A tengeri ásványi anyagok komplexe bizonyítottan javítja a kalciumhoz és a foszforhoz való hozzáférhetőségét. Emellett fokozza a brojlercsirkék immunitását, optimalizálva a madarak és az állomány teljesítményét. Ez nyilvánvalóan kulcsfontosságú a brojlertenyésztésben, tekintettel az állategészségügy és a termelési költségek csökkentése körüli jelenlegi kihívásokra.

A megfelelő mennyiségű ásványi anyag biztosítása nagyon fontos az egészséges madarak és az optimális egységteljesítmény szempontjából. Fontos, hogy a brojlertenyésztés különböző szakaszaiban jól értékelt tápanyagszükségletekkel és rendelkezésre állással rendelkezzünk, például az aminosav-, az energia- és a rendelkezésre álló foszfor (avP-) szükségletek tekintetében.

A csökkentett elhullási arányt a megerősödött immunrendszerrel lehet elérni, amely erősebb bélgáttal rendelkezik, és hatékonyabban tud megbirkózni a kihívásokkal (Fotó: Pixabay)

Az avP-szükségletekkel együtt jár a kalcium (Ca) szükséglete, valamint a kalcium és az avP között fellépő kölcsönhatás. A Ca-avP és a Ca-phytát komplexek képződése erősen befolyásolja a takarmányozás hatékonyságát. A csökkentett elhullási arányt a megerősödött immunrendszerrel lehet elérni, amely erősebb bélgáttal rendelkezik, és hatékonyabban tud megbirkózni a kihívásokkal.

Metaanalízis

Az Izland partjainál betakarított Lithothamnionból származó tengeri ásványi anyag komplex Celtical hatásainak értékelésére metaanalízist végeztek. A termék 30% kalciumot, 5,5% magnéziumot és 72 egyéb ásványi anyagot tartalmaz. Az ásványi anyagok egyedülálló módon egy poliszacharid hidrogélben vannak megkötve.

Egy brojleregység teljesítményének összehasonlítására szolgáló univerzális módszer a baromfi-hatékonysági tényező, amely figyelembe veszi az élőképességet, a testtömeget, a takarmányhasznosítási arányt (FCR) és a növekedési időszakot. Ehhez a metaanalízishez hat lektorált tanulmányt választottak ki.

Az összes vizsgálatból két kezelést választottak ki:

  1. Egy kontrollkezelést, amely a Ca- és avP-szintek tekintetében az ipari szabványokhoz hasonló; és
  2. a tengeri ásványi anyag komplex kezelését, amely csökkentett Ca-szintet, de azonos avP-szintet és a benne lévő tengeri ásványi anyag komplexét tartalmazta.

A baromfi-hatékonysági tényezőt (PEF) valamennyi vizsgálat esetében kiszámították, és összehasonlították a kontrollkezeléssel. Ez 1,04%-os javulást eredményezett az élőképesség tekintetében, 35 grammos teljes testtömeg-növekedést és a takarmányhasznosítási arány (FCR) 4 pontos javulását. Amikor az eredményeket kombinálták a baromfi-hatékonysági tényező kiszámításához, ez a PEF 19,6 pontos, azaz 5,6%-os növekedését eredményezte.

Hatásmód

A PEF javulása az izlandi Lithothamnion kettős hatásmechanizmusával magyarázható. Először is, a Lithothamnion egyedülálló szerkezete, amelyben az ásványi anyagok poliszacharid hidrogélbe ágyazódnak, csökkenti a kalcium és a foszfor, valamint a fitát közötti kölcsönhatásokat. Ez mindkét ásványi anyag nagyobb biológiai hozzáférhetőségét eredményezi. Másodszor, a Lithothamnion a bélgát erősítésével fokozza a madarak immunrendszerét, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Összefoglalva, a metaanalízis kimutatta, hogy a Celtical tengeri ásványi anyag komplexe javítja a kalcium és a foszfor hozzáférhetőségét, és erősíti a brojlercsirkék immunrendszerét. Optimalizálva a madarak és az állomány teljesítményét, és a baromfi-hatékonysági tényező 5,6%-os javulását eredményezi.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás