Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. A fejlesztés indoka között felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon a csökkenő borfogyasztás miatt felhalmozódó szőlőkincs parlagon hagyása helyett a gyümölcs új felhasználását kívánják népszerűsíteni.

A baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel közölte, hogy a gazdasági társaság és a PTE alkotta alkotta konzorcium a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz keretéből elnyert közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.

Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. - Fotó:  Csortos Szabolcs, PTE
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. - Fotó:  Csortos Szabolcs, PTE

A projekt eredményeként a szakemberek Magyarországon elsőként fejlesztettek ki innovatív technológiák segítségével szőlőalapú gintermékeket, amelyek a projekt már el is érték a forgalomba hozatali minőséget.

A fejlesztés indoka között felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon a csökkenő borfogyasztás miatt felhalmozódó szőlőkincs parlagon hagyása helyett a gyümölcs új felhasználását kívánják népszerűsíteni.

A projekt eredményeként egy olyan technológiai megoldás és termékcsalád született, amellyel nagy szőlőmennyiségek alternatív módon használhatók fel, így segítve elő az elmúlt évek során egyre inkább megjelenő eladatlan bormennyiségek problémájának megoldását.

Annak érdekében, hogy a szőlőből új, extra illatos gintermékek készülhessenek, a projekt során több innovatív technológia alkalmazását is vizsgálták, végül kidolgoztak egy komplex sort, melynek egyik fő eleme a pH-csökkentés.

Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálták a lehetséges gin fűszereket is, a szőlő egyéb részeinek - így a szőlővirág, a levél, a bogyó és a magok - fűszerként való alkalmazását, amire nem volt még példa a korábbi hazai és nemzetközi gyakorlatban és szakirodalomban. Széleskörű kutatást végeztek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére - írták.

Így állt össze az ígéretes projekt

A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, a Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosította.

A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát hajtották végre, összehasonlították a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat gin alapanyagként.

A projekt eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalmi minőségű gin - zöld, piros és pink - és az előállításukhoz szükséges gintechnológia jött létre - olvasható a közleményben.

Sajtótájékoztató a gintermékek létrehozásáról szóló projekt zárásakor - Fotó:  Csortos Szabolcs, PTE
Sajtótájékoztató a gintermékek létrehozásáról szóló projekt zárásakor - Fotó:  Csortos Szabolcs, PTE

A francia kapcsolat és a termékelőállítás

A francia Les Grands Chais e France (GCF) cégcsoporthoz tartozó, 1990-ben Bonyhádon alapított, javarészt exportra termelő Danubiana Kft. közölte, hogy a projekt révén megszületett gin-előállítási technológia szellemi tulajdonát meg kívánják őrizni, a termékeket pedig saját márkanév alatt, közvetlenül a fogyasztókhoz juttatják majd el.

Rövid távon a hazai piacon - kezdetben ezer palack értékesítésével - jelennek meg, de a későbbekben nemzetközi szinten is megismertetnék a termékeiket a fogyasztókkal.

A Danubiana Kft. kezdetben folyóborok felvásárlásával, feldolgozásával és exportjával foglalkozott, majd tevékenységi körét kibővítette szőlőfelvásárlással és bérfeldolgozással is. A cég fő tevékenysége jelenleg a tolnai és mátrai borvidékeken való bortermelés és -kereskedelem. A vállalat feldolgozóüzemei a környező borvidékek termését hasznosítják: gyöngyösi pincészetük a mátrai és bükki borvidék, míg a bonyhádi központ a tolnai, szekszárdi, pécsi, villányi és balatonboglári termőterületek szőlőit dolgozza fel.

A vállalat jelenleg több mint 400 magyar termelővel áll kapcsolatban és évente mintegy 13 millió liter bort értékesít, mind belföldi, mind exportpiacokon.

A cég a jövőt illetően közölte, hogy mindkét telephelyén folyamatos beruházásokkal biztosítja a feldolgozóüzemek fejlesztését, a tárolókapacitás növelését és az energiahatékonyság javítását, várakozásaik szerint szerint 2025-ben a forgalmuk növekedni fog az egy évvel korábbihoz képest.

A mintegy 60 embert foglalkoztató, túlnyomórészt exportra termelő társaság 2024-ben 16,99 millió euró nettó árbevétel mellett 429 ezer euró adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 15,64 millió euró bevételt és 1,62 millió euró profitot szerzett - írták.

További részleteket a Danubiana Kft. oldalán itt és a PTE oldalán, ezen a hivatkozáson lehet elolvasni.

Megosztás

További híreink

A hazánkban őshonos lódarázs is nagyon ijesztő, hát még az ázsiai fajtatársa!

2025.06.22.

Az agresszív és emberre is veszélyes ázsiai lódarázs első magyarországi megjelenésének híre nem véletlenül járta be futótűzként a hazai sajtót. Bár ez az invazív faj 2004-ben mindössze néhány szállítmányozással behurcolt anyával indult el európai hódító útjára, mára olyan mértékben elszaporodott, hogy egyes francia városokban a méhészkedést szinte teljesen ellehetetlenítette.

Elképedés a világpiacon: Brazília mostantól védőoltás nélkül is mentessé vált a száj- és körömfájástól

2025.06.22.

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) elismerte Brazíliát – a világ vezető marhahúsexportőrét – mint olyan országot, amely száj- és körömfájástól mentes státusszal rendelkezik, oltás alkalmazása nélkül. Ezt egy brazil hivatalos személy és a nemzetközi szervezet szóvivője közölte.

725 kilónyi őshonos halat mentettek meg a Tiszában – közel két tonna inváziósat távolítva el a vízterületről

2025.06.22.

Újabb drámai halmentés zajlott a Tiszán: több mázsa őshonos halat sikerült megóvni, miközben tonnányi inváziós fajt távolítottak el a vízből.

A légy, ami pillanatok alatt romba dönthet egy egész gazdaságot

2025.06.22.

Egy igen tanulságos emlék felidézésével kezdte írását a téma avatott szakértője, Joao Pereira állatorvos, kereskedelmi alelnök (EMEA / APAC régiók), ügyfélélmény-szakértő (milkrite | InterPuls). Az idei húsvétkor egy autós utazáson vett részt – olyan volt, mintha egy európai regény fejezetein keresztül haladt volna: Prága, Brno, Bécs.

Hat olyan fűszernövény, amely meghálálja a visszametszést – jobban fejlődik tőle

2025.06.22.

Tegyük fel, hogy elkészült a kedvenc receptje, és kiszalad a fűszerkertbe egy kis friss zöldfűszerért – de csak megnyúlt, kókadt hajtásokat talál ott, ahol korábban egészséges növények voltak. Ez a kép elkerülhető, ha a növényeket már fiatal korban, néhány valódi levélpár megjelenése után, és később is rendszeresen visszametszi.

Vigyázat! Nem minden szamóca, ami annak látszik!

2025.06.21.

Bár az indiai szamóca (Potentilla indica) vonzó, élénk piros bogyóival könnyen megtéveszti a szemlélőt, messze áll attól, hogy a kertek finom gyümölcse legyen.

Partnerhírek
Partner

A földnek ára, a termőtalajnak értéke van

2025.06.19.

A nyári aratások után talajaink víz- és tápanyagtartalmának megőrzése vagy növelése kulcsfontosságú az őszi vetések sikerességének érdekében.

Partner

Advanta Seeds × K-Adriatica: Partnerség, ami átformálhatja az európai vetőmagpiacot

2025.06.18.

Az Advanta Seeds új stratégiai együttműködésre lépett a K-Adriatica-val, hogy tovább erősítse az európai termékkínálatát.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 212 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás