A szaruszabályozás alapos ismereteket igényel, többek között a lóanatómia és a fémmegmunkálás területén. Ormándi Zsolt, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnöke osztott meg részleteket és fontos tudnivalókat a mesterségről. A lovat körmölni kell, a szaruszabályozás elengedhetetlen egy ló életében. Ez vagy úgy történik, mint az elvadult házilovak esetében, ahol természetes úton kopik, törik a pata, vagy pedig megkörmölik az állatot.

A patkolókovács a szaruszabályozással egyensúlyi állapot elérésére törekszik a lovak lábvégén és ezáltal az egész lovon, szükség esetén pedig patkót használ ennek az állapotnak a fenntartására, valamint a ló munkájának támogatására - fogalmazott Ormándi Zsolt, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnöke a NAK anyagában. 

A patkolókovács a szaruszabályozással egyensúlyi állapot elérésére törekszik a lovak lábvégén és ezáltal az egész lovon, szükség esetén pedig patkót használ ennek az állapotnak a fenntartására, valamint a ló munkájának támogatására

Fontos megértenünk, hogy nem a lovaknak van szükségük a patkóra, hanem nekünk embereknek, hiszen mi támasztunk olyan követelményeket a lovak felé, amelyeknek a teljesítéséhez segítség lehet a patkó. A segítségen van a hangsúly. Akkor van szükség a patkóra, ha az funkciójában (szarutok védelme, csúszásgátlás, ortopéd) segíti a lovat feladata elvégzésében vagy biztosítja jólétét.

Miben különbözik egy munkaló és egy sportló ellátása?

Nincs különbség abban, hogy a munka megkezdése előtt meg kell vizsgálnunk a lovat állásban, majd fel kell vezetni lépésben, ügetésben, hogy láthatóvá váljanak a mozgásbéli szabálytalanságok. A talajfogás, terhelés és a lebegő fázis elemzése történik ilyenkor. A szakember egészében is vizsgálja az összképet, a ló izomzatát, kondícióját, hogy sérülés, látható elváltozás található-e rajta. Ezek alapján állapítja meg a szükséges korrekciós intézkedéseket. 

Érdemes a lovast, edzőt, a lótartót is kikérdeznie a tartási körülményekről, és hogy a ló milyen talajon és mennyit dolgozik. Ezek ismeretében dönt a szakember arról, hogy milyen eszközökkel tudja támogatni a ló munkavégzését. 

Egy munkalónál (pl. szántóföldi, erdészeti munka) fontos a csúszásgátlás, a szarutok kopás elleni védelme, vagy a stabilabb talajfogás segítése (pl. vontatásnál). Egy sportlónál a szakágnak és a szezonnak (pihenőidő vagy versenyszezon) megfelelően kell végig gondolni a szabályozás mikéntjét, patkó felhelyezését.

Amennyiben a lónak valamilyen egészségügyi problémája van, érdemes a patkolókovácsnak állatorvossal együtt dolgoznia a legjobb eredmény elérése érdekében.

Minden esetben szükség van állatorvosra?

Panasz esetén feltétlenül, egyébiránt pedig a megfelelően képzett patkolókovács képes a ló és lovas igényeinek megfelelő ellátásra, hiszen a szakmai képzés igen széleskörű, nem csak a fém megmunkálását tanulják meg, hanem anatómiai, etológiai, járványtani és belgyógyászati ismeretekkel is gazdagodnak a hallgatók. Az oktatók a hazai állatorvosképzésben is részt vesznek.

Mit kell tudni a most induló képzésről?

2023-ban a szakképzés visszakerült az Állatorvostudományi Egyetemhez, ami a képzés és vizsgáztatás magas színvonalát is garantálja. 2024 februárjában ismét indult a kurzus. A helyszínt a Lógyógyászati Tanszék és Klinika biztosítja, ami tanműhelyével, az elméleti és gyakorlati képzésnek helyet adó tantermekkel a legideálisabb a feladatra az országban.

A jelentkezéskor feltételként tűztük, hogy a jelölt már rendelkezzen valamilyen lovas szakmai végzettséggel, ugyanis a ló nem egy munkadarab, egy érző élőlényről van szó, akivel tudni kell bánni a folyamat során.

Miért lehet jobb választás egy végzett szakember? Nem elégséges, ha 6-8 hetente hívunk lovunkhoz valakit, aki eddig is ellátta a feladatot?

Ugyanúgy kellene tekinteni erre, mint hogy végzettséggel rendelkező állatorvost hívunk állatainkhoz. A lovak nagyon toleráns lények, nagyon sokáig kompenzálják az elrontott dolgokat. A helyesen és a helytelenül végzett pataszabályozásról is elmondható, hogy rövid időtávban szinte láthatatlan a különbség, de hosszú távon már van jelentősége a jól végzett munkának. Tehát ha hosszú távon rosszul dolgozik valaki, az azzal járhat, hogy a ló idejekorán válik használhatatlanná. Igaz a fordítottja is: ha hibás lábállás vagy pataproblémák esetén hosszú távon sikeres a korrekció és a ló folyamatos kontroll alatt kapja vissza az egyensúlyát, akkor egészségi és jóléti állapota javul, hasznos élettartama megnő.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az általánosan elterjedt 6-8 hetes időköz már picit soknak számít, az egyensúlyi állapot nagyjából a pataszabályozást követő negyedik hétig tartható, azaz optimális esetben 4-6 hetente találkozna a patkolókovács a lóval.

Egy USA-ban készült felmérés során két hasonló adottságú istállóban mérték fel a patkolásra költött források és a versenyeredményekből származó bevételek viszonyát. Nem meglepő módon, ahol többet költöttek a kovácsra, ott a galopplovak teljesítménye megnőtt, így pénznyereményeiket összeszámítva kiderült, hogy a jó szakember szolgáltatásának igénybevétele pénzben mérhető, hosszú távú és jó befektetés, ami az állatok jólétéhez is nagyban hozzájárul.

Mit csináljanak azok a tulajdonosok, akik nem a Közép-magyarországi régióban vannak? 

Jó szakembert manapság már nem könnyű találni. Szakképzett patkolókovácsokkal biztosított az országos lefedettség. Azon szakképzett patkolókovácsok elérhetőségei, akik a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének tagjai, megtalálhatóak a MAPE Kovácskereső aloldalán.

Mik az Egyesület szakmai tervei a jövőre nézve?

Természetesen az, hogy a tanulók és a gyakorló szakemberek számára minél aktuálisabb szakmai ismereteket adhassunk át, lehetőséget biztosítsunk nemzetközileg elismert szakemberekkel, illetve más szakterületről érkező oktatókkal, különösképp állatorvosokkal történő találkozásra, tudásátadásra. Hosszú távú céljaink közt szerepel a szakma presztízsének emelése, ehhez keressük a társszervezetek támogatását - mondta Ormándi Zsolt, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnöke.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás