Tengeri növénnyel csökkenthető a szarvasmarhák metánkibocsátása
A szarvasmarhatartás alapvető szerepet játszik az élelmiszertermelésben, ugyanakkor jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátást is okoz. Egy új, a Kaliforniai Egyetem kutatói által vezetett tanulmány szerint ugyanakkor a tengeri algás étrendkiegészítők akár 40 százalékkal csökkenthetik a kérődzők metánkibocsátását, ezáltal jelentősen fenntarthatóbbá téve az agrárágazatot.
A Kaliforniai Egyetem közleményéről a NEW technology írt cikket, ezt az anyagot szemléztük.

Ermias Kebreab, az Állattudományi Tanszék professzora és a kutatás vezetője szerint a kutatás létjogosultságát az adja, hogy a szarvasmarhák az életük nagy részét legeléssel töltik, és közben jelentős mennyiségű metánt bocsátanak ki.
„A tengeri alga, mint takarmánykiegészítő új lehetőséget nyújt a metánkibocsátás csökkentésére, különösen a legeltetett állatok esetében, így hozzájárulhat a fenntarthatóbb állattartáshoz, miközben kielégíti a globális húsigényt.”
Az amerikai tudósok a világon elsőként vizsgálták a tengeri alga hatását a szarvasmarhák metánkibocsátására. Érdekes, hogy csak most jutott el eddig a tudomány, hiszen korábbi kutatások már bizonyították, hogy az algakiegészítők meglehetősen hatékonyak a zárt takarmányozási rendszerekben, amelyekben összesen akár 82 százalékkal csökkenthetik a metánkibocsátást.
A kísérlet során két csoportra osztottak 24 szarvasmarhát: az egyik példányai tengeri algából készült takarmánykiegészítőt kaptak, míg a másik kontrollcsoportként szolgált. A 10 hétig tartó vizsgálat eredményei szerint az algával etetett szarvasmarhák metánkibocsátása közel 40 százalékkal csökkent, miközben az állatok egészsége és fejlődése nem károsodott.
A tengeri alga gazdag olyan vegyületekben, amelyek gátolják a szarvasmarhák gyomrában élő baktériumokat, így csökkentik a metánképződést.
A kutatók szerint a tengeri alga alapú kiegészítők szélesebb körű elterjesztése hozzájárulhat a legeltetés alapú állattartás környezeti hatásainak mérsékléséhez. Ez különösen fontos a klímaváltozás által leginkább érintett régiókban (az Egyesült Államokban például mintegy 64 millió szarvasmarhát tartanak), ahol milliók megélhetése függ a nagy léptékű legeltetéstől. A tanulmány új utat mutat a szarvasmarhatartás és a világ élelmiszerigényének fenntarthatóbbá tételére - írta a cikk.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A kukorica mikrobiológiai készítményeinek szerepe
2025.02.19.A mikrobiológiai készítmények élő gombákat vagy baktériumokat, illetve zöldalgákat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a talajegészségre és termesztett növényeinkre. Megvédik őket a gombakórokozóktól, feltárják a tápanyagokat, elősegítik a kultúrnövény fejlődését és ellenállóvá teszik a stresszhatásokkal szemben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AGRO.bio termékei milyen szerepet játszanak a bőven termő és egészséges, toxinmentes kukorica előállításában.
Tudományos érdekességek a baktériumkészítményekről
2025.02.18.A baktériumkészítményekben is találhatók helper (segítő) baktériumok, melyek a stresszkezelésben játszanak szerepet. Például, szárazság esetén képesek más baktériumtörzsek kolóniái köré nyálkaburkot, vagyis biofilmet képezni, megóvva a baktériumokat a kiszáradástól.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 172 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés