Jó hírekkel indul az augusztus a juh- és kecsketartóknak és tenyésztőknek. Augusztus 7-8-án bárányhúst népszerűsítő Bárány napokat tartanak, agrár- és turisztikai szereplőkkel megalakul a Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter, valamint a juhtenyésztők kétféle támogatást is igénybe vehetnek a közeljövőben.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utóbbi években 900 ezer-1,1 millióra tehető a magyar juhállomány,  A magyar vágójuh termelés döntő többsége, körülbelül évi 600-650 ezer bárány jut az exportpiacokra. Az agrárkormányzat a támogatáspolitikával az szeretné elérni, hogy növekedjen a juh- és kecsketartási kedv, valamint, hogy a más mezőgazdasági tevékenységre kevésbé alkalmas területeket kecsketartásra hasznosítsák. A juhállományt 1,2-1,5 milliósra szeretnék duzzasztani. Az ágazat megsegítésére ehhez anyaállatonként 1250 forint lehívható támogatás áll majd rendelekezésre, továbbá a juhtenyésztők is élhetnek azzal a napokban megjelenő pályázati lehetőséggel, amely 50 milliárd forintos keretet biztosít állattenyésztő telepek korszerűsítésére - olvastuk az AM honlapján.

Támogatások is növelik a juh- és kecsketartási kedvet (Fotó: Pixabay)

A juhász szakma ugyanakkor kihalóban van. Ez nehézséget jelent az ágazatban, ezért a szakképzésben is nagyobb figyelmet kívánnak fordítani a juhászképzésre.

Kukovics Sándor, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a spanyol INTEROVIC társ-szervezettel közösen nyertek uniós pályázatot "Bárány- és Kecskehús Promóciós Kampány" néven, mely program 2018-ban indult és 2020 végén záródik, de már pályáznak a folytatásra. A kampány részeként rendezik meg minden évben a kétnapos Bárány napokat, éttermekben, kiskereskedelmi láncok üzleteiben kóstoltatva bárányhúsból készült ételeket. Sikerként értékelte, hogy az induló évben 25, tavaly 56, idén több mint száz étterem csatlakozott az akcióhoz. A tapasztalatok szerint az, aki kóstolt már jól elkészített bárányhúst, az saját konyhájában is szívesen elkészíti ezeket az ételeket.

Kukovics Sándor beszélt arról is, hogy várhatóan októberben megalakul a Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter. Ebben a turizmus, a vendéglátás, az agrárium, valamint a kreatív ipar működik majd együtt kampányokban, hogy jobban kihasználják az ágazatok közötti gazdasági, promóciós és pályázati lehetőségeket. Hangsúlyozta, az alapvető cél, hogy a szezonális termékek közvetlenül, a lehető legrövidebb ellátási láncon keresztül jussanak el - a vendéglátás, a turizmus, a termelés és a táplálkozástudomány közreműködésével - a fogyasztókig. Az 1 főre jutó uniós átlagfogyasztás juhhúsból 1,9 kilogramm évente, míg a magyar 0,35-0,38 kilogramm az utóbbi években. A bárányok több mint 90 százalékát exportálják. Jelenleg 8100 nyilvántartott juhtartó van az ágazatban, és 3-4 ezer két állatnál többel rendelkező kecsketartó, amely 20-22 ezer család megélhetését biztosítja.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Gondok és lehetőségek is vannak a hazai burgonyatermesztésben

2025.07.16.

A hazai burgonyatermesztés szereplői május 30-án, a Nemzetközi Burgonya Napján találkoztak az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács (OBTT) szakmai rendezvényén

Hogyan érdemes a tárkonyt jól termeszteni?

2025.07.15.

A tárkony a mediterrán fűszereknél valamivel igényesebb, de a kertben nevelve szinte elpusztíthatatlan

Térképen jelezzük, hol számíthatunk kiadós esőre a hidegfrontból

2025.07.15.

A múlt héten hosszabb idő után jelentősebb csapadék hullott hazánk nagy részén. Azóta csak az északi tájakon fordultak elő záporok, zivatarok.

Félidőnél tart az aratás: biztatóak a számok, biztosított a kenyérellátás

2025.07.15.

A mezőgazdasági munkák javában zajlanak, az őszi árpa aratása befejeződött, a búza termésének több mint fele már a tárolókba került.

Az idei szárazság már a magyar GDP-növekedést fenyegeti, igyekeznek ellene a megoldást találni

2025.07.15.

Mivel május közepétől július elejéig az ország több részén lényegében nem volt csapadék, emiatt romlanak a magyar mezőgazdaság kilátásai.

Van remény és megoldás is a földibolhák elleni küzdelemben

2025.07.15.

Van remény és megoldás, ráadásul léteznek természetes módszerek is a földibolhák elleni védekezésre

Partnerhírek
Partner

Por helyett prémium: a Pöttinger Mergento tiszta takarmányt garantál a biotejhez

2025.07.14.

Gazdariportunkban egy olyan biogazdálkodót mutatunk be, aki közel 30 éve PÖTTINGER gépeket használ - nem véletlenül. Most a Mergento szállítószalagos rendképző előnyeit mutatja be a gyakorlatban.

Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 212 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás