Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett sertéshús előállítását. Ha a technológia uniós jóváhagyást kap, nagy tartályokban, számítógépek vezérelte módszerrel készülhet a karaj. Laura Gertenbach, az Innocent Meat társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a húsfeldolgozókra nehezedő árnyomást ezzel a technológiával lehet csökkenteni. Így kivédhető a nagy vágóhidak magasabb vágási árai és a szupermarketek alacsony árai közötti árrés szűkülése miatti veszteség.

Laura Gertenbach alapító- és vezérigazgató-társával, Patrick Nonnenmacherrel olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel a húsfeldolgozók a vágóhidaktól függetlenül, házon belül létrehozhatják az alapanyagot. „Meg akarjuk szüntetni a mezőgazdaságra való támaszkodást, és lehetőséget adunk az élelmiszer-előállítóknak arra, hogy a saját gyárukban állítsanak elő tiszta alapanyagot.” A duó startup vállalkozása, az Innocent Meat automatizált, végpontok közötti tiszta hústermelő rendszert készít. Lényegében „tiszta húst kínálunk szolgáltatásként” - közölte a vezérigazgató.

Egy német startup olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a hagyományos húsfeldolgozók számára termesztett hús előállítását - képünk illusztráció

A FoodNavigator cikkét a Magyar mezőgazdaság szemlézte, eszerint az Innocent Meat bioreaktorokat, sejtközegeket és növekedési faktorokat biztosít a húsüzemek számára, és hozzáférést biztosít a mesterséges intelligencián alapuló szoftvereihez. Az ügyfeleknek nem kell tudósokat vagy szoftverfejlesztőket bérelniük: “csak betakarítják a húst, és ennyi.”

Az első hús a sertésé

Elsőként a termesztett sertéshúsra, különösen a darált sertéshúsra összpontosítanak, mert Európában ebből fogy a legtöbb – közölte a vezérigazgató. „A termelők a megművelt darált sertéshúst értékesíthetik úgy, ahogy „betakarítják”, vagy kolbásszá, hamburgerré dolgozhatják fel.” Hosszú távon a plug-and-play megoldás nem korlátozódik a sertéshúsra. Másik hús előállításához mindössze a sejtvonalat kell megváltoztatni, a biológiai folyamat ugyanaz marad.

Bármilyen húst előállíthatnak amit csak akarnak. Ám mi darált sertéshússal kezdtük. A becsléseink szerint a sejtalapú hús költségeinek 90 százalékát a növekedési faktorok adják. Ezek hagyományosan orvosi termékek. Az orvosiparnak pedig nincs szüksége olyan nagy mennyiségű növekedési faktorra, mint a húsiparnak - mondta Gertenbach.

Növényi faktorok fejlesztése

A költségek csökkentése érdekében az Innocent Meat saját növényi növekedési faktorokat fejleszt. Noha a vezérigazgató nem árulta el, hogy mely növényi fehérjéket használják, annyit azonban igen, hogy a növénytermesztés ilyen célú átállítása viszonylag egyszerű lenne. A költségeket emellett egy német mérnöki vállalkozással közösen kifejlesztett szűrési technológiával is csökkenteni akarják. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tétel elkészülte után nem minden sejtet dobnának ki. A startup továbbá saját módszert is kifejlesztett az állványok „nagyon költséghatékony módon” történő előállítására is. A technológia elterjedésének egyik fő gátja a szabályozás, mivel sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezett a laboratóriumban előállított hús fogyasztása. Eddig egyedül a Just Eat nevű cég labor-csirkehúsát engedélyezték – azt is csak Szingapúrban. Tehát a forgalomba hozatal előtt az Innocent Meat-nek is meg kell kapnia az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jóváhagyását.

Megosztás

További híreink

Hogy kikerülhessen a tábla a kertre: PATKÁNYMENTES ÖVEZET!

2024.09.20.

Elege van abból, hogy a rágcsálók tönkreteszik értékes termékeit és virágait? Most nyolc olyan eljárást ismertetünk, amelyek révén különösebb erőfeszítés nélkül patkánymentes övezetté tehető a kert!

Újabb árucikkekkel bővítette lejárati útmutatóját a Nébih

2024.09.20.

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója

A hirtelen jött esők mindent megváltoztattak, de hogyan alakul a termés minősége?

2024.09.20.

Az elmúlt tíz napban jelentős mennyiségű csapadék hullott országszerte, ami alaposan átnedvesítette a talaj felső rétegeit. Bár az időjárás a múlt héten hűvösebb volt, most visszatért a meleg, ami kedvező feltételeket teremt a mezőgazdasági munkákhoz. Az őszi káposztarepce vetése és kelése, valamint a nyári kapásnövények betakarítása is optimális körülmények között zajlik. A napos, száraz időjárás elősegíti a munkálatokat, így a gazdák hatékonyabban tudják folytatni a betakarítást.

Kedden újra fordulat áll be az időjárásunkban

2024.09.20.

A következő hét nap időjárása változatos arcát mutatja, a napos, száraz időtől kezdve az esős, felhős napokig minden megtalálható lesz. A hét elején még zavartalan napsütés várható, azonban a hét közepétől változékonyabbra fordul az idő, helyenként záporokkal és élénk széllel. Nézzük, mire számíthatunk naponta!

A talajvédelem új korszaka: 3 millió hektáron indul talajkímélő gazdálkodás

2024.09.20.

Hazánk vállalta, hogy 2023-ra legalább 1 millió hektáron alkalmaznak talajkímélő gazdálkodást, azonban a termelők összesen 3 millió hektáron vállalták a talajvédelmi szempontok érvényesítését.

Közös az EU-s és a magyar érdek: az európai mezőgazdaság erősítéséről tárgyaltak Budapesten

2024.09.20.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett szeptember 5-6-i budapesti KAP Konferencián a Közös Agrárpolitika volt a fő téma.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás