Mára 156 ezer gazdálkodó összesen több mint 460 milliárd forint támogatáshoz jutott a tavalyi egységes kérelmeik után – mondta a Polgári Est rendezvénysorozat csépai állomásán Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette azt is, hogy már több mint 5000 gazdálkodó igényelte a kiemelt állami kamattámogatással működő Agrár Széchenyi Kártya MAX+ terméket, ezzel hozzájutva mindössze 5%-os kamatköltségű hitelfinanszírozáshoz.

Az Agrárminisztérium írta meg, hogy Feldman Zsolt ismertette, hogy az elmúlt két év számos kihívás elé állította az agráriumot. Az orosz-ukrán háború és a szankciós politika jelentősen növelte az európai energiaköltségeket, ma átlagosan 40-50 százalékkal többe kerülnek a termeléshez kapcsolódó inputanyagok egy mezőgazdasági termelőnek, mint a háború előtti években. Szintén a háború következménye, hogy az Európai Unió vámmentes és korlátok nélküli kaput nyitott az ukrajnai mezőgazdasági terményeknek, amellyel megfosztja az uniós és a magyar gazdákat is eddigi piacaiktól. Ezért a mezőgazdaság számára rendkívül fontos, hogy az európai politika a béke pártján álljon, ezzel segítve a piaci és termelési viszonyok normalizálódását - fogalmazott a politikus.

Mára 156 ezer gazdálkodó összesen több mint 460 milliárd forint támogatáshoz jutott a tavalyi egységes kérelmeik után – mondta a Polgári Est rendezvénysorozat csépai állomásán Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára - Fotó: Vermes Tibor

Beszélt az Európában zajló folyamatokról és a megoldásokról is:

 „Gazdatüntetések sorozata kellett ahhoz, hogy érdemben beszélhessünk és tárgyaljunk a gazdákat támogató adminisztrációs terhek könnyítéseiről. Közös cél, hogy az európai döntéshozók gazdabarát politikát folytassanak” – tette hozzá az államtitkár.

Továbbra is jelentős nehézséget okoz az uniós ukrán gabonaimport – mondta Feldman Zsolt, aki szerint a hagyományos növénytermesztés területén a megoldások közé tartozik a precíziós gazdálkodás és az inputanyagok való tudatosabb felhasználása vagy a rosszabb adottságú területeken a kevéssé intenzív termesztés technológiák alkalmazása. 

A támogatások és a pályázatok

Kitért arra is, hogy folyamatosan jelennek meg a vidékfejlesztési pályázatok felhívásai a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének keretei között. Várhatóan húsvét után ismerhetik meg a gazdák a beruházási kiírásokat, amelyek segítséget jelentenek majd a hatékonyságnöveléshez és a termelés diverzifikáláshoz. A beruházásoknál biztosítékmentes előfinanszírozás nyújtható, amely támogatja a fejlesztések megvalósulását.

A politikus szerint prémium minőségű terményre mindig van kereslet - Fotó: Vermes Tibor

Felhívta rá a figyelmet, hogy érdemes nyomon követni az Agrárminisztérium tematikus weboldalát, a www.kap.gov.hu-t, amelyen bővebb tájékoztatás érhető el a pályázati felhívásokról.

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás