Hirdetés
Probiotikus élesztő alkalmazása a baromfitakarmányban
A probiotikus élesztő és a belőle készült élesztőtermékek a termelési teljesítmény, a bélrendszer egészségének és az immunválasz javítására használatosak a baromfitakarmány-iparban.A Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces boulardii, Pichia guilliermondii, Kluyveromyces fragilis, Kluyveromyces lactis és Aspergillus oryzae a baromfitakarmányokban gyakran használt gombák.
A Pichia guilliermondii rendelkezik a legnagyobb ellenálló képességgel a gyomornedvvel és a hasnyálmirigy levével szemben, mérsékelt enzimatikus aktivitással, antimikrobiális aktivitással és sejtekhez való tapadással.
Ezenkívül a Pichia guilliermondii képes 4-es pH-n növekedni, 48 órán keresztül ellenáll az 1%-os és 5%-os epesókoncentrációnak, és in vitro aggregálja a Salmonellát, ami potenciális jelöltet tesz belőle probiotikus élesztőként való felhasználásra.
Paraprobiotikus élesztőtermékek
Az élő mikroorganizmusok takarmánykiegészítőként való felhasználásának biztonságosságával kapcsolatban aggályok merülnek fel a transzlokáció és a fertőzés lehetséges kockázata miatt. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a probiotikumoknak nem szükséges életképeseknek maradniuk ahhoz, hogy a gazdaszervezet számára egészségügyi előnyöket biztosítsanak.
Ennek eredményeként jelent meg és kapott figyelmet a „paraprobiotikumok” kifejezés. A paraprobiotikumok, más néven „szellem-probiotikumok” vagy „inaktivált probiotikumok” nem életképes, szárított élesztősejtek és élesztősejtfal-összetevők, amelyek immunológiailag aktívak és hasznosak a gazdaszervezet számára.
A paraprobiotikumok kimutatása megoldotta a probiotikumokkal kapcsolatos aggályokat, beleértve az élő mikroorganizmusok tárolási követelményeit, a probiotikus élesztő életképességének fenntartását a takarmányban, valamint a mikrobák transzlokációjának és fertőzésének kockázatát az immunhiányos egyéneknél.
A probiotikus élesztők hatásmechanizmusa
A patogén baktériumoknak a kolonizációhoz a bélhámsejtekhez kell tapadniuk. A probiotikus élesztők étrendi kiegészítésével azonban a patogén baktériumok az élesztősejtek felszínéhez kötődnek, megakadályozva az enterocitákhoz való kapcsolódásukat. Ezt követően az élesztősejtek a hozzátapadt baktériumokkal együtt kiürülnek a bélből.
Továbbá az élesztők pótlása csökkenti a bél pH-értékét azáltal, hogy ecetsavat és tejsavat választ ki, ami káros a kórokozók túlélésére a baromfi bélrendszerében. Az élesztő pótlása fokozza az enzimek, köztük a laktát-dehidrogenáz, az aszpartát-aminotranszferáz, az alanin-aminotranszferáz és a kreatin-foszfokináz aktivitását, ezáltal növelve a tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét.
Ezenkívül az élesztők megkötik a baromfitakarmányban lévő aflatoxinokat, így csökkentik azok toxikus hatásait, és javítják az emésztést, a felszívódást és a növekedési teljesítményt.
Az élesztősejtek és az élesztőerjesztés anyagcseretermékei szabályozzák az immunrendszer működését, növelik az immunsejtek citokin- és kemokin-termelését, fokozzák a neutrofilek és makrofágok fagocitikus aktivitását, és javítják a baromfi oxidatív stresszét.
Ezenkívül az élesztősejtek szabályozzák az enzimatikus és nem enzimatikus antioxidánsok kifejeződését a baromfiban, és megakadályozzák a sejtmembránok, fehérjék és nukleinsavak szerkezetének és működésének károsodását.
Záró megjegyzések
Az élesztő és élesztőtermékek étrendi kiegészítése javítja a testtömeggyarapodást, a takarmányhasznosítási arányt, a tojások tömegét, a termékenységet, a keltethetőséget és a hasított test hozamát, az immunrendszer működését és az általános egészségi állapotot.
További kutatásokra van azonban szükség az élesztők és élesztőtermékek hatásmechanizmusának értékeléséhez a baromfi fertőző betegségeivel kapcsolatban. Ezenkívül a baromfi bélmikrobióta megértése és jellemzése szükséges a baromfi fiziológiájához jobban alkalmazkodó élesztő probiotikumok kifejlesztéséhez.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Gabonaszárítás során kiváltható a gáz a HETECH innovációjával
A HETECH idei szakmai napján a kiemelt téma egy, a gabonaszárítás területén születtet innováció volt, de a nagyszámú résztvevő megismerkedhetett, a terménytisztítás gyakorlati kérdéseivel, egy spanyol gabonahűtési technológiával és különböző állattenyésztési technológiákkal is.
Védjük a gyökereket az Agrováció termékével
A gyökérzónába kijuttatott AMG Pro-tech a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában és védelmet alakít ki a kelő mag számára.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatJohn Deere 8300 traktor
12 000 000 HUF
+ áfaTöbb mint 1.100 hirdetés 108 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés