A modern tápanyagellátás szerves részévé vált a lombtrágyázás. A helyesen megválasztott levéltrágya növeli a termés mennyiségét, jótékonyan hat a minőségére, fokozza az állomány egészségét. A szélsőséges időjárás viszont – jelen szezonban ismét az aszály – olyan stresszhatást válthat ki, ami korlátozza az eredményeket. Miért is tudunk lombtrágyával aszály okozta stresszt csökkenteni és tenni az aszály ellen?

  • Vízhiánynál a növény légzőnyílásai a víz védelmében lezárnak, ezzel csökkentve a párologtatást. Lezárt sztómák mellett a beérkező intenzív sugárzás károsítja a sejtszerveket (olyan hatású, mint a rák kialakulása). A tápanyagokat, elsősorban a makroelemeket, különösen a nitrogént a kifejlett levelekből elvonja, ezáltal lecsökken a fotoszintetizáló felület. Amikor megérkezik az eső vagy az öntözővíz, már csak csökkentett levélfelülettel tudja a szervesanyag-termelést újraindítani. Ennek újraépítése hosszabb időbe telik, főleg tápanyaghiány mellett.
  • A vízhiány első jele a lankadás (csökken a turgor), ami átmeneti vízhiány után vissza tud állni, nagyobb károsodás nélkül. A tartós szárazság viszont visszafordíthatatlan károsodáshoz vezet, ez a hervadás. A hervadás nyomán a gyökérszőrök elpusztulnak, a talaj és a növény között megszakad a kapcsolat. Minél jobban táplált a növény, annál később következik be a lankadás, majd a hervadás. A bőséges gyökértömeg, a jól átszőtt talaj növeli ezt a fajta stressztűrést, itt különösen a foszfor szerepét emeljük ki.
  • A vízhiány okozta tápanyag-átrendeződés különösen érzékennyé teszi a generatív szakaszt, visszafogott sejtosztódás, csökkent enzimaktivitás jellemzi. Termelői oldalon azt vesszük része, hogy rövid a kalász, kisebb a szemtelítettség, csökken a beltartalom. A fehérjeszintézis támogatására főleg a könnyen beépülő nitrogén pótlása kerül fókuszba.
  • A lombtrágyáknak az aszály ellen nem csak a generatív szakasz megalapozásában van jelentősége. Minden növényi kultúra akkor a legeredményesebb, ha nagy a fotoszintézisre képes levélfelülete. Ennek hatékony eszköze a levélpermet formában, könnyen felvehető tápanyagok kijuttatása. Még az szóba sem került, pedig sokszor a tápanyagdeficit egyik kritikus tényezője, hogy a gyökérzet nem képes felvenni a talajból az éppen szükséges tápanyagokat (abszolút vagy relatív hiány okán), ezzel szemben a levélpermet tápanyagai azonnal bekapcsolhatók.
  • Egy jól megválasztott lombtrágya növényvédelemmel kombinálva extra kijuttatási költséget nem jelent. Maga a levéltrágya költsége - jól időzített felhasználásban - igazoltan 10-20-szoros megtérülést jelent. Jelenleg a gabonafélék dömpingára visszafogja a mennyiségi termelést. Ebben a helyzetben a lombtrágyák célzott minőségjavítása, a malmi minőség elérése a jobb piaci pozícióért, valamint a korai aszálystressz leküzdése elengedhetetlen technológiává emeli a levéltrágyázást.

Az Agrováció Kft. hazai termékajánlata hazai gabonákra kidolgozva:

(x)

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás