Oroszország ugyanazon napon fog visszatérni a fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz, amikor teljesítik a saját gabonájának és műtrágyáinak a világpiacra történő exportjára vonatkozó feltételeit - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter.

Oroszország júliusban, egy évvel az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodásból kilépett, arra panaszkodva, hogy saját élelmiszer- és műtrágyaexportja akadályokba ütközik, és hogy nem jut elegendő ukrán gabona a rászoruló országokba.

"Amikor minden szükséges intézkedést végrehajtunk a gabona- és műtrágyaexportunk előtt álló akadályok elhárítására, ugyanazon a napon visszatérünk a "fekete-tengeri kezdeményezés" ukrán részének kollektív végrehajtásához" - mondta Lavrov az Újdelhiben tartott kétnapos G20-csúcstalálkozón való részvétele után tartott tájékoztatóján.

Forrás: Pixabay

A G20-ak szombati nyilatkozata "teljes körű, időben történő és hatékony végrehajtásra szólított fel az Oroszországból és Ukrajnából származó gabona, élelmiszerek és műtrágyák/alapanyagok azonnali és akadálytalan szállítása érdekében", hogy kielégítsék a fejlődő országok keresletét.

Az ellátást akadályozták, miután Oroszország tavaly megszállta Ukrajnát, amit Moszkva "különleges katonai műveletnek" nevez. Az ENSZ, Törökország és a G7-ek idei elnöke, Japán próbálja elősegíteni a gabonaszállítások újraindítását. - olvastuk a Reuters oldalán.

Ukrajna ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítésének ötletét a gabonaüzlet felélesztése érdekében. Tayyip Erdogan török elnök vasárnap azt mondta, hogy nem "reménytelen" az alku felélesztése, és Oroszország, Ukrajna és Törökország továbbra is tárgyalni fog róla.

A Reuters által a héten látott levélben az ENSZ közölte Oroszországgal, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank luxemburgi egysége azonnal kérheti a SWIFT-től, hogy 30 napon belül "ténylegesen lehetővé tegye a bank számára a hozzáférést" a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez - Lavrov vasárnap elutasította ezt az ötletet.

Lavrov elmondta, hogy "senki, beleértve (Antonio) Guterres ENSZ-főtitkárt is", nem ígérte meg, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bankot visszakapcsolják a SWIFT-hez, és hogy a bank luxemburgi egységének nincs engedélye banki tevékenységre, és azt tervezi, hogy bezár.

"Az ő (Guterres) levelének minden elképzelése az, hogy folytassuk a gabonaüzlet ukrajnai részét, és cserébe egy hónapon belül történne valami, hogy valaki csatlakozzon a SWIFT-hez, két-három hónapon belül pedig megpróbálnának megállapodni a Lloyd's biztosítótársasággal" - mondta Lavrov.

Megosztás

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás