Jelentős munkaerőhiánnyal küzd a hazai állattenyésztés. Van, ahol egy középvezetőnek havonta nettó 600-700 ezret kínálnak egyéb juttatások mellett, mégis alig van jelentkező a pozícióra. Sokakat elsősorban az osztrák munkaerőpiac szív fel. A Győr-Moson-Sopron vármegyei központú Karakai Farm Kft. nagyjából ezer hektáron foglalkozik növénytermesztéssel Rábaszentandráson. Emellett sertéstelepeket üzemeltetnek Egyházaskeszőn. A vállalat tulajdonosai szerint olyan nagy a munkaerőhiány az agráriumban, hogy azt hazai munkavállalókkal már nem lehet kezelni.

Különösen az állattenyésztésben jelent ez problémát. Például a Karakai Farm egy középvezetőnek igen vonzó csomagot kínál. Az ajánlatuk nettó 600-700 ezer forint havonta, napi nyolc óra munka, céges autó, telefon és tizenharmadik havi bér. Mégis, alig van jelentkező a pozícióra – írta a Haszon Agrár.

Jelentős munkaerőhiánnyal küzd a hazai állattenyésztés

A gyakorlatban így megy

A magyarok inkább Ausztriában vállalnak munkát magasabb fizetésért. Az emberhiány megoldása érdekében a vállalat tulajdonosai a külföldi munkavállalók felé fordultak. Csak egy alkalmazottjuk érkezett harmadik országból, de a terveik szerint a filippínók száma két hónapon belül ötre fog növekedni a vállalatnál. Hozzáteszik, a Fülöp-szigetekiekkel jók az itthoni tapasztalatok.

Ők négy-hat álláshelyet hirdettek meg a Fülöp-szigeteken, amire egy hét alatt háromszázan jelentkeztek. E munkavállalók két évig maradhatnak Magyarországon. Nálunk az otthoni fizetésük akár négyszeresét is megkereshetik, aminek egy jelentős részét jellemzően hazaküldik a családjuknak - írták.

Egyre nagyobb a vendégmunkások száma Magyarországon

A cikk arról is írt, hogy megváltoztak a magyarországi bevándorlási tendenciák az elmúlt években. Például tavaly megnőtt az EU-n kívüli, azaz harmadik országokból érkező munkavállalók száma. Különösen a délkelet-ázsiai térségből jönnek sokan, ahol vonzó a magyar bérszínvonal.

A legnagyobbat a Fülöp-szigeteki munkavállalók száma növekedett tavaly, így meghaladta a 6300-at Magyarországon. Pedig egy évvel korábban mindössze 1100-an voltak. A filippínók mellett jelentős számú vendégmunkás érkezett Vietnámból és Kirgizisztánból is 2023-ban. Az előbbiből 2200, az utóbbiból 1300 fő.

Ezzel szemben a szomszédos országokból alig jöttek munkások tavaly Magyarországra. Ez például azzal magyarázható, hogy az elmúlt évtizedben elvesztettük a bérelőnyünket a régióban - írták.

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás