Hirdetés
Pazarol a magyar: évente és fejenként 11,79 kilogramm készétel megy a szemétbe
Az egész hétre szóló nagybevásárlás, a rokonlátogatás és a svédasztalos szállodai vendéglátás is teret ad az élelmiszerpazarlásnak. A megelőzésért némi odafigyeléssel sokat lehet tenni, így kevesebb alapanyag és készétel kerül a kukába. A magyar háztartásokban az elkerülhető élelmiszerhulladék csaknem felét – 46%, ami évente és fejenként 11,79 kilogramm - a készételek teszik ki.
Az átlagosnál több étel kerül a kukába a hétköznapi rendtől eltérő időszakokban, például, amikor a szokottnál többször étkezünk otthon, vendégeket fogadunk, vagy épp korlátlan svédasztalos étkezést nyújtó szállodában pihenünk - írta a Nébih. Némi odafigyeléssel és a Nébih Maradék nélkül programjának tanácsaival azonban megelőzhető, hogy növekedjen az élelmiszerpazarlók tábora.

Családi étkezések és szállodai vendéglátás
Az egész heti családi menü összeállításakor érdemes figyelembe venni, hogy egy-egy családtag mikor tartózkodik otthon. Az adagok megtervezése mellett a hűtő és a kamramustra is fontos, továbbá részesítsük előnyben a közeli lejáratú termékeket. Ezzel nem csak a pazarlást csökkenthetjük, hanem pénzt is spórolhatunk: egy 4 fős család évente átlagosan mintegy 160 ezer forintot dob ki feleslegesen a kukába élelmiszer formájában - írták.
Hirdetés
Sok szálloda kínál svédasztalos étkezést, amikor azonban könnyen túlszedhetjük tányérunkat. Fontos észben tartani, hogy a gyomor a szabadság alatt sem nő a kétszeresére. Érdemes egyszerre kevesebbet és többször szedni, így elkerülhetjük a tányérmaradékot. A kitálalt ételt ugyanis élelmiszerbiztonsági okokból nem lehet újra felhasználni, így a maradék végül a kukába kerül. Jó gyakorlat lehet az is, ha először csak kóstolóadagot szedünk mindenből, és végül abból eszünk többet, ami a legjobban ízlett.
A magyar vendégszeretetre jellemző a túlkészülés, hiszen szeretnénk bőségesen vendégül látni családtagjainkat. Vendéglátóként is fontos a tervezés: mérlegeljük, hogy hányan érkeznek hozzánk, és készüljünk a fogásokból összeállított búcsúcsomagokkal. A maradékokból akár új ételeket is készíthetünk, például pörköltből gulyást vagy rizsből rizsfelfújtat, de sok estben a fagyasztás is remek megoldás.
Fontos, hogy átgondoljuk háztartásunk élelmiszerfogyasztási szokásait és szükség esetén változtassunk. Jellemző, hogy alulbecsüljük saját élelmiszerhulladék termelésüket.
Tenni lehet az élelmiszerpazarlás csökkentéséért
Aki szeretné pontosan tudni, háztartása hol helyezkedik el az élelmiszerpazarlási skálán, és melyek a legfontosabb beavatkozási pontok, annak érdemes csatlakoznia a Nébih Maradék nélkül programjának országos háztartási élelmiszerhulladék-felméréséhez. A hulladéknapló egy hetes vezetése egyaránt hozzájárul az országos helyzet felméréséhez, saját konyhai szokásaink felülvizsgálatához és a tudatosabb élelmiszerfelhasználáshoz - közölték.
A felmérésre a https://portal.nebih.gov.hu/regisztracio oldalon jelentkezhetnek az érdeklődők. További pazarlásmegelőző és maradékmentő tanácsok olvashatóak a Maradék nélkül program weboldalán (www.maradeknelkul.hu).
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Sertéstartás okosan: a világ vezető szakértői segítenek eligazodni a legfontosabb kérdésekben
2025.07.17.A Boehringer Ingelheim a fenntartható sertéstartás partnereként segíti a gazdákat az állatok egészségének megőrzésében, főként megelőzéssel és integrált megoldásokkal. Céljuk az állatjólét javítása, a hatékonyabb és fenntartható termelés.
Változik a klíma, ezért változtatnunk kell a technológián is
2025.07.17.Az alaptrágyázásnál használjunk valamilyen szervesanyag-alapú terméket, lehetőleg olyat, amiben cukor is van. Sokkal több nitrogént tegyünk a talajba már ősszel és kevesebb nitrogénfejtrágyát tavasszal.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.500 hirdetés 211 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés