Térképen láthatóak és kereshetőek a hazai tönköly, alakor és tönke beszerzési helyek. Aki ősgabonából készült kenyeret, lisztet vagy tésztát keres, könnyen megtalálja a forrásokat az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet listáján. Az Ősgabona terméktérkép segítségével egyszerűen egymásra találnak a vásárlók, a hazai termelők és az élelmiszerfeldolgozók. 

Az ősgabonák a kenyérbúza (Triticum aestivum) rokon fajai, amely közül a legismertebb a tönköly (Triticum spelta), de az alakor (Triticum monococcum) és a tönke (Triticum dicoccum) is reneszánszát éli - írta az ÖMKi.

 

Az ősgabonák, más néven pelyvás gabonák a legrégebben termesztett kalászos növényeink. Az alakort, vagy más néven egyszemű búzát az ember körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt háziasította.  A tönke a durum búza pelyvás rokona a Római birodalom egyik uralkodó gabonafaja volt, amíg a tönköly a középkori Nyugat-Európában volt meghatározó. A nagyüzemi mezőgazdaság fejlődésével a csupasz szemű búzák, a durum és a kenyérbúza azonban végleg kiszorították a termesztésből pelyvás és hántolást igénylő őseiket, az alakort a tönkét és a tönkölyt. 

Az ősgabonák pozitív tulajdonságaik miatt, mint a kedvező beltartalmi érték, egyedi ízvilág és a növényvédőszerek használata nélküli termesztés, fontos piaci lehetőséget jelentenek a biogazdálkodóknak.  A környezet- és egészségtudatos vásárlóknak, valamint a gasztronómia szerelmeseinek pedig értékes és változatos alapanyagot biztosítanak - fogalmaztak. 

Az ősgabonák értékei 

Az alakor és a tönke ugyan a modern kenyérbúzához képest jóval magasabbra növő és alacsonyabb terméshozammal rendelkező gabonák, előnyük azonban a nagyfokú alkalmazkodóképesség, a vitalitás, a gyomelnyomó képesség és a kiváló betegségellenállóság. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért ökológiai gazdálkodásba jól beilleszthetőek.

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúza fajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns-vegyület és ásványianyag tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket.  

Kiváló tulajdonságaik révén ezek az ősi búzák visszahozhatják a hiányzó sokszínűséget a kenyérkultúrába, kiegészíthetik a tömegtermelést és javíthatják a pékáruk minőségét.  

Mire lehet használni a tönkölyt, tönkét és alakort? Néhány ősgabonás receptet találni itt, vagy ebben a receptgyűjteményben

Kutatások az ÖMKi-nél 

Az intézet szakemberei a kenyérbúza fajtatesztek mellett évek óta foglalkoznak ősgabonákkal, azon belül is elsősorban tönke és alakor tájfajták hazai tesztelésével. Több kiadványuk is megjelent az ősgabonák termesztéséről és a fajtatesztek eredményeiről.   

A DIVINFOOD nemzetközi projekt keretein belül alulhasznosított gabonák (amilyen az alakor és tönke is) termesztését támogatják, a termőföldtől a konyháig. Az új üzleti modellek kidolgozása, a fogyasztói szokások felmérése és az alulhasznosított haszonnövények fogyasztásának ösztönzése, illetve az új növényi alapú receptek kidolgozása mellett cél a rövid értékláncok szereplőinek összekapcsolása és a tudásmegosztás.  

Ősgabona terméktérkép a rövid ellátási láncokért 

Hol lehet beszerezni ősgabona lisztet, kenyeret vagy tésztát? Erre a kérdésre válaszolnak a terméktérkép létrehozásával és igyekeznek támogatni a vásárlókat abban, hogy könnyebben megtalálják a hozzájuk legközelebb eső hazai termelőket és beszerzési helyeket. 

A feltüntetett helyeken kívül országszerte nagyobb bioboltokban és egyes szupermarketekben is lehet ősgabona termékekkel találkozni, azonban a térkép célja a hazai termelők, kézműves pékségek és kisléptékű élelmiszerfeldolgozók, azaz a rövid ellátási láncok támogatása.  

 

Tanúsított biogazdálkodásból származó ősgabona termékek beszerzési helyei: 

 

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás