Jócskán meghaladja az eltartóképességet a hazai nagyvadállomány, elszaporodtak ugyanis a szarvasok és a vaddisznók. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet professzora elmondta, hogy a jelenség egész Európában megfigyelhető. Dr. Heltai Miklós hozzátette, hogy a vaddisznók esetében csak részlegesen lehet beszélni a túlszaporodásról, ugyanis az afrikai sertéspestis miatt apadt az állomány. 

A szakértő úgy fogalmazott, hogy állománygyérítésre lesz szükség idehaza, amiről a budapesti Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) nemzetközi kiállításon tárgyaltak is az érintett felek - számolt be róla a Trend FM oldala. Heltai Miklós arról is beszélt, hogy a probléma nem a vadak létszámával van, hanem az általuk okozott károkkal, amelyeket a gazdálkodók szenvednek el azáltal, hogy az állatoknak egyre nagyobb területre van szükségük. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédet mond Záhonyban 2024. február 9-én: meglehetősen vegyes érzelmeket váltott ki a nyilatkozata az érdekeltekből a vadkárok kezeléséről - Fotó: MTI/Balázs Attila

Vadkár, NAK és vélemények

Azt már a Nimród weboldalán olvastuk, hogy tavaly december elején jutott a tudomásukra, hogy pénzbehajtó céget alapít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a vadkárügyek átvállalására. Közölték a hozzájuk eljuttatott, 2023. december 29-én megjelent közleményt.

Meglehetősen vegyes érzelmeket váltott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökének nyilatkozata az érdekeltekből a vadkárok kezeléséről. A NAK elnökének nyilatkozata egy elég ködösnek tűnő elképzelést vázol fel, mely szerint a NAK által létrehozott cég „mediátorként” kívánja koordinálni a vadkárok megtérítését a vadászatra jogosult és a vadkárral érintett gazdálkodó között. 

A NAK elnökének érvelése szerint „A vadkár megtérítését a termelők a vadászatra jogosultakon nem, vagy csak nagyon nehezen, illetve hosszú idő alatt tudják érvényesíteni. Az agrárkamara ezért céget alapít, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek érvényesítését, az érintettek így minél hamarabb hozzájuthatnak az őket megillető pénzhez.” Tenné mindezt a termelők érdekeinek hatékonyabb érvényesítése érdekében úgy, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók megalapozott vadkárköveteléseit, és lefolytassa a vadásztársaságokkal az eljárásokat - fogalmaztak.

Érvelését meg nem jelölt forrásból származó – a lap álláspontja szerint nem teljesen megalapozott – adatokkal igyekszik alátámasztani, hangulatot keltve a vadászokkal szemben.

Ezeket kérdezte a Nimród szakembercsapata

Vajon miből gondolja Győrffy Balázs, a NAK elnöke, hogy egy általa létrehozott cég alkalmazottai hatékonyabban tudják képviselni a termelők érdekeit, mint maguk a termelők? Vajon miből gondolja a NAK elnöke, hogy az újonnan alapítandó cég – melynek a hatályos polgári perrendtartás szerint nincs jogi képviseleti jogosultsága – által indított polgári perben gyorsabban születik jogerős bírósági ítélet, mint jelenleg? Esetleg azt is feltételezi a NAK elnöke, hogy egy harmadik szervezet – egyébként indokolatlan – bevonása ezekbe az eljárásokba olcsóbbá teszi az igényérvényesítést?

Még lehetne sorolni a kérdéseket, amelyek megalapozott aggályokat kelthetnek a nyilatkozatban vázolt elképzelés megvalósításával kapcsolatban. Ráadásul a vadászati törvény elég részletesen és nem feltétlen vadászbarát módon szabályozza a vadkárok megtérítését, a felek jogait és kötelezettségeit - írták.

A nyilatkozatban foglaltakkal szemben a Somogy vármegyei Vadgazdálkodási Tanács egy ülésen deklarálta, hogy három vadfaj, az őz, a dám és a vaddisznó létszáma az elmúlt években jelentősen csökkent. A szakmai fórum tényként azt is megállapította, hogy a tavalyi évben kifizetett mezőgazdasági vadkár összege – az extrém magas terményárak ellenére – a 10 évvel ezelőtt kifizetett összeggel azonos, amikor a terményárak a tavalyinak csupán harmadát tették ki. Somogy az országban a vadkárok tekintetében előkelő helyen áll, ennek ellenére a vadkárperek száma Somogyban elenyésző, a gazdák és a jogosultak között példaértékű együttműködés és konszenzus alakult ki - közölték.

Mindenekelőtt ezért azt kérték a tagszervezeteiktől, hogy higgadtan, a hatályos szabályozás szem előtt tartásával kezeljék a vadkárok megtérítésével kapcsolatos ügyeket, és amennyiben ezzel kapcsolatos kérdésük lenne, a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége akár igazságügyi vadászati szakértői háttér bevonásával is áll a rendelkezésükre - írta a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége nevében Meiszterics János elnök, Dr. Makai Lajos elnökségi tag és Dr. Kemenszky Péter fővadász.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás