A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

A paradicsom repedésének jelei

A paradicsom repedése a gyümölcs héján lévő folytonossági hiány formájában nyilvánul meg. Ezek a repedések általában a szár közelében jelennek meg, kifelé sugározva vagy koncentrikus köröket képezve a paradicsom tetején. A repedéseknek két fő típusuk van:

 • ·         Radiális repedés: Ezek a repedések a szár végétől a virágvég felé terjednek, és gyakran mély repedéseket eredményeznek.
 • ·         Koncentrikus repedés: Ezek a repedések gyűrűket képeznek a paradicsom szárvége körül, jellemzően sekélyebbek, mint a sugárirányú repedések.

·         A paradicsomrepedés okai

·         A paradicsom repedését elsősorban a víz rendelkezésre állása és a környezeti feltételek ingadozása okozza. Íme a legjellemzőbb okok:

 • ·         Egyenetlen öntözés: A talaj nedvességszintjének gyors változásai, például a száraz időszakot követő heves esőzések, a paradicsom gyors megduzzadását okozhatják, ami a bőr felhasadásához vezethet.
 • ·         Magas páratartalom: A magas páratartalom szintén hozzájárulhat a repedéshez, mivel befolyásolja a paradicsom héjának rugalmasságát, és növeli a belső nyomást.
 • ·         Hőmérséklet-ingadozások: A hirtelen hőmérséklet-változások, különösen a magas nappali hőmérséklet, amelyet hűvös éjszakák követnek, megterhelhetik a növényeket, és repedést okozhatnak.
 • ·         Fajtaérzékenység: Egyes paradicsomfajtáknak vékonyabb a héjuk, és hajlamosabbak a repedésre, mint a többiek.
 • ·         Tápanyag-egyensúlyhiány: Bizonyos tápanyagok, különösen a kalcium hiánya gyengítheti a paradicsom héját, és hajlamosabbá válik a repedésre.

A repedés keletkezési ideje a paradicsomtermesztésben

A paradicsom repedése jellemzően a gyors növekedés és a gyümölcsfejlődés időszakában fordul elő. Ez gyakran a vegetációs időszak közepén vagy később történik, amikor a paradicsom már érik. A kockázat nagyobb, ha jelentős változások következnek be az időjárásban, például váratlan esőzések vagy hőhullámok esetén.

A megrepedt paradicsom ehetősége

A repedt paradicsom általában biztonságosan fogyasztható, feltéve, hogy a repedések nem nagyok, és nincs jele penészesedésnek vagy rothadásnak. Íze és tápértéke érintetlen marad, bár az eltarthatósága csökkenhet. Célszerű a megrepedt paradicsomot röviddel a betakarítás után elfogyasztani, vagy mártásokhoz, levesekhez használni, ahol a megjelenés kevésbé kritikus.

A paradicsom repedésének megelőzése

A paradicsom repedésének megelőzése magában foglalja a környezeti tényezők kezelését és a következetes gondozást. Íme néhány gyakorlati lépés, amelyet a kertészek megtehetnek:

 • ·         Rendszeres öntözés: Tartson be következetes öntözési ütemtervet, hogy elkerülje a talajnedvesség drasztikus változásait. A talajtakaró használata segít megőrizni a talaj nedvességét és csökkenteni az ingadozásokat.
 • ·         Válasszon ellenálló fajtákat: válasszon olyan paradicsomfajtákat, amelyek repedésállóságukról ismertek. Az örökölt fajták gyakran hajlamosabbak a repedésre, mint a modern hibridek.
 • ·         Megfelelő távolság: Biztosítson megfelelő távolságot a növények között, hogy javítsa a levegő keringését, és csökkentse a páratartalmat a gyümölcs körül.
 • ·         Tápanyag-gazdálkodás: Biztosítson kiegyensúlyozott műtrágyázást, ügyelve a kalciumszintre. A paradicsomhoz tervezett műtrágya használata segíthet fenntartani a megfelelő tápanyag-egyensúlyt.
 • ·         Védje a szélsőségektől: szélsőséges hőség esetén használjon árnyékoló kendőt, heves esőzések idején pedig takarja le a növényeket, hogy csökkentse a környezeti terhelést.

Összefoglalva, bár a paradicsomrepedés gyakori és frusztráló probléma lehet a kertészek számára, az okok megértése és a megelőző intézkedések végrehajtása jelentősen csökkentheti annak előfordulását. A következetes öntözési gyakorlatok betartásával, a megfelelő fajták kiválasztásával és a környezeti tényezők kezelésével a kertészek bőséges, hibátlan paradicsomtermést élvezhetnek. Ne feledje, még a tört paradicsomnak is megvan a helye a konyhában, így biztosítva, hogy ne menjen kárba a gyümölcs. Boldog kertészkedést!

(Forrás: garden-guide.com) 

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás