Azt tervezi a Világbank, hogy azon országok, amelyek szén-dioxidban gazdag termékeket állítanak elő (vörös húsok, tejtermékek), a támogatásokat éghajlat-barátabb termékekre költhessék, például baromfira, gyümölcsre és zöldségre. Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint ez rendkívül radikális gondolat, ami túl nagy mértékben akar beleavatkozni a több évszázados, hagyományos mezőgazdasági folyamatokba, érintené a szarvasmarhatartás területét is.

A szakember a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában mondta el a kapcsolódó gondolatait, ezt az anyagot szemléztük.

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke elismerte, el kell gondolkodni azon, miként lehet az állatok előállításának az ökológiai lábnyomát csökkenteni

A kibocsátások részleteiről is beszélt a szakember

Az ágazatot rengeteg támadás éri, elsősorban a metánkibocsátás miatt - mondta az elnök. Egy percig nem lehet elfelejteni, hogy a szarvasmarhatartás a vidéki tájkép fenntartásában egy fontos tevékenységgel bíró tevékenység, elsősorban a gazdagabb legelőjű régióban - tette hozzá. 

Azt viszont elismerte, hogy azon valóban el kell gondolkodni, hogy miként lehet az állatok előállításának az ökológiai lábnyomát csökkenteni. Erre szerinte a korszerű mezőgazdaság rengeteg választ is ad. 

Mint mondta, jelentősen csökkent az elmúlt években az 1 kilogramm állati eredetű termékre jutó energia-, takarmányfelhasználás, sokkal hatékonyabbak a fajták és a technológiák, mint korábban. Éder Tamás úgy fogalmazott, jó irányba mennek. Ám lehet még tovább javítani a hatékonyságot.

https://www.youtube.com/watch?v=1UA2DXq0cqQ
Éder Tamás a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke beszélt a szarvasmarha ágazat kihívásairól és lehetőségeiről

Az élelmiszerek esetében az egyik legnagyobb ökológiai lábnyom a pazarlásból fakad - jelentette ki. Amennyiben ezen szignifikánsan lehetne csökkenteni, nagyot lépnénk előre azzal kapcsolatban, hogy általában csökkentsük is az élelmiszer előállításának és fogyasztásának az ökológiai lábnyomát. A szakember inkább ezen a kevésbé forradalmi irányon menne tovább, így kisebb konfliktussal nagyobb eredményt lehetne elérni - fogalmazott.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás