A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Madárinfluenza feliratú kémcsövek és egy papírdarab az Egyesült Államok nemzeti lobogójának színeivel (Forrás: reuters.com)

12 állam 94 gazdasága érintett

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint március vége óta 12 állam 94 tejelő állományában jelentettek madárinfluenzát.

A közegészségügyi kockázat jelenleg alacsony, bár a vírus további terjedése növelheti ezt a kockázatot – mondta Nirav Shah, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának igazgatóhelyettese az újságíróknak tartott tájékoztatón.

„Minél több a fertőzés a tehenek között, annál nagyobb a kockázata annak, hogy az emberek között is előfordul” – mondta Shah.

A CDC több mint 500 embert figyelt meg, és legalább 45-öt tesztelt a jelenlegi járvány idején – tette hozzá.

Három pozitív teszt

Három tejgazdasági dolgozó tesztje pozitív lett azóta, hogy a vírus terjedni kezdett a tejelő tehenek között. Az Egyesült Államok azt tanácsolta a mezőgazdasági dolgozóknak, hogy viseljenek védőfelszerelést, így csökkentve a vírusnak való kitettség kockázatát. Az Egyesült Államok és Európa is olyan vakcinákat készít elő, amelyek segíthetik a mezőgazdasági dolgozók védelmét már ebben az évben.

A harmadik emberi eset genetikai elemzése nem talált olyan mutációra utaló jeleket a vírusban, amely megkönnyítené a fertőzést az emberek között – mondta Shah.

Arra a kérdésre, hogy a CDC-nek kellene-e olyan embereket tesztelnie, akik már ki voltak téve a vírusnak, de nem szenvednek tüneteket, Shah azt mondta, az ügynökség bízik jelenlegi tesztelési stratégiájában.

A tünetmentes emberek tesztelése olyan személyek azonosítását eredményezheti, akik orrukban olyan vírust hordoznak, amely valójában nem okozna fertőzést – mondta.

A tejtermelő gazdaságok közötti terjedés valószínűleg az állatok mozgásából, a megosztott személyzetből, valamint a gazdaságok között közlekedő járművekből és berendezésekből ered – közölte Kammy Johnson, az USDA állatorvos-járványügyi szakértője.

Az USDA jelentése szerint a vadon élő madarak, a vírus korai hordozói, úgy tűnik, nem terjesztik a vírust csordáról csordára vagy baromfitelepre.

„Azt sem tudjuk, mit nem tudunk ”

Johnson szerint a biológiai biztonsági gyakorlatok, például a tisztítóberendezések és a beteg állatok mozgásának korlátozása fontosak a vírus terjedésének megfékezésében.

Arra a kérdésre, hogy hány fertőzött tehenet tartalmazó farm hiányozhat az USDA-ból, Johnson azt mondta: „Ez a 64 000 dolláros kérdés. Azt sem tudjuk, mit nem tudunk.”

Az USDA arra ösztönzi a gazdákat, hogy teszteljék állományaikat, ha a vírus tüneteit gyanítják, és pénzügyi támogatást nyújt a tej- és állatkísérletekhez . A 94 fertőzött tejelő állományból 11 gazdálkodó jelentkezett ezekre a programokra – mondta Mark Lyons, az USDA tisztviselője.

Két tucat vállalat jelenleg a szarvasmarhák madárinfluenza elleni oltóanyagának fejlesztésének különböző szakaszában van – mondta Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter a Reutersnek.

(Forrás: reuters.com)

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás