Hirdetés
Több sertéstermék bevitelét korlátozta az Egyesült Királyság állategészségügyi hatósága
Az Európa-szerte előforduló afrikai sertéspestis (ASP) kitörések miatt az Egyesült Királyság központi állategészségügyi hatósága úgy döntött, hogy 2022. szeptember 1-től további értesítésig korlátozza egyes sertéstermékek behozatalát Nagy-Britanniába az Európai Unióból. A rendelkezés célja, hogy megvédjék a brit sertésállományt a nagy gazdasági kárral járó afrikai sertéspestis behurcolásától. A hatóság a korlátozásokat folyamatosan felülvizsgálja, szükség szerint átértékeli.
A Nébih írta meg, hogy az intézkedés nem befolyásolja a sertéshústermék törvényes, kereskedelmi célú forgalmát. Továbbá nincs hatással a személyes felhasználás céljából magánpoggyászban szállított, kis mennyiségű hús vagy hústermék behozatalára sem.
A brit állategészségügyi hatóság értesítése alapján továbbra is a korábbi állategészségügyi feltételeknek megfelelően exportálhatók Nagy-Britanniába a következő sertéstermékek:
- emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek (POAO), amelyeket a kereskedelemben megfelelő egészségügyi jelöléssel vagy azonosító jellel láttak el;
- állati eredetű melléktermékek (nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek, ABP), amelyeken szerepel a címkézésért felelős takarmányipari vállalkozó neve és címe vagy a terméket leíró és az állati melléktermék kategóriáját feltüntető címke;
- a személyes használat céljából az Egyesült Királyságba szállított sertéstermékek, melyek együttes tömege nem haladja meg a 2 kilogrammot.
A hatóság a korlátozásokat folyamatosan felülvizsgálja, szükség szerint átértékeli. Részletes információ az intézkedésről angol nyelven itt olvasható.
Hirdetés
Előtérben a magyar sertéstermékek
Az Agrármarketing centrum írta meg, hogy a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban. A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt a magyar táplálkozás szerves része, fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrás.
A cikk szerint a sovány sertéshús (például a karaj) az egészségtudatos táplálkozásba is beleillik, mert zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége a szervezetnek. Egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, baromfi, marha, borjú (nyers tömeg), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott.
A magyar sertéshús fogyasztását népszerűsítő kampány egyik videója:
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze
Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.
Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO
Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatFurmint, hárslevelű minőségi borszőlő eladó Szerencsen
175 HUF
Solis 20 szervós kis traktor
Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés