A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2023-ban, ami 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 58 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 42 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 32, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek. Az Agrárközgazdasági Intézet "Mezőgazdasági gépek forgalma 2023. év" című kiadványát szemléztük.

A vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben történt vásárlás a mezőgazdasági gépek és eszközök piacán 2023-ban, ez 25 százalékkal maradt el a megelőző év forgalmától

A mezőgazdasági gépértékesítés alakulása

A magyarországi mezőgazdasági géppiacon erős felfelé ívelés volt tapasztalható 2023. év elejéig. Az aszály, majd az inputár-emelkedés okozta nehézségek ellenére 2022-ben a magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve töretlen maradt, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma elérte a 465 milliárd forintot, mellyel új rekord született. A mezőgazdasági géppiac ilyen mértékű bővülését – az áremelkedéseken túl – jelentősen befolyásolta a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázati lehetőség. A kifejezetten gépek, eszközök beszerzését célzó felhívások mellett az elmúlt években meghirdetett technológiafejlesztési pályázatok is lehetőséget adtak támogatott gépberuházásokra.

Annak ellenére, hogy 2023-ban helyreálltak az ellátási láncok, csökkentek a szállítási határidők, az agrárgéppiac számos kihívással – a terményárak csökkenése, a gyengülő finanszírozási lehetőségek – szembesült. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta tapasztalt dinamikus növekedése 2023 elején még tartott, melyhez nagymértékben hozzájárult a digitalizációt támogató pályázat kifutása. 2023. első negyedévben kimagasló forgalmat sikerült elérni mind a mezőgazdasági gépek, mind a pótalkatrészek piacán, a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom a 2022. I. negyedévi 82 milliárd forinttal szemben 110 milliárd forintban realizálódott.

Jelentős visszaesés kezdődött

A legnagyobb mértékű süllyedés a traktorok és a gabonakombájnok piacát érintette. A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett a gazdálkodás eredményessége is mindenképpen szükséges. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2023-ban, ez 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól.

Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékkal haladta meg a 2022. évi eladásokat.

A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő import beszerzésű és hazai gyártású mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 73 százalékát tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 57 százaléka.

A mezőgazdasági termelők a jelentős visszaesés ellenére továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ez a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 58 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 32, a gabonakombájnok pedig 14 százalékos részarányt képviseltek - írta az AKI anyaga.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás