A Soyuzsnab nevű, vezető orosz élelmiszeripari vállalat kutatócsoportja olyan rendszert fejlesztett ki, amely matematikailag igazoltan a lehető legjobb probiotikus készítményeket képes létrehozni.

A kutatók szerint az algoritmusokon alapuló rendszer célja, hogy kiküszöbölje a baktériumok közötti versengést, fokozza a jótékony hatásokat, valamint új lehetőségeket nyisson az állati mikrobiom szabályozásában – sőt, akár az emberi táplálkozás optimalizálásában is alkalmazható lehet.

A tudósok olyan digitális modellt alkottak, amely előrejelzi, hogyan fognak viselkedni az egyes probiotikus törzsek, és mi lesz a végső eredmény (Forrás: allaboutfeed.net)

A megközelítés alapját az a felismerés adja, hogy a különböző probiotikus törzsek versenyezhetnek egymással, amivel csökkentik egymás hatékonyságát.

Számítási modell váltja fel a próbálkozás-alapú módszereket

„Az empirikus módszerrel szemben, amelynél a törzseket próbálkozás és utólagos módosítás alapján választják ki, a számítási megközelítés már az összetétel létrehozása előtt elemzi a mikroorganizmusok viselkedését” – magyarázták a kutatók.
„A véletlenszerű kiválasztás helyett így egy pontosan kiszámított képlet születik, amelyben minden mikroorganizmus a maga szerepét tölti be, együtt pedig kiszámítható és stabil hatást érnek el.”

Célzott probiotikumok az egészség szolgálatában

A különböző baktériumtörzsek kombinálásával a kutatók olyan probiotikus adalékanyagokat tudtak megtervezni, amelyek specifikus funkciókat látnak el – például erősítik az immunrendszert, javítják az emésztést, vagy csökkentik a gyulladásokat az állati szervezetben.

Új generációs probiotikum

Az új eszköz segítségével a kutatók olyan probiotikus törzskeveréket dolgoztak ki, amely – állításuk szerint – egyetlen takarmányadalékként a lehető legnagyobb hasznot nyújtja.

22 törzsből álló keverék

A megoldás 22 probiotikus törzset tartalmaz, többek között: Lactobacillus reuteri, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei subsp. casei és Lactobacillus johnsonii. Emellett a készítmény bővített komplex formában Bifidobacterium fajokat is tartalmaz.

Kiegészítik egymást, nem versengenek

„Ezek a törzsek nem versengenek egymással, hanem kiegészítik egymás működését, ami növeli az összhatást. Együtt harmonikus ökoszisztémát alkotnak, amely képes szabályozni a mikroflóra egyensúlyát, erősíteni az immunrendszert és fokozni a szervezet anyagcsere-ellenállását” – állítják a kutatók.

A Soyuzsnab piacvezető szerepe

A Soyuzsnab régóta foglalkozik takarmányprobiotikumok és funkcionális élelmiszerek gyártásával. A vállalat az orosz takarmányprobiotikum-piac egyik vezető szereplője.

Közelgő tesztek és piaci hatás

A kutatók jelenleg a készítmény tesztelésének előkészítésén dolgoznak. A cég biztos abban, hogy az eredmények kedvezőek lesznek, és az új generációs probiotikus komplexek jelentős hatást gyakorolhatnak a piacra.

(Forrás: allaboutfeed.net

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Európa-bajnoki címet szerezett madárinfluenzában Magyarország

2025.07.11.

A madárinfluenza járvány terjedése továbbra is komoly aggodalomra ad okot a baromfiágazatban.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Rekordméretű méhpusztulás sújtja a hazai méhészeket – Egyre nehezebb talpon maradni

2025.07.11.

Az elmúlt évtized legsúlyosabb veszteségét szenvedték el a hazai méhészetek. Az időjárás és a globális mezőgazdasági problémák egyre inkább sarokba szorítják a méhészeket, akik joggal teszik fel a kérdést: hogyan tovább?

A fák menthetik meg a magyar málnatermesztést

2025.07.11.

A nyári forróság, a száraz légkör és az erős napsugárzás perzselheti a gyümölcsöt és a leveleket is. A természetes árnyékolás és a mikroklíma szabályozása nélkülözhetetlen a magyar málnatermesztés sikerességéhez.

Azonnal leállította a környezetvédelmi hivatal a debreceni akkumulátoripari cég próbaüzemét

2025.07.11.

A Semcorp Hungary Kft. szeparátorfólia üzeme pontforrásainak próbaüzeméről készült mérési jegyzőkönyv szerint 7 túllépi a meghatározott határértékeket, ezért a környezetvédelmi hivatal azonnal leállította a folyamatot

Partnerhírek
Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 213 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás