Egy új-zélandi farmon azzal kísérleteznek, hogy csökkentsék az állatok kérődzése során felszabaduló, üvegházhatású gáz a metán mennyiségét. Ennek érdekében egy por formájú probiotikumot kevernek egy tejszerű italba és ezt adják a szarvasmarha borjaknak. A Kowbucha névre elkeresztelt szer korábbi vizsgálatok szerint csökkenti az állatok böfögését.

Az új-zélandi tejipari vállalat, a Fronterra már második éve végez kísérleteket aazzal a céllal, hogy a szarvasmarháktól eredő káros gázkibocsátást csökkentsék. A korábbi kísérletek azt igazolták, hogy a borjak akár 20%-kal kevesebb metánt bocsátanak ki, ha a takarmányozást probiotikummal egészítik ki.

Fotó: Unsplash

Az is a probiotikumok mellett szól, hogy természetes eredetűek, így sem a teheneknek, sem a tejfogyasztóknak nem ártalmasak. A kísérletek során persze arra is figyelnek, hogy minél költséghatékonyabb, a gazdák számára megfizethető megoldást találjanak - írta cikkében a Reuters.

Az állattartásban világviszonylatban is jelentős szereplőnek számító Új-Zéland vállalta, hogy 2030-ig 10%-kal, az évszázad közepéig pedig akár 47%-kal csökkenti az állati eredetű metánkibocsátását a 2017-es szinthez képest.

Ahogy korábban már mi is írtunk róla, a helyi környezetvédelmi minisztérium javaslata szerint 2025-től a mezőgazdasági termelőknek adót kell majd fizetniük az állataik gázkibocsátása után. Azok viszont, akik kibocsátáscsökkentő takarmány-adalékanyagokat használnak, kedvezményeket kaphatnak.

A hírek szerint a folyamatban lévő kísérletek eddigi eredményei ígéretesek, így akár már 2024-re a boltokba kerülhet a Kowbucha – még azelőtt, hogy az adót az állattartóknak el kellene kezdeniük fizetni.

Már jelenleg is kaphatóak olyan takarmány-adalékanyagok, melyek hatékonyan képesek csökkenteni az állatok metánkibocsátását. A Bovaer nevű termék, például, 30%-os kibocsátás-csökkenést képes elérni a tejelő teheneknél, és még ennél is többet a húsmarhák esetében. A mostani kísérleti fázisban lévő termék újdonsága az lesz, hogy - várhatóan - csak a borjak nevelése során kell használni, mivel a hatása tartós lesz.

A kutatásokban az új-zélandi kormány is jelentős szerepet vállal, ami nem meglepetés, hiszen az ország áruexportjának több mint 75%-át adják a mezőgazdasági termékek, így létfontosságú a kibocsátás-csökkentésre irányuló kutatások ösztönzése, mivel a másik opció az állatállomány jelentős mértékű redukálása lenne.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás