Hirdetés
Robotujj tapinthatja ki, érett-e már a szőlő
A szőlőszüret forradalmasítása érdekében a Queen Mary University of London (QMUL ) kutatói az Extend Robotics céggel és a Saffron Grange szőlőbirtokkal együttműködve új szüretelőrobotot tesztelnek. A projekt középpontjában egy fejlett érzékelőkkel és mesterséges intelligenciával felszerelt robotrendszer kifejlesztése áll.
Az elképzelt – és tervezett – robot érzékelni fogja az érettséget, és nyomásérzékeny „ujjakkal” finoman szedi majd a szőlőt. Az innováció célja, hogy megfeleljen a finom bornak szánt szőlő magas színvonalú betakarításának, az ilyen szőlő jelenleg tonnánként körülbelül 5000 font (2,5 millió Ft) értékű.

Hatékonyabb, pontosabb szüretelés
A környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékügyi minisztérium (Defra) által finanszírozott Innovate UK közös kutatási és fejlesztési projekt célja a borminőség javítása a szüret optimális időzítésének biztosítása révén, csúcstechnológiás robotikai és mesterségesintelligencia-technológiákkal, többek között:
Hirdetés
- precíziós manipulációs és érzékelő rendszerrel, amely mesterséges intelligencián alapuló optikai képalkotó és elemző technológiát használ.
- virtuálisvalóság-interfésszel, amely lehetővé teszi a termelők számára a hatékonyabb és pontosabb szüretelést.
- a termés egészségének távfelügyeletével a jobb minőség és a magasabb hozam érdekében.
Ezt az átalakító törekvést a Queen Mary University of London kutatója, Lei Su professzor és a robotika vezető oktatója, Dr. Ketao Zhang vezeti. A robotika, a távérzékelés és a spektrumanalízis területén szerzett együttes szakértelmük nagyban hozzájárul majd olyan, mesterséges intelligenciával működő robotok kifejlesztéséhez, amelyek képesek lesznek kezelni az olyan érzékeny gyümölcsöket, mint a szőlő.
Kényes gyümölcsök kezelése
Mint ismeretes, a szőlő hagyományosan túl sérülékenynek bizonyult a gépi szedéshez. A QMUL kutatása egy lépés az első – várhatóan két éven belül elkészülő – kereskedelmi prototípus felé, amely átalakíthatja a munkaigényes szőlészeti műveleteket.
Dr. Ketao Zhang kifejezte a projekt ambícióit.
„Csapatunk olyan elektronikus bőrrel kísérletezik, amely lehetővé teszi a robotok számára, hogy „érezzék” a nyomást, utánozva az emberi kéz gyengédségét. Az ezt lehetővé tevő technológiával a megtervezett robotmanipulátor hatékonyabban és pontosabban szüretelheti a szőlőt.”
Lei Su professzor: „A mesterséges intelligenciával integrált spektrális elemzéssel a látható fényen túl az infravörös és az ultraibolya tartományokba is eljuthatunk. Ez lehetővé teszi, hogy ezt a precíz technológiát a szőlőre is alkalmazzuk, segítve a szőlősgazdákat az érettségi csúcspontok azonosításában és a szőlő egészségének értékelésében, például a betegségek korai jeleinek felismerésében.”
(Forrás: futurefarming.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Tonnánként mindössze 300 forintból jobb lesz a takarmány
2025.06.16.A tárolás és tartósítás környezeti feltételei alapvetően meghatározzák, hogy a takarmányok milyen minőségben jutnak el az állatokig.
A szoptató kocák ad libitum takarmányozása
2025.06.14.Több és nagyobb súlyú malac lett le választva az ad-libitum etetett kocáktól.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 211 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés