Mi történne, ha a glifozát már nem lenne elérhető? Az Aimpoint Research új jelentése erre ad választ. Bár az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala biztonságosnak minősítette, a széles körben használt gyomirtó szer továbbra is vitákat vált ki. Az Aimpoint jelentése azonban megállapítja, hogy a glifozát kivonása a piacról jelentős következményekkel járna az amerikai gazdákra és a gazdaságra.

A glifozát a legszélesebb körben használt gyomirtó szer az Egyesült Államokban – a kukorica, szójabab és gyapot hektárjainak átlagosan 87%-án használják. Hatékony, költséghatékony gyomirtó eszköznek bizonyult, amely lehetővé tette a gazdálkodók számára, hogy évről évre további több millió hektáron alkalmazzanak olyan természetvédelmi gyakorlatokat, amelyek csökkentik az üzemanyag-felhasználást és a CO2-kibocsátást.

A glifozát a legszélesebb körben használt gyomirtó szer az Egyesült Államokban – a kukorica, szójabab és gyapot hektárjainak átlagosan 87%-án használják. (Fotó: Pixabay)

Visszafordított fenntarthatóság

„Bár a piacok alkalmazkodnának egy glifozát nélküli világhoz, ez jelentős gazdasági költséget jelentene a gazdálkodóknak, és az üvegházhatású gázok gyors felszabadulását okozná, ami visszafordítaná az évtizedek óta elért természetvédelmi és fenntarthatósági eredményeket" – mondta Gregg Doud, az Aimpoint Research vezető közgazdásza.

Az Aimpoint arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát mint mezőgazdasági eszköz megszüntetése a gyomirtás céljából végzett talajművelés növekedéséhez vezetne, ami növelné a gazdálkodók költségeit, csökkentené a talaj szén-dioxid-megkötését, és növelné a további üzemanyag-felhasználásból származó kibocsátást.

Ha nem engedélyeznék tovább

Az amerikai mezőgazdaságban növekedne a talajművelés és csökkenne a takarónövények száma, ami akár 34 millió tonna CO2 kibocsátását is eredményezhetné. Ez 6,8 millió autónak vagy közel 36,5 millió hektárnyi erdőnek felel meg.

A gazdálkodóknak a korlátozott kínálat és az alternatív termékek magasabb ára miatt 2-2,5-szörösére nőnének a ráfordítási költségeik. A növekedés aránytalanul nagy mértékben érintené a kisebb gazdaságokat.

A talajművelés növelése több mint 1,9 milliárd dollárral növelné a termelési költségeket.

A megnövekedett termelési költségek hosszú távon inflációs nyomást gyakorolnának az élelmiszerek fogyasztói áraira.

Az amerikai mezőgazdaság – és különösen az amerikai kukorica – világszinten kevésbé lenne versenyképes.

Idővel több alternatíva is elérhetővé válna, de ehhez több évre és jelentős beruházásokra lenne szükség.

Egy glifozát nélküli jövő

Ha a glifozát nem lenne többé elérhető, az amerikai gazdálkodók viselnék a megnövekedett input- és működési költségek terhét, és ez aránytalanul nagy mértékben érintené a kistermelőket.

További elemzések a valószínűsíthető magasabb rendű hatások és nem szándékolt következmények kaszkádszerű láncolatát tárják fel, amelyek közül a legnagyobb hatású a további üvegházhatású gázok gyors felszabadulása, valamint az évtizedek óta elért természetvédelmi és fenntarthatósági eredmények visszafordítása lenne.

(Forrás: futurefarming.com, aimpointresearch.com)

Megosztás

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás