Hirdetés
Számítógép vezérelte tartályokban készül a vágásmentes, ártatlan hús
Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett sertéshús előállítását. Ha a technológia uniós jóváhagyást kap, nagy tartályokban, számítógépek vezérelte módszerrel készülhet a karaj. Laura Gertenbach, az Innocent Meat társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a húsfeldolgozókra nehezedő árnyomást ezzel a technológiával lehet csökkenteni. Így kivédhető a nagy vágóhidak magasabb vágási árai és a szupermarketek alacsony árai közötti árrés szűkülése miatti veszteség.
Laura Gertenbach alapító- és vezérigazgató-társával, Patrick Nonnenmacherrel olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel a húsfeldolgozók a vágóhidaktól függetlenül, házon belül létrehozhatják az alapanyagot. „Meg akarjuk szüntetni a mezőgazdaságra való támaszkodást, és lehetőséget adunk az élelmiszer-előállítóknak arra, hogy a saját gyárukban állítsanak elő tiszta alapanyagot.” A duó startup vállalkozása, az Innocent Meat automatizált, végpontok közötti tiszta hústermelő rendszert készít. Lényegében „tiszta húst kínálunk szolgáltatásként” - közölte a vezérigazgató.
A FoodNavigator cikkét a Magyar mezőgazdaság szemlézte, eszerint az Innocent Meat bioreaktorokat, sejtközegeket és növekedési faktorokat biztosít a húsüzemek számára, és hozzáférést biztosít a mesterséges intelligencián alapuló szoftvereihez. Az ügyfeleknek nem kell tudósokat vagy szoftverfejlesztőket bérelniük: “csak betakarítják a húst, és ennyi.”
Hirdetés
Az első hús a sertésé
Elsőként a termesztett sertéshúsra, különösen a darált sertéshúsra összpontosítanak, mert Európában ebből fogy a legtöbb – közölte a vezérigazgató. „A termelők a megművelt darált sertéshúst értékesíthetik úgy, ahogy „betakarítják”, vagy kolbásszá, hamburgerré dolgozhatják fel.” Hosszú távon a plug-and-play megoldás nem korlátozódik a sertéshúsra. Másik hús előállításához mindössze a sejtvonalat kell megváltoztatni, a biológiai folyamat ugyanaz marad.
Bármilyen húst előállíthatnak amit csak akarnak. Ám mi darált sertéshússal kezdtük. A becsléseink szerint a sejtalapú hús költségeinek 90 százalékát a növekedési faktorok adják. Ezek hagyományosan orvosi termékek. Az orvosiparnak pedig nincs szüksége olyan nagy mennyiségű növekedési faktorra, mint a húsiparnak - mondta Gertenbach.
Növényi faktorok fejlesztése
A költségek csökkentése érdekében az Innocent Meat saját növényi növekedési faktorokat fejleszt. Noha a vezérigazgató nem árulta el, hogy mely növényi fehérjéket használják, annyit azonban igen, hogy a növénytermesztés ilyen célú átállítása viszonylag egyszerű lenne. A költségeket emellett egy német mérnöki vállalkozással közösen kifejlesztett szűrési technológiával is csökkenteni akarják. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tétel elkészülte után nem minden sejtet dobnának ki. A startup továbbá saját módszert is kifejlesztett az állványok „nagyon költséghatékony módon” történő előállítására is. A technológia elterjedésének egyik fő gátja a szabályozás, mivel sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezett a laboratóriumban előállított hús fogyasztása. Eddig egyedül a Just Eat nevű cég labor-csirkehúsát engedélyezték – azt is csak Szingapúrban. Tehát a forgalomba hozatal előtt az Innocent Meat-nek is meg kell kapnia az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jóváhagyását.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kétszer ad, aki gyorsan ad
El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.
Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok
A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatFurmint, hárslevelű minőségi borszőlő eladó Szerencsen
175 HUF
Solis 20 szervós kis traktor
Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés