Akinek volt valaha  jáde növénye, és nem tudott rájönni, miért hullanak le folyamatosan a levelei, vagy miért zsugorodott össze váratlanul egy rutin öntözés után, akkor értékelni fogja a pozsgások gondozására vonatkozó tanácsokat. Ezek a hasznos tippek mindent tartalmaznak, amit tudni kell a pozsgás növények beltéri életben tartásához, a megfelelő öntözéstől és fénytől a legjobb talajtípusig. 

A pozsgás növények egyre népszerűbbek, egyesek figyelmen kívül hagyják, hogy a gondozásuk nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé  (Forrás: goodhousekeeping.com)

A pozsgás növények tele vannak bájjal. Valószínűleg láthattuk már őket esküvőkön, irodai asztalokon és a közösségi média olyan oldalain, amelyeket követésre érdemesnek tartunk. De míg a pozsgás növények egyre népszerűbbek, egyesek figyelmen kívül hagyják, hogy a gondozásuk nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé. Ne hagyjuk, hogy a méretük megtévesszen.Ezek a növények sivatagi gondolkodásmódot követelnek. Más szóval, a sivatagi környezetre jellemző teljes napsütés, zuhogó eső és drasztikus hőmérséklet-változások ideálisak bizonyos pozsgások számára.

1. Biztosítson elegendő napfényt!

Soha nem könnyű megpróbálni újrateremteni egy növény őshonos élőhelyét bent, különösen, ha napfényről van szó. Egyes fajták, például azok, amelyek trópusi környezetben honosak, még mindig virágozhatnak az árnyék és a napfény változásai ellenére az otthonokban. Ennek ellenére néhány növénynek 12 órán át teljes napfényre van szüksége, és ha keleti fekvésű ablakba helyezik őket, elszáradhatnak. A legjobb megoldás az, ha a pozsgás növényt egy világos, déli fekvésű ablak közelébe helyezzük. Ha ez az ablakok elhelyezkedése miatt ez nem lehetséges, fontolja meg egy másik pozsgás növény, például az aloe beszerzését .

2. Öntözze meg megfelelően!

A Chihuahuan-sivatagban valamivel több, mint 23 cm esik évente – ez egy csepp a vödörben ahhoz képest, amit a legtöbbünk otthonának zöldellő tájai kapnak. A sivatagban azonban, ha esik, ömlik  Annak érdekében, hogy a sivatagban őshonos vendégét boldoggá tegye, próbálja meg utánozni az otthoni élőhelyén megszokott csapadékmintákat. Ne bántsa a kaktuszokat csepegtetővel; nyissa meg a csapokat, és engedje el a vízözönt.

Minden pozsgás növény (és az összes növény) kedveli a teljes áztatás jelentette kényeztetést, amíg a víz ki nem jön az edény aljából. A pozsgás növények esetében várja meg, amíg a talaj csontszáraz lesz – és utána még egyszer öntözze meg jól. Csak ügyeljen arra, hogy a levelek szárazak maradjanak, így tartható távol a penész.

3. Használja a megfelelő virágföldet!

A legtöbb cserepes növény edényébe szabványos talajkeverék  kerül, amely szinte minden növényfajtához alkalmas, a páfrányoktól a hegedűlevelű fügékig. A probléma: a pozsgás növényeket úgy tervezték, hogy ellenálljanak a Föld bolygó egyik legszélsőségesebb környezetének, így a szokásos virágföld nem válik be.

Miután hazavitte zamatos növényét, cserélje ki a talaját sivatagi keverékre, és a fél virágföldet keverje össze valamivel, például szervetlen perlittel. Ez a szuper jó vízelvezetésű, alacsony tápanyagtartalmú talaj a legtöbb pozsgás növény számára használható, amelyek ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleteknek, akár a magas és száraz Andokban, akár a Death Valley forrongó fenekén indulnak virágzásnak.

4. Ne rakjuk össze a pozsgás növényeket!

A pozsgás növények általában imádnivaló kis edényekben érkeznek,  egymás felé fordítva, összezsúfolva. Nem sok növény szereti ezt az elrendezést, beleértve a pozsgás növényeket is. A túlzsúfoltság az egyik legjobb módja a penész- és rovarfertőzések ösztönzésének.

A második probléma az, hogy bár a pozsgás növények igényteleneknek látszanak, de mindig szükségük van táplálékra és vízre. Ha túl nagy lesz a táplálékért folyó verseny, abból valószínűleg kimaradnak. Ha a pozsgás növények zsúfolt elrendezésben érkeznek, óvatosan szedjük ki őket, és adjunk nekik ajándékba egy tágas mini sivatagi dűnét.

5. Gyakorlati döntések meghozatala

Köztudott, hogy nagyon nehéz ellenállni a saguaro kaktusz beltéri termesztésének, de a szakértők óva intenek ettől. Egyes vadonhoz szokott élőlényeket egyszerűen nem szabad megszelídíteni, függetlenül attól, hogy milyen szépek a virágaik, vagy milyen varázslatos a formájuk. Ehelyett ragaszkodjunk a kemény kis gombócokhoz, amelyek boldogan elfogadják az ablakpárkányt otthonuknak.

A Crassula kiváló nemzetség, amelyet érdemes felfedezni, ha a beltéri körülményekhez kell igazodni, akárcsak a szanszeviéria (más néven kígyónövény). A Mammillaria (szemölcs) kaktuszok is jó választás, ha valaki tüskés növénytársat keres.

(Forrás: goodhousekeeping.com)

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás