A mikroelemek szerepe felértékelődött az utóbbi években a növénytermesztésben. Ennek oka, hogy az újabb fajták, hibridek nagy termésmennyiségre és kiváló minőségre vannak ki élezve, ezért szembetűnő pénzügyi eredményeket okoz a kismértékben jelenlevő gátló tényezők (mikroelemhiány, környezeti stressz) megszüntetése, illetve mérséklése.

Minőségileg kifogástalan szántóföldi és kertészeti végterméket biztonságosan előállítani csak a termelési tényezők tudatos alkalmazásával lehet. Ilyen tényező a tápanyag-gazdálkodás is, benne a mikroelem-visszapótlás, ami az agrotechnika fontos kiegészítő része. Megoldására célzottan a lombtrágyázás adja a legjobb lehetőséget. A lombtrágyázás megfelelő – például a FitoNatur termékcsaláddal - költségkímélő, gazdaságos és környezetbarát tápanyag-visszapótlási módszer, amely gyorsan megtérülő befektetés.

Hogy miért?

Mert a mikroelemek legalább akkora jelentőséggel bírnak a termesztés sikerességében, mint a makroelemek. Nézzünk meg néhány, a gyakorlatban is igazolt példát, hogy az egyes mikroelemek hiányos ellátása milyen tüneteket, és azok következményei milyen kárt okoznak.

A bór esszenciális mikroelem, melynek szerepe sokrétű. Elősegíti a tápelemek felvételét (a nitrogén- és foszforanyagcserében), szerepe van a szénhidrátok és egyéb asszimiláták (pl. a keményítő) szállításában és felhalmozásában, a gyökér- és a szállítószövetek kialakításában, valamint a virág- és termésképzésben egyaránt. Hiányában rossz kötődés, deformált levelek és a virágszervek elszáradása mutatkozik. További általános tünet a merisztéma normálistól eltérő növekedése és a gyökerek tenyészőcsúcsainak pusztulása.

Bórhiányra legérzékenyebb növények: repce, napraforgó, cukorrépa, sárgarépa, alma, körte, szamóca.

A vas a növényi légzésben, anyagcserében, fotoszintézisben, valamint a fehérjeképző folyamatokban nélkülözhetetlen mikroelem. Legnagyobb része a növények leveleiben, a színtestecskék közelében található.

Vashiány esetén a növény klorofiltartalma csökken és a fehérjeszintézis gátolttá válik. A hiány jellegzetes tünete a klorózis. A fiatal levelek érközei világosodnak, sárgulnak, míg az erek zöldek maradnak. Egyszikűeknél jellegzetes hosszanti levélcsíkozottság jelentkezik. Súlyos hiány esetén a levelek szinte teljesen kifehérednek és a levelek erezete sem különül el a levéllemez többi részének színétől. A sárga levél nem tud fotoszintézist folytatni, így az anyanövény számára felesleges terhet jelentenek ezen levelek, növényi részek táplálása.

Vashiányra érzékenyebb növények: kukorica, szója, rizs, gyümölcsök, szőlő, zöldségek, dísznövények.

A mangán a növények anyagcsere-folyamatainak enzimaktivátora. Alapvető szerepet játszik a fehérjeszintézisben, a citromsavciklusban és a fotoszintézisben, színeződésben. Hiánya először a fiatal leveleken jelentkezik érközi klorózis formájában. A hiányt a fiatal levelek egyenetlen (tigris foltossága) sárgulása, majd foltos pusztulása jelzi. Az egyszikűek közül a zab reagál legintenzívebben a mangán hiányára. Jellegzetes tünete az úgynevezett „szárazfoltosság”, mely tavasszal kezdődik a fiatal levelek piszkosszürke csíkosodásával, illetve foltosodásával, a levelek megtörésével.

Mangánhiányra legérzékenyebb növények: kalászosok (zab, árpa), olajos növények, burgonya, cukorrépa, gyökérzöldségek.

Réz hiányára a kalászosok nagyon érzékenyek, terméskieséssel reagálnak. Elsősorban magas mész- és humusztartalmú talajoknál nagy gyakoriságú. Tünete már a bokrosodás után jelentkezhet. A levélcsúcsok kifehérednek, a levelek keskenyek maradnak, bepödrődnek, lankadttá válik a növény. Kalászhányásnál jellemző tünete a rövidkalászúság, illetve a kalászvégek kifehéredése, magas a léha szemek aránya, jelentős termésveszteség mellett minőségromlást eredményezhet.

A réz felvételében kiemelt szerepet játszanak a természetes és természetazonos FitoNatur komplex megoldások.

Rézhiányra legérzékenyebb növények: kalászosok, kukorica, paradicsom, sárgarépa

A cink az élő szervezetek számára nélkülözhetetlen mikroelem. Szerepet játszik a magképződésben, gyökérnövekedésben, betegségekkel szembeni ellenállóságban. A cink hiánya a növények gátolt növekedését, a levelek rozettásodását, sárgásfehér-fehér klorózisát, valamint a virágok korai elrúgását eredményezi. Kukoricánál csődifferenciálódás zavarát eredményezi.

Cinkhiányra legérzékenyebb növények: kukorica, szója, alma, őszibarack, szőlő, komló

A molibdén a növények számára szintén létfontosságú átmeneti elem. A molibdénhiány hatására a pillangósoknál a nitrogénhiányhoz hasonló tünetek jelentkeznek, mert gátolt a szimbiotikus nitrogénfixálás, más növényekre jellemző tünetegyüttese a szürkészöld levél, a levélerek közötti klorózis, a középső és idősebb leveleken fellépő nekrózisok, valamint a generatív szakasz zavarai.

Molibdénhiányra legérzékenyebb növények: pillangósok, Beta-répák, repce, káposztafélék

A kijuttatott mikroelemek hatékonyságát nagymértékben befolyásolja a formulázás, hiszen a tápanyagok bejutását a növénybe és azon belüli hatékony mozgását, beépülését nem minden vegyületforma teszi lehetővé. A TIOSOL Kft., a FitoNatur termékcsalád gyártója, több mint három évtizedes hazai kutatás-fejlesztés eredményeként a fentebb felsorolt mikroelemeket termékein keresztül (pl. FitoNatur Huminart, FitoNatur B, FitoNatur Aktív, TIOSOL lombtrágya) közel 100 %-os hatékonysággal tudja a növényeknek átadni, hogy azok zavartalan, egészséges életműködést folytathassanak.

Amit szeretni fog bennünk, hogy a közepes és kisgazdálkodókat is rugalmasan tudjuk kiszolgálni!

Udvardi Norbert
In Vitro77 Kft.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Kreinbacher nagyköveti minősítést kapott a győri Apátúr Sörház

2024.07.20.

Győrben először a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonában lévő Apátúr Sörház nyerte el a Kreinbacher nagyköveti minősítést, és ezzel csatlakozott a Kreinbacher Ambassador Programhoz.

Kedvezményeket kapnak a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodók az eÁFA-rendszerben

2024.07.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is.

Egyszerre támogatják a méhek és a biodiverzitás megőrzését a mikorrhiza gombák

2024.07.19.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

A szokásosnál hosszabb lesz a magyar kajszibarack szezon

2024.07.19.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás