A termesztett növényeinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az áttelelő képletek számát, úgy az ezekből induló fertőzések erőssége is csökkenthető. A talajban áttelelő gombabetegségeket kémiai módszerrel nem tudjuk gyéríteni, ellenük különböző mikroorganizmusokat használhatunk. Különösen fontos kórokozók kalászosokban a fuzáriumfajok és kukoricában az aflatoxint termelő Aspergillusfajok, melyek egy új problémát jelentenek a termesztésben.

Európa nagy részén, így hazánkban is, az aflatoxinokat termelő Aspergilluspenészek sokáig csak raktári penészként voltak ismertek, mert az éghajlati viszonyok miatt azok a termőterületen csak elvétve idéztek elő aflatoxin-szennyezettséget. Az elmúlt évtizedben azonban a felmelegedés következtében az Aspergillusfertőződés és ennek következtében az aflatoxin-szennyeződés egyre nagyobb méreteket öltött a mediterrán országok mellett hazánkban is. Az első hazai, termőterületről származó, adatok az aflatoxinokat nagy mennyiségben termelő Aspergillusfertőződésekről 2010-ben láttak napvilágot, de azóta már számos más közép-európai országban is jelentették előfordulását. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb arányban fordultak elő aflatoxinnal szennyezett, hazánkban termesztett kukoricatételek a piacon, amelyek értékesítési gondokat okoztak. Abban az esetben, ha a penészfertőzés a generatív fázisban, azaz már a csőképződés megindulását követően következik be, a kémiai védekezés hatékonyságának lehetősége minimális. A fertőzések mértékét csak a talaj penészgomba-tartalmának mérséklésével lehet csökkenteni.

https://www.youtube.com/watch?v=l2vxeY2y8CM

A Bacillus subtilis baktériumfaj olyan antibiotikumokat termel, amelyek a talajból fertőző növényi kórokozók növekedését gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). A Bacillus subtilis ezen tulajdonságát nagyon jól használhatjuk többek között a fuzáriumfajok talajból történő fertőzésének csökkentésére kalászosokban és borsóban, az Aspergillusfajok visszaszorítására kukoricában, a gyökérfekély visszaszorítására cukorrépában és a verticílliumos tőrothadás ellen kertészeti kultúrákban (dinnye, paprika, paradicsom). Az Amalgerol® Protect Pack gyűjtőcsomag azAmalgerol® növénykondicionáló készítmény (2*10 liter) + 2 liter Bacillus subtilis-t tartalmazó Talajőr® összecsomagolásából áll. Az Amalgerol®  tápanyagot és életteret biztosít a Bacillus subtilis baktériumok számára, amelyek az Amalgerol® hatására erőteljes szaporodásnak indulnak. Az így felszaporodott Bacillus subtilis gyéríti a talajban áttelelő fertőző gombák képleteit és így csökkenti a következő fertőzések erősségét.

A Talajőr®baktérium spórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák nagyon ellenállók, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktériumtermék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is.

https://www.youtube.com/watch?v=g0QU8obWFPE

Az Amalgerol® Protect Pack és a Talajőr® kijuttatható a vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra permetezve, ebben az esetben keverhető folyékony műtrágyákkal. Sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, a kijuttatás utáni eső, vagy öntözés segíti a készítmények bejutását az aktív gyökérrendszerhez. A készítmények kijuttathatók vetés után, kelés előtti gyomirtásokkal egy menetben vagy a kikelt növény korai fejlettségi stádiumában is. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási kényszer, néhány hétig a spórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén, de a hatás kifejtéséhez bemosó csapadék szükséges. Az Amalgerol® Protect Pack baktériumölő szerekkel nem keverhető.

A Talajőr® mikrobiológiai készítmény felhasználása az Agrár-ökológia Programban 2 pontot jelent, az Amalgerol® pedig növénykondicionáló készítmény, melynek felhasználása az Agrár-ökológia Programban 1 pontot ér.

(x)

További híreink

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Kreinbacher nagyköveti minősítést kapott a győri Apátúr Sörház

2024.07.20.

Győrben először a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonában lévő Apátúr Sörház nyerte el a Kreinbacher nagyköveti minősítést, és ezzel csatlakozott a Kreinbacher Ambassador Programhoz.

Kedvezményeket kapnak a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodók az eÁFA-rendszerben

2024.07.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is.

Egyszerre támogatják a méhek és a biodiverzitás megőrzését a mikorrhiza gombák

2024.07.19.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

A szokásosnál hosszabb lesz a magyar kajszibarack szezon

2024.07.19.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás