A gabonafélék és az olajos magvak tekintetében súlyos piaci zavar van Magyarországon, hónapok óta áll a hazai piac. Mostanra egyre kevesebb a levegő a termelők körül. Hamarosan kitavaszodik, el kell indítani a szántóföldi munkálatokat. Ezt a gazdálkodók súlyos pénzügyi gondjai akadályozzák, amit nem utolsósorban az okoz, hogy nem tudják eladni a betárolt gabonájukat.

Emelkedtek a termelők költségei, a piaci szereplők pedig bekészleteztek az ukrán szemesterményekből. Az árak a fél évvel ezelőttihez képest 30-40%-ot zuhantak. Igaz, az őszi betakarítást követően a világpiaci árak is csökkenésnek, de az olcsó ukrán gabona miatt a belföldi árak az EU-n belül tapasztalt árszínvonaltól is elmaradnak. A magyar termelők kritikus, kiszolgáltatott helyzetbe kerültek – mutat rá a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) sajtóközleménye.

Akik nyomott áron értékesítették a terményüket, nem tudják fedezni belőle az optimális mennyiségű inputanyagok költségeit, pedig csak ezzel lenne garantálható a stabil terméshozam (Fotó: Pixabay)

Komoly likviditási gondokkal küzdenek

 A tavalyi óriási aszály és a megnövekedett költségek miatt a termelők elvesztették biztonsági tartalékaikat, mára a gazdák többsége komoly likviditási problémákkal küzd. Nem tudják realizálni tervezett bevételeiket, romlott hitelképességük, így ennek a gazdasági évnek az eredményei nem sok jót ígérnek. Akik nyomott áron értékesítették a terményüket, nem tudják fedezni belőle az optimális mennyiségű inputanyagok költségeit, pedig csak ezzel lenne garantálható a stabil terméshozam.

A 2023-as évre hektáronként – bérleti díjak nélkül – 450-500 000 Ft a költség. 90 000 Ft/tonnás búzaár mellett egyértelmű, hogy nem éri meg a termelés. Még átlagos időjárás esetén is veszteség keletkezik. Az ellenőrzés nélkül beáramló ukrán gabona mellett még az is kérdéses, hogy eladható lesz-e az új magyar termés.

Ilyen körülmények között komoly veszélybe kerülnek az Agrárminisztérium Stratégiai Tervben foglalt vállalásai is. A bruttó hozzáadott érték 53 %-kal, az export 57 %-kal kellene, hogy növekedjen ebben a ciklusban.

Meg kell védeni a magyar termelőket!

Azonnali tagállami és uniós intézkedésre van szükség a termelők védelmének érdekében, hogy ne érje őket további veszteség. Gondoskodni kell az élelmiszerbiztonságról, a bejövő importnak minden szempontból meg kell felelnie a minőségi követelményeknek – zárul a MOSZ közleménye.

Ezek a létfontosságú döntések 150 ezer termelőt és 1 millió földtulajdonost is érintenek. A termelők türelme és lehetőségei egyre inkább fogytán vannak.

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás