavasszal a simító is előkerül és a gazda valamilyen baktériumtrágyát, jellemzően Natur Forte-t is kiad 10 literes dózisban, valamint 3 mázsa karbamid is kiszórásra kerül.

A vetésre idén április utolsó napjaiban került sor. Pioneer (P9757) és Dekalb (DKC 5092) magok kerültek a földbe 78 ezres tőszámmal. A kukorica ilyenkor jellemzően Force-Amalgerol keveréket és Corn Starter műtrágyát is kap, utóbbit 1 mázsás dozirózással.

Június elején a kukoricaállományokat Calaris-Pro-Milagro gyomirtó szerekkel kezelte, majd egy héttel később hektáronként 1 mázsa MAS 27-est is kijutatott.

Pájtli József és Pájtli Péter Tamási mellett gazdálkodnak mészlepedékes csernozjom és barna erdőtalajokon. Idén 170 hektáron termesztenek kukoricát. Kukorica elővetemény esetében az októberi szántással egymenetben 1 mázsa MAS-t szórnak ki a földekre.

A tavaszi talajmunkák simítózással kezdődnek, amellyel egymenetben Natur Nova mikrobiológiai talajoltót és Indigo készítményt is kijuttatnak. Április elején kombinátorral került sor a magágykészítésre, egyúttal 180 kg, magas kéntartalmú Ensin és 3 mázsa NPK 15-15-15-ös, valamint 2 mázsa MAP műtrágya is bedolgozásra került a magágyba.

A vetés április 24-én történt, idén is, mint általában KWS és Dekalb hibridek mellett tették le a voksukat. 67-74, átlagosan 70 ezres tőszámmal dolgoznak. A vetéssel egymenetben Indigo 30 WD, Force rovarölő és Corn Starter műtrágya is kikerül.

Pájtli Péter (b) és Pájtli József (j)

Mivel a gyomnyomás minimalizálására törekednek, ezért május elején Adengo-t is használtak és még ugyanebben a hónapban titaN nitrogéngyűjtő baktériumot juttattak ki az állományba. Ezt júniusba egy kultivátorozás és ezzel együtt Stabile NS folyékony műtrágya kijuttatásával zárták.

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás