A jövő év január elsejétől áfakulcs-csökkentést hajt végre a kormány, így olcsóbban lehet majd hozzájutni többek között a Túró Rudihoz. Ugyanakkor a módosítás nem csak erre az édességre vonatkozik, az áfakulcs-csökkentés egy sor másik termékre is érvényes lesz. A desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökken. Több szakértő úgy véli, hiába fog csökkenni a túró desszertek áfája, ez sem a kereskedőknek, sem a gyártóknak, sem a vásárlóknak nem lesz igazán számottevő változás.

A Pénzcentrum írta meg, hogy november elsején éjjel egy tucat más törvényjavaslattal együtt nyújtotta be a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek az adótörvények módosításáról szóló javaslatát. Ezek között volt az is, hogy a kormány módosítja az Áfa törvény azon mellékletét is, amely felsorolja a 18 százalékos kedvezményes áfa-kulccsal adózó termékeket. Konkrétan az szerepel ebben a részben, hogy a desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január 1-től. Vagyis áfakulcs-csökkentést hajt végre a kormány a következő évtől egy konkrét termékkör esetében, amibe többek között a Túró Rudi is bele esik.

A jövő év január elsejétől a desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökken

Mit nevezünk desszert jellegű sajtkészítménynek? 

Erről pontosan a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezik, melyben az ilyen jellegű termékek pontos összetevőinek listáján, illetve az érzékszervi követelményeken kívül, az élelmiszergyártási folyamatról is bővebb információ kapható. De remek összefoglalót készített a sajtkészítményekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programjának hivatalos weboldala is még 2020-ban. Itt csak annyit jegyzünk meg előzetesen, hogy "a sajtkészítmények három csoportba sorolhatóak: natúr, ízesített, valamint desszert jellegűek.

Azaz: nem minden sajtkészítmény desszert jellegű sajtkészítmény, de minden desszert jellegű sajtkészítmény sajtkészítmény.

Az áfakulcs-csökkentés kapcsán a Pénzcentrum több szakértővel is beszélt, akik elmondták: hiába fog csökkeni a túró desszertek áfája, ez sem a kereskedőknek, sem a gyártóknak, sem a vásárlóknak nem lesz igazán számottevő változás. A csökkenés mértéke ugyanis egy darab édesség esetén rendkívül csekély. Ezzel együtt elképzelhetőnek tartották, hogy a boltok többször, könnyebben és némileg nagyobb mértékben fognak majd Túró Rudi akciókat hirdetni. Az árak alakulásáról ugyanakkor még nem tudtak konkrétumokat megosztani, ugyanakkor azt leszögezték, hogy hosszú távon azonban a túró desszertek árát a piac fogja meghatározni, nem az áfatartalom mértéke.

A többi termék

Érdekes, hogy bár a sajtó nagy része kifejezetten a túró rudit nevezte meg az áfakulcs-csökkentés nyertesének, az számos további termékre is vonatkozik.

A desszert jellegű sajtkészítmények közös jellemzője, hogy ezeket a termékeket desszertként fogyasztják. A termékekben, illetve a Túró Rudi és hasonló termékek esetén a túrótöltetben, a tejeredetű termékhányadnak legalább 50 százaléknak kell lennie, míg a desszert jelleget az ízesítőanyag használata (pl. gyümölcsös túróhab) vagy bevonatként való alkalmazása (pl. csokoládébevonatos Túró Rudi) adja.

A fentiek alapján pedig íme néhány konkrét termék, amihez jövő év január elsején olcsóbban juthatunk majd hozzá:
  • Kockás nagy túrórúd 5 x 50 g (250 g)
  • Milli Túrógombóc krémtúró 90 g
  • High Protein krémtúró MILBONA
  • NIKA Krémtúró, 80 g
  • EXQUISA Desszertjellegű sajtkészítmény, 400 g, áfonya
  • Philadelphia Milka szendvicskrém alpesi tej felhasználásával készült tejcsokoládéval 175 g

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás