A rózsa egyike a legnépszerűbb és legkedveltebb vágott virágoknak, de a kertekbe is sokan ültetik. Ahhoz viszont, hogy egészségesen fejlődjenek, és szépen virágozzanak a rózsák, több fontos munkát kell elvégezni rajtuk még most, tavasz elején. Gondosan oda kell figyelni a metszés, visszavágás, tápanyag-utánpótlás, permetezés munkálataira.

A metszés

A metszés során a cél a növény formázása és a fiatal, egészséges hajtások fejlesztésének az elősegítése. A metszést az új hajtások megjelenése előtt kell elvégezni, még mielőtt a rózsák kihajtanának. A vágási vonalat mindig 45 fokban ferdén, lehetőleg egy egészséges csomópont fölött ejtsük metszéskor, hogy elősegítsük a gyors gyógyulást.

A ferde vágásnak köszönhetően a sebről könnyebben lefolyik a víz. Ha ott maradna, gombás és bakteriális fertőzéseknek nyitna kaput.

. Ha a harmat vagy az öntözővíz sokáig van a rózsák hajtásain, levelein, az növényvédelmi problémákat okoz (Fotó: Pixabay)

A hajtások

Az egymást keresztező elágazásoktól és a gyenge, beteg részektől is szabaduljunk meg. Előbbinek köszönhetően lehetővé tesszük a levegő áramlását a növény hajtásai között, ezzel akadályozzuk a betegségek elterjedését.

A bakteriális és gombás fertőzésekhez mindig víz jelenléte kell. Ha a harmat vagy az öntözővíz sokáig van a hajtásokon, leveleken, az növényvédelmi problémákat okoz. Az olyan hajtásrendszer, amit a levegő jól átjár, gyorsabban szárad, kevesebb esélyt hagyva a betegségeknek.

Helyes metszéssel tehát a növényvédelmi kezelések, permetezések számát is csökkenthetjük.

A hajtások visszavágásakor mindig a vékonyabbakat vágjuk rövidebbre, az erősebbeket kevésbé rövidre, ezzel a módszerrel részben kiegyenlíthetők az ilyen különbségek a következő hajtások megjelenését követően.

A tápanyag-utánpótlás

A metszés után következik a tápanyag-utánpótlás. A tavaszi trágyázás létfontosságú a rózsák számára, hiszen hosszú évekig vannak ugyanott, emiatt a talajból folyamatosan fogyasztják a tápanyagokat, és ezt pótolni kell.

A földdel felkupacolt rózsák tövéről szedjük le a földet, hiszen komolyabb fagyok már nem várhatóak, és ha a föld a tövön marad, akkor oltott rózsák esetén esély van arra, hogy az alany kihajt, ez pedig nem előnyös.

Tápanyag-utánpótlásra használjunk kifejezetten rózsákhoz készült, hosszú hatásidejű műtrágyákat, de az is jó, ha a töve körül komposztot forgatunk be nem túl mélyen a talajba.

Az öntözés

A rózsák öntözése később lesz aktuális, az intenzív növekedési és virágzási időben van erre szükség akkor, ha nem elegendő a természetes csapadék. Kihajtás előtt a rózsa is kaphat rezes és kénes lemosó permetezést, ami csökkenti a rajta áttelelő kórokozók és kártevők számát.

És a minirózsa

Gyakori ajándék a minirózsa, ami annak ellenére, hogy cserépben van, nem szobanövény. Ha elvirágzás után nem ültetjük ki a szabadba akkor a lakásban nagy eséllyel elpusztulnak a tövek, ám a kertben még hosszú évekig díszítenek.

A minirózsákat rendszeresen metszeni kell. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, de a virágtalan szárakat is metsszük vissza a kompaktabb növekedés érdekében. Ha a tövön maradnak az elnyílott virágok, akkor később hoz virágot a növény.

Napos ablakban, és ne túl meleg helyen tartsuk e növényeket a szobában addig, amíg kiültetjük. A kertben próbáljuk meg úgy elhelyezni a minirózsát, hogy minél több időn keresztül közvetlen napsugárzás érje.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás